« Назад

Zomrel Joaquín Navarro-Valls, hovorca po boku sv. Jána Pavla II.

Zomrel Joaquín Navarro-Valls, hovorca po boku sv. Jána Pavla II.

Vatikán 6. júla – Vo veku 80 rokov včera zomrel Joaquín Navarro-Valls, vatikánsky komunikátor, ktorý stál vyše dvadsať rokov po boku sv. Jána Pavla II. Zomrel vo svojom dome v Ríme v dôsledku rakoviny pankreasu.
Španielsky novinár, niekdajší vojnový korešpondent a zároveň vyštudovaný lekár v odbore psychiatrie viedol Vatikánske tlačové stredisko v rokoch 1984 – 2006. Ako vôbec prvý laik na tomto poste sa Navarro-Valls svojou odbornou angažovanosťou a životným svedectvom stal príkladom úlohy laika v Cirkvi.
Správu o úmrtí Joaquína Navarro-Vallsa, ktorý bol členom personálnej prelatúry Opus Dei, oznámil súčasný vatikánsky hovorca Greg Burke prostredníctvom sociálnej siete Twitter. Jeho osobnú charizmu v skratke charakterizoval ako „grace under pressure“, čiže ako dar konať s odvážnou gracióznosťou i pod veľkým  tlakom, ktorý na neho doliehal.
Navarro-Valls zohral dôležitú úlohu pri apoštolských cestách pápeža Jána Pavla II. do všetkých kútov sveta a tiež pri oficiálnej komunikácii s novinármi vo Vatikánskom tlačovom stredisku. Svätú stolicu reprezentoval aj ako delegát na konferenciách OSN.
Pri príležitosti svätorečenia sv. Jána Pavla II. sa jeho niekdajší hovorca Navarro-Valls vyjadril pre Vatikánsky rozhlas o tajomstve úspechu poľského pápeža takto:
„Keď mu ľudia dávali za pravdu, nehovorili to preto, že dávali za pravdu jeho krásnemu hlasu alebo úžasným komunikatívnych schopnostiam. Za pravdu sa dáva niekomu, kto hovorí to, čo je pravda! V ňom, tak sa mi vidí, sa krása, dobro a pravda prejavovali v takej jednote, že sa kvalita komunikácia jasne chápala ako obsah toho, čo práve komunikoval. Skrátka, on komunikoval Boha, ukazoval krásu cnosti, predkladal ponuky, ktoré dokázali naplniť ľudskú existenciu. Myslím si že v tomto bola schopnosť jeho komunikatívnosti, nie iba v aspekte čisto formálnom.“
Ako informovala prelatúra Opus Dei, posledná rozlúčka so zosnulým Joaquínom Navarro-Vallsom bude v piatok 7. júla o 11. hod. v Bazilike sv. Eugena v Ríme. Pohrebným obradom bude predsedať generálny vikár prelatúry Mons. Mariano Fazio. -jb-

zdroj:http://sk.radiovaticana.va

Pre MK Rastislav Mečiar

Комментарии