Lov letných radostí

« Späť

15. deň

15. deň

Niekedy sa stane, že nemáme poruke hodinky. Ale aj keby sme ich mali, prázdniny by mali byť časom trošku pomalším, prírodným, viac sa orientujeme na prirodzené javy a menej na techniku. Tak čo keby sme sa dnes skúsili orientovať v čase podľa slnka a tieňov? 

Úloha na dnes: Urobte si slnečné hodiny.

Možno si ich namaľujete na stenu, na stôl, alebo na zem doma na dvore. Alebo radšej budete rozkladať kamene (alebo kláty) v tráve. Niekto si snáď skúsi vyrobiť niektorú formu prenosných slnečných hodín. Videla som predávať prsteň, ktorý sa dal použiť ako slnečné hodiny, ale nie som si istá, či by vaše technické možnosti siahali až tak ďaleko. Nám postačí ľubovoľný druh slnečných hodín. Presne také, aké budú vyhovovať vám. 

Možno na to pôjdete sofistikovane a vypočítate si (alebo nájdete na internete) presný uhol, ako treba zapichnúť paličku (ručičku) a ktorým smerom majú byť čísla označujúce koľko je hodín. Alebo budete svoje hodiny kalibrovať pozorovaním - každú hodinu zaznamenáte, kam práve ukazuje tieň. Oba postupy sú správne. A možno vymyslíte ešte nejaký ďalší.

Trocha inšpirácie a teórie:
http://vmiksik.sweb.cz/hodiny.htm
http://tech.sme.sk/c/5609182/vyrobte-si-slnecne-hodiny.html
http://www.amaterastro.szm.com/hodiny.htm
http://nasazilina.sme.sk/c/5343541/slnecne-hodiny-kraslia-mesta-a-dediny.html

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Zatiaľ bez komentára Buďte prvým