Blog

« Späť

Sláva..... (slovenskej) demokracii

Sláva..... (slovenskej) demokracii

Žijeme (?) v demokracií. Práva a povinnosti (?) Demokracia doplatí za to, že chcela vyhovieť všetkým ! Parlamentná (?) a zastupiteľská (?) demokracia

Včera som cestoval vlakom z dvojdňovej služobky v Bratislave a dal som sa vo vlaku do reči s veľmi zaujímavým človekom.

Debatovali sme o tom, že doteraz nepoznáme, či nevieme vysvetliť, čo vlastne spôsobuje vplyv magnetu na rôzne predmety, ako je možné že otáčajúce sa elektro/magnetické  pole vyrába elektrinu. Vieme popísať prejavy a účinky. Ale čo to vlastne je, ešte čaká na objavenie.

Bavili sme sa o platových pomeroch, o tom, koľko vlastne z peňazí, ktoré zarobím, reálne zúžitkujem (daň, odvody, atď) a došli sme (samozrejme :-D) k politike.

Chlapík mi povedal, že my ako občania, ktorí sme si zvolili zástupcov (v rámci zastupiteľskej demokracie), nemáme legitímne spôsoby, ako predmetných zástupcov vysáčkovať z funkcií, keď svoju prácu nerobia poriadne. [Ak je táto informácia nesprávna, a viete ju odkazom na informačný zdroj vyvrátiť, budem vďačný].

Taktiež sme sa bavili o parlamentnej demokracií, kde jednofarebný parlament schváli niečo, čo navrhla vláda tej istej farby, alebo ak máte viaczložkový parlament, tak sa štyria predsedovia dohodnú, ako to vlastne bude. Vyslovil niečo také, ako - prečo nemať len jedného poslanca za jednu stranu, keď strana musí hlasovať, ako niekto z hora zavelí. V podstate mal podľa mňa pravdu v tom, ako sa hráme na demokraciu, pričom základné zložky uplatňovania vlády na Slovensku majú hierarchické štruktúry, v ktorých, ako som povedal, je dôležitý hlas hlavy hierarchie.

Veľmi zaujímavá ve, ktorú som doteraz nevnímal - Slovensko je jeden volebný obvod. A toto je druhá vec, ktorá by nám bránila uplatneniu moci v priamej demokracií, keby sme toho či hentoho poslanca chceli odvolať z funkcie - a teda, že zmobilizovať viac ako polovicu volebného obvodu by bolo ťažké, ba v niečích očiach nemožné.

Potom ešte Spp, j&t, Penta, Achmea, paraziti a Ghádhí. Hlavne jeho jedna múdra veta o tom, že "keď sa chcete zbaviť parazita, treba ho prestať živiť". Parazitmi sme označili trhové subjekty, ktoré nás vyciciavajú - či už obchodné reťazce, ktoré pomaly zožierajú naše vlastné hospodárstvo, alebo banky, ktoré zožierajú hypotékami a poplatkami naše peňaženky a rodiny alebo možno aj Únia, ktorá zhoršuje trhové postavenie našich vlastných podnikateľov a spolu s našou matičkou vládou im kope hrob a láta drevotrieskovú truhlu.

Táto debata ma však nijako nezdeptala, nezdeprimovala, vlastne som nad všetkým vnímal Boha.

Je tu generácia, ktorá má Boha na prvom mieste v živote. Ale tento Boh neni podľa "klasického obrazu uja s prstom hore". Tento Boh, Otecko je super chlapík, ktorý ma miluje a viem, že chce pre mňa super veci, ktoré vnímam hneď od rána, keď sa zobudím.

Chcem Ťa poprosiť Otče, aby si sa jednotlivo dotkol každého Slováka a Slovenky. Chcem, aby sme Ťa spoznali a poznávali ako milujúceho Otca, s ktorým vzťah nech dávam doporiadku hneď. Prosím Ťa, Otče, aby si nám vštepoval hrdosť k vlastnej krajine a spolupratričnosť k susedom či kolegom.

Otče nech Tvoj Duch obnovuje tvárnosť Slovenska. Nech Tvoj Duch je duchom múdrosti, ku ktorému chodia na poradu všetci politici, počnúc prezidentom. Nech naši nepriatelia padajú pred Tvojou tvárou, lebo Ty si verný.

A na záver niečo, čo je dobré vedieť, v akomkoľvej boji - "keď náš Boh je s nami, nemôže vládnuť strach, keď náš Boh je za nás, kto môže stáť proti nám".

+

 

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
http://www.aktuality.sk/clanok/236588/komentar-nevolit-nenakupovat-neplatit-neko­nzumovat/
Odoslané 20.9.2013 10:38.
Demokracia politiky ľudí bez Boha je len pozlátkom politického hnutia, ktoré sleduje čudné ciele... dáva sľuby, ktoré nie je schopné plniť(lož) to, čo sľubuje je klam a mam...ba dnes dokonca ohrozuje tých, ktorým sa zaviazala slúžiť. Božia "politika" je nekonečným bohatstvom lásky a plnosti pre každého z nás. Ďakujem za blog a pripájam sa k tvojim modlitbám v jeho závere:o)
Odoslané 20.9.2013 16:41.