« Späť

Zrnko.

Zrnko.

"Ak pšeničné zrno nepadne do zeme a neodumrie, ostane samo. Ale ak odumrie, prinesie veľkú úrodu." (Jn 12,24). Aké chronicky známe slová.. skoro sa mi chce povedať len: áno, áno, to predsa poznám.

Niekedy mám pocit, že slovo "odumieraj" je v mojom okolí používané skoro tak často ako "miluj" - a obidve majú tendenciu zostávať nepočuté. Alebo prepočuté. Také slová z bežnej výbavy kresťana-katolíka, ktoré dokáže hovoriť, dokonca o nich rozprávať, učiť ( :) kto to nevie, ten to učí...) - a pritom im nerozumieť.

Kedykoľvek sa v Svätom Písme hovorí o zrne a pôde, je pôda pre mňa Cirkev. Myslím, že to vzišlo z podobenstva o rozsievačovi, keď som raz uvažovala, čo je to padnúť na kraj poľa a kde to je tá "dobrá pôda", do ktorej treba padnúť. No, vyšlo mi z toho (snáď poľnohospodári budú súhlasiť), že najlepšia pôda je v strede poľa. Takže som zatúžila žiť čo najviac v srdci Cirkvi. Obklopená Cirkvou. Len ako spustiť to odumieranie..?
Obzerám si v hlave to moje zrnko v pôde a premýšľam, prečo neklíči, keď tu zrazu...

Tresk po hlave! Čo som to ja za biológa? Veď to zrnko stačí ZALIAŤ! Každé zrnko predsa chce klíčiť. Na to je stvorené. Potrebuje len teplo, miesto a... vlahu. Usmievam sa. Vynorili sa mi tie lány vaty, keď sme na základke nechávali klíčiť hrach. Nádherná demonštrácia :) suché neklíčia - vlhké klíčia. Tie, čo majú svetlo, rastú správne - tie, čo svetlo nemajú, rastú všelijako... Boh je dokonalý biológ a mňa veľmi baví využívať svoje vzdelanie pri chápaní Jeho podobenstiev.

Voda... všetci sme boli pri padaní do pôdy zaliati krstnou vodou. Lenže záhradkári vedia, ako to je - raz nestačí. Voda. Prúdy živej vody. A to povedal o Duchu, ktorého mali dostať. Zrazu to celé dáva zmysel. Duch Svätý je vlaha, ktorá pretvorí vnútro zrnka tak, aby začalo klíčiť. Zmäkčí pretvrdé steny tak, aby sa mohli otvoriť. Duch Svätý robí to, že z nás zrazu vyjdú veci, ktoré nás tridsaťnásobne, šesťdesiatnásobne, stonásobne presahujú. A Duch Svätý dokonca robí, že nemôžeme neodumrieť :)
Voda. Jediný rozdiel, prečo niektoré zrnká preležia celý život v samom strede poľa a nikdy nenarastú.

Pane, daj mi takej vody...