Blog

« Späť

Knihovnička: Kým si, keď sa nikto nepozerá?

Knihovnička: Kým si, keď sa nikto nepozerá?

Priznám sa, že asi najviac z celej knihy ma oslovil nadpis. Očakávala som, že ma kniha usvedčí z toho, čo skrývam pred ľuďmi, alebo ako podlieham svojim náladám a telesným žiadostiam vo veciach, ktoré nikto nevidí - a nesúdi.

Úvodná kapitola ma naozaj chytila. Navnadila ma a ja som som hltala ďalšie stránky s očakávaním, že sa dozviem, ako môžem JA zmeniť svet., alebo aspoň nejaký kúsok sveta, k lepšiemu. Ako to vyjadril autor: "...keď svoje zásady začnú uplatňovať ľudia, čo milujú Boha, a nedopustia, aby ich priveľké problémy dnešného sveta prevalcovali. ... vtedy dochádza k zmene. K veľkej zmene."

A naozaj som sa dozvedela niekoľko princípov. Niektoré kapitoly ma zaujali viac, niektoré menej. Ale kniha sa ma nepokúšala z ničoho usvedčiť. Ak by som ju mala zaradiť, povedala by som, že je to jeden z tých amerických návodov na šťastnejší (alebo ak chcete lepší) život. Ale nie v zmysle "ako si utrhnúť z koláča (majetkového, emocionálneho, rodinného, akéhokoľvek) väčší kúsok, ale skôr v zmysle "ako dať" niečo hodnotné, alebo "ako byť" dobrým, užitočným človekom. Alebo "ako prijímať", žasnúť nad nesmiernou láskou Boha ku mne a čerpať z nej silu, ochotu, oheň pre konanie všetkého toho dobra, ktoré svet (ľudia v mojej blízkosti) odo mňa potrebuje. A na rozdiel od tých "bežných návodov" neponúka ľahké ani rýchle zmeny. Ale ukazuje cestu k cieľu, ktorá vyžaduje veľa námahy, veľa bolesti a roky vernosti.

Priznám sa, že ako som sa spočiatku rozbehla a hltala som niekoľko kapitol každý deň, neskôr som v čítaní značne spomalila. Ale nie preto, že by mi kniha už nemala čo povedať. Naopak, takmer po každej vete, alebo odstavci som sa musela zastaviť a zamyslieť sa, pozhovárať sa so svojim vnútrom, i so svojim Pastierom... Dúfam, že čas strávený čítaním (a nielen čítaním) prinesie svoje ovocie v mojom živote - a možno aj v tom vašom.

 

Viac na http://letitia-tiba.blogspot.sk/2012/06/kym-si-ked-sa-nikto-nepozera.html

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Ďakujem veľmi pekne za recenziu. Už dlhšie po tej knihe poškuľujem, ale nikdy som sa neodhodlal prečítať si ju. Ale po prečítaní opisu dostávam chuť ponoiriť sa do jej strán.
Odoslané 6.6.2012 12:06.
Ďakujem, ja som tú knižku dostala a podobne ako bráško Róbert som nemala odvahu začať to čítať....bála som sa, že mi ešte pribudne mindrákov, ktorých mám beztak dosť.Ďakujem, Evka, teraz asi tú odvahu dostanem.
Odoslané 6.6.2012 12:53.