Blog

« Späť

Prinášať svetlo

Prinášať svetlo

Nedávno som objavila blog istej "tvorivej židovskej mamičky". Zaujalo ma v ňom nielen množstvo nápadov na tvorivé aktivity, ale tiež prežívanie židovských sviatkov. A tak som si chcela zistiť niečo viac napríklad o sviatku svetiel (Chanuka), ktorý budú sláviť približne v čase našich Vianoc. Našla som si viacero článkov v slovenčine, dozvedela som sa veľa zaujímavého a mnohé veci ma oslovili. Ale asi najviac mi v srdci utkvela táto myšlienka.


Počas sviatku židia postupne zapaľujú osem sviečok - každý deň o jednu viac, čo symbolizuje víťazstvo Boha (dobra, svetla) nad zlom (svetom, tmou). Ale človek si nemá požehnanie (svetlo) nechávať len pre seba, treba ho šíriť do celého sveta, iným ľuďom. Preto má svietnik stáť v blízkosti vstupných dverí, alebo pri okne, aby jeho svetlo videli ľudia, ktorí idú okolo.

Aj my radi na Vianoce zdobíme svoje domy svetielkami. Dávame do okna rôzne svetelné reťaze, svietniky, stromček postavíme blízko okna. Spomínam si, ako sme sa pri návšteve svokrovcov vždy vybrali na prechádzku po meste a pozorovali pozažíhané vianočné stromčeky za oknami. Bolo to pekné, to áno. Ale až tento rok dám iste do okna nejaké svetlo s vedomím, že ten symbol má (aspoň pre mňa) hlbší význam.
Tak ako dávam do okna to malé svetielko, tak chcem všetkým ľuďom okolo prinášať svetlo Toho, ktorý prišiel na svet a stal sa človekom.

Predchádzajúci
Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
dnešní židia (veriaci, nielen tí čo majú židovský pôvod) kladú veľký dôraz a je to pre nich niečo samozrejmé, že všetky veci a zvlášť čísla im pripomínajú udalosti zo svätého písma. Otec sa pýta syna: čo ti to pripomíma? a syn hovorí všetko možné, čo pozná zo svätého písma. Možno je to trochu "fanatizmus" ale nezaškodilo by nám aj takéto niečo vo výchove detí, lebo terajšie deti som zistil že nepoznajú ani len tie najzákladnejšie veci z dejín spásy.
Odoslané 28.11.2011 3:50.
Nuž židovstvo je dobré preskúmať aj z dôvodu lepšieho chápania Písma, i keď dnešné sa odlišuje od toho čo bolo. Je vhodné jedno aj druhé preskúmať. Ja som preto dokonca schytal pár poznámok, že či chcem byť židom, ale to je vedľajšie. Pán ťa žehnaj za tento tvoj príspevok! Svietnik sa volá Menora, a vždy mal symbolizovať to, aby židia prinášali svetlo všetkým národom.
Odoslané 28.11.2011 6:03.
Súhlasím. Áno, je treba nájsť rovnováhu. Je dobré poznávať históriu, písma i židovské symboly. Môžeme tak lepšie pochopiť naše vlastné korene a zmysel mnohých vecí, ktoré robíme (alebo by sme mali robiť). Židovstvo je koreňom kresťanstva, z neho sme vyrástli.

Len aby sme sa nesnažili "vrátiť" k (starému) zákonu. Nie zo zákona sme spasení ale z milosti zmŕtvychvstalého Ježiša. Keby sme sa začali zväzovať zvykmi a pravidlami židov, mohli by sme sa podobať farizejom, ktorí "dávali desiatky z mäty a kôpru". ;-)

Ale ako zdroj poznania a pochopenia toho, čo prežívame (a chceme prežívať) ako kresťania je štúdium (aj) židovských prameňov dobré.
Odoslané 28.11.2011 12:32 ako reakcia na Miroslav Čonka.
Štefan, ďakujem za komentár. Áno, aj mne je niekedy ľúto, keď sa mi zdá, že neučím svojho syna dosť o svojej (našej) viere. Ale potom ma niekedy prekvapí, čo všetko vie a vníma. emoticon

Ale je pravda, že sa často spoliehame na vyučovanie mimo domu a v našej kultúre vôbec nie je samozrejmé bežne rozprávať o veciach našej viery.A to je škoda.
Odoslané 28.11.2011 12:34 ako reakcia na Štefan Hrbček.
Rodičia musia ísť deťom vo viere príkladom. Lebo syn koná len to čo vidí a počuje od otca. A sám Pán Ježiš to povedal takto. Ku starému zákonu sa nebudem vracať určite. Keby som chcel nejaké predpisy, to by som sa mohol aj moslimom stať. Tí aspoň uznávajú Pannu Máriu a Ježiša, aj keď popierajú jeho Božskosť a ďalšie veci, ktoré sú očividne od antikrista a z ktorých usvedčuje Písmo Sväté Islam. Už je množstvo židov, ktorí uverili v Pána Ježiša, ale aj tak sú medzi nimi nezhody ako medzi nami kresťanmi. Židia by sa mali pridať ku našej cirkvi, nakoľko cirkev z môjho pohľadu by mala byť židovsko-kresťanská. Tak to chcel aj Pán Ježiš. Teraz sme neúplní. Ale Pán Ježiš aj prorocky predpovedal, že s mestami Izraela nebudú hotoví, až kým sa nevráti. Oni slávia Pánovu večeru aj, ale je tu problém kňazstva a Ducha Svätého, ktorého dostali apoštoli. Tam sa ten kňazský rad nezachováva, takže sa nedá povedať, že slávia eucharistiu. Ako aj krst je otázny, aj keď teraz cirkev už uznáva krst v iných spoločenstvách. Neviem však, či sa nejedná len o kresťanské spoločenstvá a tak židovstvo je mimo potom. Nuž príď Pane Ježišu čím skôr a nastoľ svoju vládu a Kráľovstvo na Zemi! Nech figovník už vyženie všetky lístky a vetvy a bude leto.
Odoslané 28.11.2011 17:00 ako reakcia na Eva Baranovičová.
Vďaka za myšlienku,byť svetlom,dnes je to veľmi potrebné.Mladí málo poznajú sväte písmo,a ešte ťažšie je nadchnúť rodičov, aby čítali písmo.Robím to po odrobinkách a zatým to predkladam Pánovi, aby On požehnával tých, s ktorými sa dnne stretnem.
Odoslané 13.12.2011 7:07.