Lov letných radostí

« Späť

35. deň

35. deň

Dňa 4. augusta 1863 bola v Martine založená Matica slovenská. Bola to prvá významná slovenská inštitúcia, na ktorej sa systematickejšie pestovali vlastivedné vedy, zakladalo sa múzejníctvo a archívnictvo, podnecovala sa literárna tvorba. Usilovala sa zlepšiť postavenie a hospodársku prosperitu robotníckych vrstiev.

Pripomeňme si toto výročie. Určite sa hodí, ak siahnete do knižnice a prečítate si nejaké pôvodné slovenské diela. Ale aby ste to nemali tak jednoduché (a aby sa mohli zapojiť aj tí z vás, čo sú práve na cestách kdesi v zahraničí), dnešná úloha bude trochu iná:

NAPÍŠTE BÁSEŇ.

Možno ste kedysi v mladosti písali tajné básne do svojho tajného denníčka. A možno nie. Nevadí. Nevadí ani, ak si myslíte, že básne písať neviete. Veď preto je to výzva, aby ste si vyskúšali aj niečo, čo pre vás nebude ľahké. Aspoň vám ostane na dnešný deň o to silnejšia spomienka. Určite sa vám podarí zosmoliť aspoň pár veršov... Téma? napríklad Óda na materinskú reč.

A aby bola výzva o to výzvovatejšia, skúste si nájsť príležitosť a niekomu túto básničku zarecitujte. Počíta sa aj recitovanie cez telefón.

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Zatiaľ bez komentára Buďte prvým