« Späť

Urbi et Orbi

Novým Svätým Otcom sa dnes stal 76-ročný argentínsky kardinál Jorge Mario Bergoglio SJ, ktorý prijal meno František. Pri tejto príležitosti prinášame jeho prvé slová, ktoré povedal po tom, ako vystúpil na balkón Baziliky sv. Petra vo Vatikáne.

Novým Svätým Otcom sa dnes stal 76-ročný argentínsky kardinál Jorge Mario Bergoglio SJ, ktorý prijal meno František. Pri tejto príležitosti prinášame jeho prvé slová, ktoré povedal po tom, ako vystúpil na balkón Baziliky sv. Petra vo Vatikáne. 

Bratia a sestry dobrý večer.

Viete, že úlohou konkláve bolo dať Rímu biskupa. Zdá sa, že moji bratia kardináli ho išli vziať takmer na koniec sveta. Ale sme tu a ďakujem za prijatie komunite rímskej diecézy. Prvé zo všetkého sa chcem modliť za nášho emeritného biskupa Benedikta XVI. Modlime sa spoločne za neho, aby ho Pán požehnal a Panna Mária ochraňovala.

Otče náš. Zdravas. Sláva Otcu.

A teraz začíname túto púť, biskup a ľud. Púť rímskej Cirkvi, ktorá je tou, ktorá predsedá v láske všetkým cirkvám. Púť v bratskej láske, vzájomnej dôvere. Vždy sa modlime za seba, jeden za druhého. Modlime sa za celý svet, aby zavládlo medzi nami bratstvo. Želám, aby táto púť Cirkvi, ktorú dnes začíname, a na ktorej mi pomôže môj tu prítomný vikár bude plodnou pre evanjelizáciu tohto nádherného mesta. Teraz chcem udeliť požehnanie, ale predtým vás chcem požiadať o jednu láskavosť. Skôr ako biskup požehná ľud, prosím vás, aby ste prosili nášho Pána, aby požehnal mňa. Modlitba ľudu, ktorý žiada požehnanie pre svojho biskupa. V tichosti sa modlite za mňa. 

Požehnanie

Bratia a sestry, 
teraz vás už opustím. Ďakujem vám za prijatie. Modlite sa za mňa a do skorého videnia. Uvidíme sa veľmi skoro. Zajtra sa chcem ísť pomodliť k Panne Márii, aby ochraňovala Rím. Dobrú noc a dobre si odpočiňte.

Zdroj: va-news.va,TKKBS
Preložili: Jozef Šofranko SJ / RV SK

Ďalej
Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Som šťastný, že Duch Svätý riadil voľbu a máme takého skromného človeka na takom významnom poste v Cirkvi. A má už vek, kedy sa už "určite nebude chcieť nechať" pokaziť. Je to človek, čo povedal, že najväčšími problémami v Cirkvi sú márnosť, sebachvála a kariérizmus - postoje duchovnej svetskosti. To je človek s dobrými predpokladmi na vedenie Petrovej lode. Chvála ti, Duchu Svätý. Žehnám mu pevnosť a rozhodnosť. Vieru a lásku. Zachovanie radosti z Krista. +
Odoslané 14.3.2013 14:20.