« Späť

Panna Mária si chráni svoje deti

Top správa dnešného večera: Záhorím sa prehnala silná búrka, veterná smršť. Popadané stromy a stĺpy, prerušené elektrické vedenie. Diaľnica i železnica neprejazdné. V Sekuliach strhlo zo školy novú strechu. V Moravskom Svätom Jáne zvalilo plot na cintoríne. Viaceré domy sú poškodené...

Tento týždeň sa v chatovej oblasti Tomky v mojej farnosti Borský Svätý Jur koná prázdninové večeradlo pre mládež MKH. Dnes popoludní sme sa piatimi autami vybrali na výlet k sútoku riek Moravy a Dyje. Chvíľu sme tam pobudli, pôvodne sme sa tam chceli pomodliť ruženec, ale intenzívne hrmenie zo západu nás pohlo, aby sme sa vydali na cestu späť k autám.

Cestou naspäť sme sa ešte zastavili v Sekuliach v obchode. Niektorí sa tam zdržali, moje auto prišlo k chate ako druhé. Vysadil som posádku. Chvíľu na to padli prvé kvapky. Smeroval som na faru, aby som sa pripravil na večernú omšu.

Dážď bol taký silný, že stierače nestíhali robiť priehľadným predné sklo. Zo stromov padalo na cestu lístie, akoby už bola jeseň. Na streche auta sa ozývalo bubnovanie - neviem či to boli krupy, alebo úlomky zo stromov.

Po príchode na faru som zistil, že nie je elektrina a cez otvorené okná dosť napršalo dnu. Poutieral som, čo sa dalo a išiel som chystať veci do kostola - správne predpokladajúc, že omša bude bez elektriny.

Po omši som nachystal olejové fakle, kahance a petrolejky, aby som to zaviezol mladým na chatu. V prítmí súmraku som registroval popadané stromy po oboch stranách cesty, ako aj už popílené kmene, ktoré pôvodne siahali na cestu. Trochu mi to pripomínalo obraz Tatier spred niekoľkých rokov.

Niektoré lesné cesty boli ešte neprejazdné, nejakí chatári prišli pod zrútenými stromami o svoje autá. Najviac ma zamrazilo, keď som videl ležiacu borovicu medzi stanmi v kempe.

S obavou, ako dopadli naši mladí na chate, som sa vyhýbal pracovnému stroju, ktorý sa snažil uvoľniť odbočku na susednú lesnú cestu.

Keď som prišiel ku chate, prvé čo som skontroloval - všetky autá sú tam a v poriadku. Ako som sa neskôr dozvedel, poslednému autu jedna padnutá breza odrezala cestu, ale chalani tam dobehli s pílkami a cestu uvoľnili.

V bezprostrednom okolí chaty žiaden zlomený strom. Dokonca i záhradné altánky stáli na svojom mieste (chalani ich vraj počas búrky "trochu pridržiavali"). Pri susedných chatách borovice ako rozsypané zápalky, o tri chaty ďalej auto zavalené stromom, a tu je všetko v absolútnom poriadku - ak si odmyslíme chýbajúcu elektrinu.

Ako je to možné?

Náhoda?

Myslím, že nie. Je to ochrana našej nebeskej Matky, ktorá práve v tento deň mala sviatok ako Kráľovná.

Ona si predsa svoje deti materinsky chráni!

"Chcem vás skryť do svojho Nepoškvrneného Srdca. Ja sama budem vašou istotou a vaším bezpečím." (Kňazom, najmilším synom Panny Márie - tzv. Modrá kniha, 25.4.1975)