Blog

« Späť

Vďačná chvíľka: Radosť každý deň

Želám vám všetkým radostný deň! Tentoraz odosielam príspevok včas, pretože zajtra už budem myšlienkami niekde úplne inde. Na ceste do Fatimy. To je asi najvzácnejší dar tohto (budúceho) týždňa, ale nepredbiehajme. Dnes sa chcem s vami deliť o tie "darčeky", ktoré som si "rozbaľovala" v práve uplynulom týždni (8. - 14. 3.).


Ako som spomínala v článku o našom prežívaní pôstneho obdobia, tento rok sa sústredím na úzke témy o Radosti. Každý deň si vyžrebujeme jednu vetu, jeden aspekt  radosti, jeden tip, akú konkrétnu radosť si chceme viac uvedomovať. A ako to už býva, často som pri večernej modlitbe nachádzala dary, ktoré súviseli s témou daného dňa. A teraz sa chcem aj s vami podeliť aspoň o niektoré z nich:

8. 3.
Radost, že i v negativní situaci jsem mohl poznat jednání Pána.

- Jedna negatívna správa sa objavila čoskoro. A ja som bola vďačná, že jej môžem čeliť s týmto posolstvom. I v tejto situácii môžem spoznávať jednanie Pána. On má všetko v rukách a On vie najlepšie, čo komu poslúži. Medzičasom sa tá situácia už (ako-tak) vyvŕbila, ale v tej chvíli som potrebovala útechu. A dostala som ju. Aj cez takúto modlitbu: "Vďaka, že aj v sklamaniach a "šokoch" sa môžem spoľahnúť, že "vieš, čo robíš". Dôverujem ti, Ježiš. Dôverujem tvojej prozreteľnosti. A odovzdávam všetko (a všetkých) do tvojich rúk. Nech aj z môjho sklamania vyrastú milosti pre duše. Amen."
 


9. 3.
Radost z možnosti doprovázet druhého člověka.

- Mala som strach a bola som nervózna. Ani sama som poriadne nechápala prečo. Ako by ma mohol pochopiť iný človek? A predsa som tak veľmi potrebovala pochopenie (ako každý)! Ale ja viem, že Ty (Boh) mi rozumieš. Vďaka, že Ty si stále so mnou. Sprevádzaš ma všade, kam idem (musím / chcem ísť).

- Som vďačná aj za ľudí v mojom živote, ktorí ma sprevádzajú, alebo ktorých môžem ja doprevádzať aspoň na kúsku ich cesty. V rodine, medzi priateľmi, známymi, blízkymi i vzdialenejšími (konkrétne príklady si nechám len vo svojom srdci).


10. 3.
Radost, že v každém dechu mohu živě vnímat Boží lásku.

Som vďačná za vedomie, že ma miluje a stráži "ako oko v hlave". S každým nádychom si môžem uvedomovať Jeho lásku. V strese, keď mám strach, keď cítim neistotu, keď som nervózna, neistá, vystrašená, bezradná... Môžem si uvedomiť Jeho lásku a starostlivosť - s každým nádychom:
- Nádych (som milovaná) - výdych.
- Nádych (som v Jeho rukách) - výdych.
- Nádych (som v bezpečí) - výdych.
- Nádych (všetko je tak, ako má byť) - výdych.
- Nádych (situácia je pod kontrolou, aj keď nie pod mojou)
- ...
Zvláštne, ako mi táto technika padla vhod. Práve v tento deň som ju tak veľmi potrebovala!
 


11. 3.
Radost z Ježíšovy bezpodmínečné lásky ke mně.

V tento deň som spoznávala mnoho drobností. A v každej z nich (a nielen v nich, ale predovšetkým v Božom slove) spoznávam, ako veľmi som milovaná. Bez ohľadu na to, čo robím, alebo nerobím...

Tu sú:
- Jarné práce na balkóne. Vyjarnený balkón.
- Energia zo slnka
- Háčkovanie pri TV s drahým
- Dokončený košík na štipce
- Večer zo mňa sálala dobrá nálada. Aspoň tak sa vyjadril môj manžel. A ja tuším, prečo. Skrátka - z vedomia, že som milovaná!


12. 3.
Radost z lásky partnera, dětí, vnoučat...

- Manžel. Syn. Mama. Svokor. Švagriná. ... a ďalší a ďalší ľudia. Z rodiny, aj mimo nej. Mnohorakým spôsobom mi blízky prejavujú svoju lásku. Prácou, rôznymi službami, záujmom o moje potreby, radosťou pri stretnutí, túžbou byť spolu, rozhovorom, spoločnými činnosťami (či už ide o prácu, alebo zábavu), upečeným koláčikom, uvareným čajom, radou, pomocou, ochotou zmeniť plány, obetovať čas... Viem, že sa máme radi. Aj napriek nedorozumeniam, alebo napätiam, ktorým sa občas nevyhneme. Ale dávame si pozor na jednu vec - Aby slnko nezapadlo nad našim hnevom. Vyrozprávať sa, odpustiť, prejaviť si navzájom lásku (objatím, dobrým slovom, úsmevom, požehnaním, spoločnou modlitbou, krížikom na dobrú noc) ešte dnes.
 


 

13. 3.
Radost, že v lásce druhých mohu zakoušet Boží lásku

Tieto dve veľmi podobné témy mi pripadli na dva dni za sebou. Náhodou (aj keď na náhody neverím). Asi aby som si ešte lepšie uvedomila, kde je prameň lásky každého človeka. Sme stvorení na obraz boží. A vieme milovať, pretože On nás prvý miloval. Ako Ježiš hovorí v ktoromsi podobenstve: "Keď vy, hoci ste zlí, viete dávať dobré veci svojim deťom, o čo skôr Otec nebeský vám dá všetko, čo potrebujete!" Ak ja dokážem milovať druhých, ak mne iní ľudia rôznym spôsobom prejavujú lásku... o čo viac sa môžem spoľahnúť na lásku toho, ktorý sám je Láska. Jeho láska ku mne (k nám, ku každému z vás!) je tak veľká, že si to nevieme ani predstaviť. Aj dnes som sa o tom presviedčala (konkrétne príklady sú priveľmi osobné, aby som ich písala na net).

- Osobitnú radosť som si uvedomovala z toho, že aj ja môžem byť pre iných prejavom Božej lásky k nim.
 


14. 3.
Radost, že jsem pohlédl na druhého nejen očima a rozumem, ale zejména srdcem.

Som vďačná za ten dar. Už od mala vnímam veci (a ľudí) viac srdcom, ako očami. Viem, že to nie je moja zásluha, je to dar. Ďakujem za dar úsmevu pre každého človeka, ktorého stretávam. Ďakujem za ľahkosť, s akou sa rozhodujem poslúžiť opusteným alebo núdznym. S akým nadšením sa ponáhľam odovzdávať radosť tým, ktorým ju nik nedáva. Nenamýšľam si, že som preto lepšia ako iní. Len je to pre mňa ľahké. Priam sa sýtim radosťou, ktorú smiem dať. Keď sa s druhými delím o stretnutie, sama sa sýtim ich potešením.

- Vďaka za Ivonku, za jej mamu, za radosť, ktorú mi prejavujú pri každom stretnutí.
- Vďaka za prechádzku.
- Vďaka za slnko a pekné počasie
- Vďaka za jazero, za labuť a kačky a čajky... Za psíkov, ktorí nám robili radosť.
- Vďaka za labute, ktoré sa "pásli" na tráve len kúsok od nás a vôbec sa nebáli. Bol to nádherný pohľad, ktorý sme si obe užili.
- Vďaka za ...
- Vďaka za lásku (službu), ktorú smiem dávať.
- Vďaka za radosť, ktorú môžem prinášať.
- Vďaka za srdce, ktoré Ty učíš vidieť.

A dnes obzvlášť ďakujem za blahoslavenú Evu z Liege - moju menovkyňu a patrónku, ktorá práve dnes oslavuje svoj sviatok. Som vďačná za jej príklad lásky k Ježišovi a ochoty priblížiť sa mu najviac, ako sa len dá.

Blahoslavená Eva, oroduj za nás!
 





Ale teraz sa už idem baliť do Fatimy. Ak sa mi podarí, budem dávať priebežné správy buď sem, alebo na sociálnych sieťach. A podľa programu by sme mali byť účastní na modlitbe sv. ruženca v kaplnke zjavení  v pondelok 20.3. o 22:30 (21.30 miestneho času). Takže ak budete pozerať prenos napr. cez stránku http://www.fatima.pt/pt/pages/transmissoes-online, mala by tam zaznieť aj slovenčina.

Takisto na nás môžete nakúkať počas slovenskej sv. omše v utorok 21.3. o 11:30 (v Portugalsku bude 10:30) tamtiež.

Ale teraz vám už želám pokojnú noc, alebo/a radostný deň (podľa toho, kedy čítate). A nech vždy nachádzate radosť z rôznych dôkazov o Božej láske.

Eva Letitia. 

Tento blog bol uverejnený aj na http://letitia-tiba.blogspot.sk/2017/03/vdacna-chvilka-radost-kazdy-den.html