Blog

« Späť

Čo čítajú naše deti? Kroniky Narnie.

Čo čítajú naše deti? Kroniky Narnie.

Trochu pochybujem, či píšem pre vás niečo nové. Zdá sa mi že predsa príbehy z Narnie musí každý poznať. Ale keďže sama som sa k nim dostala len pomerne nedávno (no, pár rôčkov to už bude), hovorím si, že hádam niekoho oslovím.

Čo čítajú vaše deti? Alebo čo čítali (chcete aby čítali) vo veku, keď majú rady dobrodružné príbehy?

My sme mali v obľube Troch pátračov (zvlášť prvé - pôvodné diely, v ktorých boli hlavní hrdinovia viac pracovití a zodpovední a ich dobrodružstvá boli akési čistejšie a jednoduchšie). Čítali sme dobrodružstvá detí so zvieratami (Psia hliadka, Tajomné dobrodružstvá s papagájom Kiki), Sherlocka Holmesa, Winnetoua, Verneovky...

Ale dnes vám chcem predstaviť knihy C. S. Lewisa - Kroniky Narnie.

Trochu pochybujem, či píšem pre vás niečo nové. Zdá sa mi že predsa príbehy z Narnie musí každý poznať. Ale keďže sama som sa k nim dostala len pomerne nedávno (no, pár rôčkov to už bude), hovorím si, že hádam niekoho oslovím.

 

Príbehy z Narnie sú jednak rozprávaním o napínavých dobrodružstvách niekoľkých detí, ktoré sa dostanú do iného sveta, než je ten náš - do Narnie. Sú to príbehy plné nebezpečenstva a napätia, prekonávania prerkážok, a budovania charakteru a rytierskych čností. No deti nikdy nie sú ponechané samé na seba, môžu sa spoľahnúť, že Aslan - dobrý a spravodlivý, verný a láskavý, mocný a poslušný, obetavý, láskavý i prísny... vládca tohto sveta nedovolí, aby zlo zvíťazilo, pokiaľ existuje dobrá vôľa.
Tieto príbehy obsahujú mnohé symboly a obrazy (paralely) zo života a našej kresťanskej viary.

Chcela som o nich napísať viac a podrobnejšie, ale zdá sa mi, že by som svojimi neohrabanými slovami skôr pokazila dojem, než pomohla.

Tak radšej už stíchnem a len poradím: Ak ste ešte nečítali žiaden z príbehov o Narnii, určite sa po nich poobzerajte. Je to veľmi dobré čítanie pre deti od cca 9 rokov až do vysokej dospelosti. Aj ja po nich vždy znovu a znovu siaham, rovnako ako môj syn.

 

 

Obrázok: vlastná fotografia

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
kroniky narnie su brutal dobre..
Odoslané 4.7.2012 23:09.
Evička, je to veľmi krásne a užitočná rada aj pre mňa, veď som "som vo veku dieťaťa" a verím, že mi tie príbehy prinesú pokoj, ktorý potrebujem. Len sa k nim dostať.
Odoslané 5.7.2012 4:54.
Hmmm, tak toto nepoznám, ani moje deti...vďaka Evička za tip, budem sa za ním obzerať...
Apropó, Anička, vylúdila si mi na tvári úsmev tou svojou prostoduchou jednoduchosťou...)
Odoslané 5.7.2012 8:53.
odporúčam Hobita a Pána prsteňov od J.R.R. Tolkiena, povinnosť pre každého kresťanského (i akéhokoľvek iného) milovníka "dobrodružných príbehov". Predčí to aj Narniu (tým nevravím, že Narnia je zlá, práve naopak).
Odoslané 5.7.2012 14:51.