« Späť

Neslaná soľ Európy

Neslaná soľ Európy

"Ak soľ stratí svoju chuť, čím ju osolia?", čítame v Matúšovi 5,13. V týchto dňoch si pripomíname vstup našej krajiny do EU. Komentátori sa zamýšľajú či je to pre nás dobre a či zle, čo nám členstvo dáva a kam nás posúva, atp. Mne jeden aspekt v úvahách chýba. Ako chutia kresťania v tomto spoločenstve? Pozývam ku krátkemu zamysleniu z pohľadu posolstva Evanjelia.

Je mi ľúto, že to musím konštatovať, ale kresťanské hodnoty sa v Európe dneška nenosia. Pre mnohých nie sú zaujímavé aj preto, lebo sú zahádzané haraburdami kompromisov s egoizmom, bezohľadnosťou na druhých a strachom z osobného nekomfortu. Lebo žiť kresťanstvo si vyžaduje aj usporiadanosť, disciplínu, milosrdenstvo, obetu a vyjdenie z vlastného sveta teplého pohodlia. Konzumný spôsob života mnohých dokonale uspal a vyslovene kašlú na svet a ľudí okolo. Podstatou z ktorej toto všetko plynie je strata rešpektu voči Bohu.

Soľ má tú vlastnosť, že jej malá štipka ochutí mdlé zemiakové pyré a spraví z nich kulinársky zážitok. Som presvedčený, že by malo byť zážitkom stretať v živote európanov Ježiša Krista a jeho pôsobenie a jeho nasledovníkov. Nemyslím si, že takí tam nie sú. Len že zostávajú zakríknutí, skrytí a či sa nevedia odvážnejšie ozvať.

Dnešná Európa si vybrala čudnú cestu. Bez Boha a proti kresťanom, tradičným rodinám a pod. Prečo je to tak? Lebo máme v európskom parlamente zástupcov, ktorí vyznávajú iné hodnoty ako my. Isto, môžeme sa na to vykašlať. A v teplúčku pred televízorom nadávať na Európu. Alebo to zmeniť. 24. mája môžeme poslať viac kresťanov do europarlamentu. Aj ja sa uchádzam o vašu dôveru. A spolu so mnou aj viacerí kresťania. Sú na kandidátkach viacerých strán.

Vo voľbách môžete však krúžkovať len dvoch kandidátov z jednej politickej strany. Z OĽaNO odporúčam ešte Veroniku Remišovú s č.7.
Ak máte nejaký problém s našou podporou, tak potom kandidujú prolife kresťania, pani Záborská a pán Dilong, ktorí majú moje sympatie.  

Prosím, nedovoľte, aby prepadol váš hlas. Lebo chuť soli sa nedá ničím nahradiť.

Dávam ešte do pozornosti aj blog na sme k tejto téme - http://branislavskripek.blog.sme.sk/c/354876/Je-potrebne-vratit-hlas-krestanom-v-EU.html#t2

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Príspevok sa mi nezobrazuje.
Odoslané 5.5.2014 10:05.
Áno! Odovzdať sa do vôle Božej, iste je to najsprávnejšie, ale ukázať sa ako prítomná „soľ“ tam, kde sa tlačí dopredu „blen“, je naša kresťanská povinnosť.
Odoslané 5.5.2014 11:07.
súhlasím so všetkým, čo ste napísali, dokonca aj s výberom kandidátov. :-) Nech nám Boh pomáha!
Odoslané 5.5.2014 16:03.
Veď práve to je, že tých kresťanov treba hľadať s lampášom...a koľko ľudí obracia kabáty! Vďaka za tipy.
Hlúpe je, že sa ešte stále volia strany a nie osobnosti. To je všade tak?
Pamätám sa , pri prezidentských voľbách mnohí mladí kresťania akosi fandili Procházkovi.....
A potom prišiel ten moment "menšie zlo".....
No čo sa vyfarbilo z pána Procházku, ktorý "vyznával aj kresťanské hodnoty?" Novovymaľovyný bilboard liberálov, zástancov rodičov I a II trebárs aj jednakého pohlavia.
Škoda, že nie ste spolu na kandidátke s pani Záborskou! Ale je zasa dobre, ak sú kresťania vo viacerých stranách....Len keby sa vedeli zverejniť, ako ste to dokázali Vy! Pán Vám pomáhaj!
Odoslané 9.5.2014 17:21.
Braňo, vďaka za dobrý článok. Vždy ma povzbudí, keď vidím, ako odporúčaš voliť aj iných kresťanských politikov z iných strán. To je dobré, rivalita my nemala byť. Veľa požehnania a želám ti, aby si sa tam dostal a aby ťa bolo počuť. emoticon
Odoslané 9.5.2014 21:44 ako reakcia na Mária-Irma Danieliszová.
Odoslané 9.5.2014 23:14.
Marcelka, veď o to ide....nemôžete voliť oboch, musia byť z jednej strany. A Záborská je za KDH, Branko z inej strany!
Odoslané 10.5.2014 0:24 ako reakcia na Marcela Beňová.
Žalm 146-3, „Nespoliehajte sa na kniežatá ani na ľudí vôbec, oni pomôcť nemôžu.“ História potvrdzuje túto pravdivosť. Mám pocit, že dôvera vkladaná do politiky vedie len ku sklamaniu tých, ktorí jej verili, že zmení nespravodlivé pomery. Môžno preto bude moje rozhodovanie založené na tomto žalme, hoci prirodzený volebný poriadok rešpektujem.
Odoslané 11.5.2014 17:02.