Blog

« Späť

Brenkusovci: Ako si z množstva rád o výchove detí vybrať tie správne?

Brenkusovci: Ako si z množstva rád o výchove detí vybrať tie správne?

Chcela by som vám dať do pozornosti článok z blogu, ktorý som práve objavila. Možno pomôže aj vám pri hľadaní tých "správnych" rád k dobrej výchove našich detí.

George Barna uvádza, že v priebehu posledných desiatich rokov bolo na tému rodičovstva vydaných viac ako 75.000 kníh. V dnešnej digitálnej dobe sa so znalosťou angličtiny dostanete k väčšine z týchto kníh. Pretým ako si ich kúpite si dokonca z pohodlia svojej obývačky môžete prečítať na webe alebo v eBook čítačke zadarmo 10% ich obsahu, resp. ich hodnotenia jej čitateľmi. Za necelých 60 sekúnd už knihu môžete vlastniť v digitálnej podobe. Výber by mal byť preto zdanlivo jednoduchší.Niekedy však mám pocit, že posolstvo kníh o rodičovstve je stále o tom istom len v inom obale. Znovu a znovu siaham po ďalšej knihe a dúfam, že bude v niečom iná. Môj problém väčšinou spočíva minimálne v týchto oblastiach:

  • množstvo kníh je o rodičovstve zameranom na dieťa, ktoré je v centre pozornosti, namiesto rodičovstva zameraného na Boha (viac v poslednom bode článku)
  • knihy sú často zamerané na monitorovanie správania namiesto monitorovania srdca. Rodičovská méta je vychovať dieťa, ktoré poslúchne na prvé slovo a často sa pritom prehliada, čo sa deje v srdci dieťaťa. Z takto vychovaných detí potom vyrastajú dospelí, ktorí sa navonok usmievajú a tvrdia, že všetko je v poriadku, no v ich srdci ich ide roztrhať od zlosti, závisti, žiadostivosti a viny.
  • autori predstavujú svoje riešenie alebo metodiku ako najlepšie alebo dokonca jediné riešenie na každú situáciu vo výchove. Čo však v prípade, keď navrhované riešenie nie je aplikovateľné do mojej situácie – alebo neprináša výsledky, ktoré autor predstavil?

Čítať ďalej

 

 

Zdroj: http://brenki.wordpress.com/2012/07/17/o-vychove-deti