« Späť

Láska premieňa

      Boží smäd po nás nezávisí od toho, kto sme a akí sme. Jeho láska nehovorí o nás a nezávisí od nás - hovorí o ňom, o Bohu, lebo jeho podstata je láska. Pretože Boh je slobodný vo svojej láske k nám, je práve tak slobodný vo svojej radosti z nás. A keďže milovania hodnými nás robí jedine jeho bezmedzná láska, ochotné prijatie tejto lásky, prijatie jeho potešenia, je práve tým, čo nás premieňa a robí " plnými milosti ", krásnymi a rovnako milujúcimi.

      I keby v nás nebolo nijakej krásy, Božia láska urobí krásnymi aj tých najposlednejších. Boh sa z nás teší - aj z takých, akí sme, lebo do nás vlieva lásku, a to nás robí milovania hodnými, dokonca krásnymi. Božie potešenie nás mení na milých a príťažlivých, ale pôsobí iba vtedy, ak sa mu rozhodneme veriť a budeme otvorení ho prijať.

 

      Stretnutie s Božou bezvýhradnou priazňou z nás vyháňa úzkosť a strach a naše ospravedlnenia sa razom stávajú zbytočnými a opadávajú jedno za druhým. Milujúci Boží pohľad nás oslobodzuje, aby sme boli schopní podniknúť cestu do našej duše a uzmieriť sa s tými svojími stránkami, ku ktorým máme strach sa priznať. potom sa staneme úprimnejšími, bezbrannejšími, otvorenejšími a láskavejšími. Čím viac budeme v kontakte s Božou radosťou a potešením z lásky k nám, tým väčšmi sa my budeme stávať milovania hodnými. Našou úlohou je neochvejne veriť v Božie potešenie a nezabúdať naň, keď prídu ťažkosti :

     Máš preňho nesmiernu cenu. Miluje ťa, a to tak nežne, že si ťa vryl do dlaní svojích rúk. Keď tvoje srdce cíti nepokoj, keď je zranené a zdá sa mu, ako by sa malo zlomiť, spomeň si : mám preňho nesmiernu cenu, miluje ma, volá ma po mene. Som jeho.

     Prítomnosť Matky Terézie priniesla chudobným Kalkaty i nám, ktorí sme prihliadali z diaľky, záblesk toho, čo nás čaká v kráľovstve, v tom mori potešenia, nachádzajúcom sa v Otcovom srdci. Napovedala, aké to bude spočívať v milujúcom pohľade Otca a žiť svoju večnosť v jeho láskavej opatere.

 

Joseph Langford : Tajomný plameň Matky Terézie