Blog

« Späť

Priatelia moji, priznám sa, hanbím sa za seba.

Dobrý večer

... po debate s mojim otcom:

Priatelia moji, verím, že mal som urobiť viac.
 
Arcibiskup Mons. Zvolenský napísal otvorený list majiteľovi galérie, ktorá vystavovala znevažujúcu "umeleckú" podobizeň nášho pápeža. Mám pocit, že vzhľadom nato, mám guráž a odvahu na viac, jediné, čo som urobil, bolo, že som tento list podporil. Nabudúce, nech mi Pán požehná sily, túžim sa postaviť pred galériu a v tichom pokojnom proteste sa postaviť za našu Cirkev. Či už ide o námestníka, teda pápeža, či niečo iné. V tom mi Pán Boh pomáhaj! V opačnom prípade mi zas ostane len hanba. A trúfam si povedať, že nie len mne, ale všetkým, ktorým Boh dal kusisko odvahy, a nič sme neurobili.
 

 
postavme sa za našu Cirkev, pretože keby toto urobil o Jánovi Pavlovi II, tak ho Poliaci zožerú. Alebo prečo nevymodeloval Alaha, alebo proroka Mohameda? Lebo by isto dopadol, ako ten čo, proroka Mohameda karikatúroval. Teraz je strážený, lebo za urážku Islamu, a kto vie, ako rýchlo by ho za to už nebolo. Odvaha autora je len v zosmiešnení ľudí, ktorí značne predstavujú konzervativizmus a ich "umeleckým" stvárnením len búrajú spoločenské tabu. A my sme krajina, ktorá mu to v pohode dovolila. Vďaka Mons. Zvolenskému, a kresťanom, ktorí sa postavili za jeho list, stojí socha pápeža v sklade, kam chodia zvedavci nakúkať. Nech nám dá Boh do budúcna milosti a silu, aby takáto výstava, či podobná dehonestujúca udalosť na Slovensku neuzrela svetlo sveta.
 
Toľko môj názor...

 

 

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Nech Pán odpustí autorovi soche.
Odoslané 2.6.2011 11:07.
Ahoj Martin
No Kristus predpovedal, že nás budú prenasledovať za Jeho Meno a iné veci - potupne hovoriť. Tu síce nikto nehovoril, ale potupu fyzicky vytvoril, a okrem toho listu sme sa neohradili proti tomu nijako. Jasné, že úžasné byť generálom po vojne, ale fakt, rád by som v budúcnosti zaujal ráznejší postoj, ak zas niekoho budú znevažovať, teda samozrejme, ak tak Pán rozhodne. A ako to budem vedieť, či rozhodol? To nechám na Neho
Odoslané 2.6.2011 7:20.
ja mozem po pozreti obrazku skostatovat,ze je to priserne,pre nas rozum nepochopitelne,ale Pan o tom vie.Bozie mlyny melu pomaly ale isto!ja sa tiez pridavam k prosbe,aby Pan autorovi sochy odpustil.
Odoslané 2.6.2011 21:46 ako reakcia na Martin Lojek.
ďakujem za komentáre, pripájam sa k modlitbe. Chcel by som však upozorniť, že pointa toho, čo som napísal, je niekde úplne inde - niečo konať, brániť, zabraňovať, zastať sa (v tomto prípade) sv. Otca. A je otázne, či sa takí ľudia nájdeme. V živote si nedovolím znevážiť modlitbu, ale Boh má len naše ústa a naše ruky, aby mohol konať vo svete, takže niekedy by sme mali vyjsť z kostolíka na ulicu a nielen sa modliť. Resp. vyjsť na ulicu a TAM sa modliť. Konať s ružencom v ruke. Ďakujem za pochopenie.
Odoslané 2.6.2011 21:51.
Chápem ťa a súhlasím s tebou. Často cítim aj ja takéto rozhorčenie, otvorím Sv. Písmo a pýtam sa Ježiša: Čo Ty na to ? a On hovorí:
Ježiš mu riekol: Priaateľ môj, čo si prišiel ? Vtedy pristúpili, položili ruky na Ježiša a zlapali Ho.
A hľa, jeden z tých, čo boli s Ježišom, vystrel ruku, tasil meč, udrel veľkňazovho sluhu a odťal mu ucho.
Ježiš mu riekol: Vlož svoj meč na jeho miesto ! Lebo všetci, ktorí berú meč, mečom zahynú.
Či sa nazdáš, že by som nemohol prosiť Otca, a postavil by mi hneď viac ako dvanásť plukov anjelov ?
Ale ako by sa potom naplnili Písma, že sa to musí tak stať ?
Nie vždy rozumiem čo mi chce Pán povedať, ale prijímam Jeho slová.
Odoslané 20.11.2011 18:09.
odpusť moje dlhé vedenie, ale skús mi povedať súvislosť. Taktiež uveď súradnice, lebo mám pocit, že máš zvláštny preklad Biblie, alebo sa mi to len zdá?
ďakujem
Odoslané 20.11.2011 18:21 ako reakcia na Jozef HORVÁTH.
Myslel som na udalosť v Getzemane, keď vojaci na čele s Judášom obvinili Ježiša a išli na Neho so zbraňami. Učeník Peter z horlivosti chcel svojho Majstra ubrániť mečom, udrel veľkňazovho sluhu a odťal mu pravé ucho. Ale Ježiš riekol Petrovi aby schoval meč.
Takto by sme chceli nespočetnýkrát ubrániť Ježiša, Cirkev, kňazov, sv. Otca, - horlivo, verejne, s rozhorčením, ale neviem či to Pán žiada od nás takýmto spôsobom.
Inak sv. Písmo - Novu Zmluvu - mám od Gideonovcov. Pred rokmi som bol v nemocnici v BB, v nemocničnej kaplnke nám rozdal pár kusov pán kaplán.
Odoslané 20.11.2011 20:01.
prepáč, matúš 26 verše 51-54
Odoslané 20.11.2011 20:04.
Určite Pán od nás nechce, aby sme niekomu ubližovali na tele aj duchu. No taktiež si spomeň ako Ježiša strávila horlivosť za dom Boží, keď urobil poriadok s peňazomencami v Jeruzalemskom chráme. Tvoj argument mi príde z iného súdka, pretože ak niekto verejne znevažuje Cirkev, alebo jej hlavu, tak je mojou povinnosťou zaujať odmietavý postoj. Môj komentár bol skôr myšlienkou, čo urobiť, aby sa v budúcnosti k nám nedostala takáto vec.
Odoslané 20.11.2011 20:09 ako reakcia na Jozef HORVÁTH.
Máš pravdu, pštrosia politika neni práve najvhodnejšia. Napísať svoju mienku v novinách, časopisoch, na internete. Vyzvať ostatných , pýtať sa na ich mienku, to by sa dalo .
Odoslané 20.11.2011 20:32.
Zlinčovať ho! Fúúúúj!
Odoslané 20.11.2011 22:16.
Súď hriech, nie hriešnika ;-) o tom je milosrdenstvo.... i keď i ja sám v tom často zlyhávam
Odoslané 21.11.2011 9:04 ako reakcia na Miroslav Čonka.
A ten čo karikatúroval Mohameda už je mŕtvy, už ho zabili. Skončil jak potkan ležať na ulici.
Odoslané 21.11.2011 9:25 ako reakcia na tomáš nemec.
Jednoducho obdivujem Majstra . Predstav si , že jedným mávnutím ruky, by mohol zmietnuť z povrchu zeme tú hulákajúcu háveď, keď vykrikovali "ukrižuj Ho" a pusť nám Barabáša. Mal moc , veď bol Kráľom, ale On to neurobil, lebo mal poslanie.
Mne aj pri oveľa menšej nespravodlivosti vstúpne krv do hlavy a najradšej by som vrátil úder, ale akoby som počul Ježišov hlas: Nie takto, našou silnou zbraňou je modlitba a hore máme svojich ľudí, ktorí nám pomôžu. Možno nemám pravdu, neviem.. Aj naši kňazi sa správali počas totality rôzne. Jedny sa postavili otvorene proti nepriateľovi, a strávili pol života vo väzbe, obdivoval som ich smelosť, ale neboli s nami , keď sme ich tak potrebovali. Z basy nám nevedeli pomáhať. Iní sa zas obracali ako slnečnice, bolo im jedno , s kým spolupracujú, len aby boli stále na výslní. Potom boli tí, čo pracovali v ilegalite, navonok skromní, ako by nevedeli ani do troch počítať, ale vykonali obrovský kus práce. Udržali nás nad vodou v tých najťažších časoch, poradili.
Odoslané 24.11.2011 23:12.
Velmi dobre si to napisal,suhlasim.
Odoslané 25.11.2011 0:41 ako reakcia na Jozef HORVÁTH.
Milý Jozef. Kladiem si teda otázku, či mám tichu sedieť s ružencom v ruke, alebo si mám pripomenúť slová jedného (asi) kňaza - "Boh má len moje ústa a moje ruky, aby (fyzicky) konal na zemi". Nepôjdem ho predsa ukrižovať. Áno, modlil som sa za neho, a vyprosoval som požehnanie. Ale my sme chabí slovenskí kresťania. My sme kresťania a pokojne sa niektorí z nás pôjdu pozrieť na "trans-pápeža". Ako som raz niekde povedal - v Poľsku by si takúto výstavu nedovolili, pretože vedia, ako silná a do detailu zachádzajúca je ich viera. My síce máme kresťanskú tradíciu + dedičstvo otcov, Cyrila a Metoda, ale čo z toho, že sa o nás takto kadekto obtiera? Smejú sa nám do xichtu. Preženiem to a v extréme porovnám ako keby prišla na omšu nahá provokujúca žena, alebo muž, a nám to vôbec nebude vadiť. Začneme sa za ňu modliť? Istotne áno. Ale on(a) sa zasmeje, "bola som na omši nahá, a vôbec to tým kresťanom nevadilo" ha ha ha. Lenže našou úlohou je budovať aj takú kultúru či atmosféru, že aj keby ten nahý jedinec chcel prísť robiť rozruch do kostola, tak si to proste nedovolí.
Odoslané 25.11.2011 10:22 ako reakcia na Jozef HORVÁTH.
Jozef, čo my vieme? A možno tí, čo nezradili Krista, laici i kňazi čo trpeli vo väzení, svojimi modlitbami, obetami utrpenia a odlúčenosti od svojich, dosiahli viac ako "slnenčnice" a ilegálni kňazi bez štátneho súhlasu vo výrobe dohromady.
Tvoje " Z basy nám nevedeli pomáhať" mi nesedí.
Nie všetci skutoční svätci, ktorí mali niečo do činenia s väznicou sú kanonizovaní, viem s istotou iba o Kajúcom lotrovi , o Maximiliánovi Kolbem, o troch svätých košických mučeníkoch. Nám bližší beatifikovaní Peter Pavel Gojdič, Vasiľ Hopko, Metod Dominik Trčka... oni "nám" z basy nevedeli pomáhať?
Odoslané 26.11.2011 5:06 ako reakcia na Jozef HORVÁTH.
To, že pán Biskup niečo napísal, neznamená, že my už sme odsúdení do roly pasívnych pozorovateľov!!!

Ešte stále robiť niečo treba, vám stačí, že sochu dali do skladu, ktorý sa medializáciou stal najnavštevovanejšou galérijnou miestnosťou?

A fotka predmetnej sochy, ktorú teraz ľudia posielajú cez mail... tiež nejedného navnadí, aby sa tiež šiel pozrieť.

Myslím si, že premyslený reklamný ťah zadarmo.
Niekto dobre vedel, čo táto kontroverzia, medzi ľuďmi na slovensku i v blízkom zahraničí spôsobí . Renomovaní manažéri a ekonómovia sa môžu doslova učiť, ako sa dá využiť poznanie "podnikateľského" prostredia.
Žoviálne vyjadrenie majiteľa galérie je v podstate ďalším zosmiešnením pápeža čo v návale emócií uniká.
Nadpis provokuje tým najlepším markertingovým spôsobom. Ak je niečo skryté, máme nejakú prirodzenú snahu to objaviť, odkryť, vidieť na vlastné oči.
Čánok s fotkou je reklamný, veľmi dobre vystavaný.
Napriek tomu, že oceňujem premyslenosť a efektívnosť tejto mediálnej manipulácie na dosiahnutie podnikateľského zámeru niekoho,bolo by lepšie ak by svoje nadanie nasmeroval do inej zóny. Nemyslím na volebnú kampaň na prezidenta.
Som pobúrená faktom, že niekto si niečo také trúfol vyrobiť, vystaviť a tiež faktom, že pre majiteľa galérie je:
Vyjsť cirkvi v ústrety= ešte viac zosmiešniť pápeža.
Aspoň tak som to pochopila ja.
Odoslané 26.11.2011 5:30.
Asi takýto komentár by som bola napísala, ak by som to bola čítala v máji.

Mail so sochou a s odkazom na inkriminovanú stránku mi prišiel od známej až minulý týždeň.

Máj, jún 2011 som mala hektický v novej práci do takej miery, že táto informácia v reálnom čase ku mne vôbec nedorazila. Preto reagujem až teraz.
Odoslané 26.11.2011 5:38 ako reakcia na Otília Ferenčíková.
Ja som nechal otvorenú otázku, keď som písal o správaní našich kňazov počas totality, aj o postoji k terajšej téme o soche. Nikoho neodsudzujem , a nikoho nevyzdvihujem. Otka , máš pravdu, keď píšeš o tých , ktorí aj vo väznici sa držali stastočne , a sú mi doteraz vzorom. Keď som písal o tom , že odtiaľ nám nevedeli pomôcť, tak som čerpal z vlastnej skúsenosti , ale pravdaže to nemôžme zovšeobecňovať.
V súvislosti s témou " socha ", sa mi v mysli vynára náš terajší pápež Benedikt, ktorého mám veľmi rád. Spomenul som si na Jeho cestu do Nemecka. Prišiel domov, a svoji Ho neprijali. Možno , bola to Jeho posledná cesta do domoviny. Nevdojak v mysli som porovnal cestu pápeža Jána Pavla do Poľska a Jeho privítanie doma. Aký veľký kontrast, však ?
Alebo terajší pobyt nášho pápeža v Afrike v Beníne, kde sa počas pápežovej návštevy zastavil pracovný život.Obchody, továrne, firmy zatvorili, nevychádzali ani noviny. Jedno oko sa mi smeje, a druhé plače. Žijeme v 21. storočí, a od Ježišových čias sa nič nezmenilo. Tak ako Ježiša neprijali svoji, ale uverili mu pohania, tak to vyzerá aj dnes. Afrika sa raduje a oslavuje, zatiaľ kresťanská Európa upadá.
Odoslané 28.11.2011 21:41.