Vitajte na našej stránke

Vitajte na stránkach Rómskej misie v Podsádku. Podsádek je mestká časť Starej Ľubovne a filiálka farnosti Stará Ľubovňa

Na týchto stránkach nájdete informácie zamerané na pastoráciu a evanjelizáciu v Podsádku.

V stredu o 18:00 (v zimnom čase o 17:00) býva sv. omša pre rómov. Radi medzi nami privítame aj vás, ktorí čítate tieto riadky.

V Podsátku sa formujú viaceré rómske spoločenstvá, ktoré sa pravidelne stretávajú.

Každý týždeň máme biblické stretnutie, modlitbu chvál alebo program pre deti. Akcie verejne oznamujeme na sv. omši.  

 

Profil

Rómska misia - Podsadek

Popis:
Stránka poskytuje informácie o dianí v Podsádku.

Udalosti

« Späť

Otázky pre Mikuláša

Každý rok máme spomienku na tohto svätca a vždy to môže byť trochu iné...

Tak ako minulý rok, aj dnes som deťom povedal, že spomienka na sv. Mikuláša nie je maškaráda. Ten pán, ktorý nám symbolicky zastupuje sv. Mikuláša sa volá Vendo Baláž a nemá bradu a veľké fúzy. Nerobíme to tak, že nik nevie, kto to tam vlastne zamaskovaný prišiel, ale stojí pred vami s vlastnou tvárou.

 

 

Tento rok sme nerobili recitovačky a spevy pre Mikuláša, ale diskusiu s Mikulášom o niektorých témach, ktoré sa dotýkajú práve jeho. Jedna otázka bola z minulosti a dve zo súčasnosti.

 

 

Na otázku, či má sklon k adrenalínovým aktivitám povedal, že pastoračná služba, keď ju človek naplno vykonáva, sama prináša veľa adrenalínových situácií, preto ich nemusí nejak špeciálne vyhľadávať.

 

Druhá otázka sa týkala jeho sprievodcov - anjelov. Vysvetlil nám, že každý človek má svojho anjela strážneho a že o svojich služobníkov kňazov a biskupov sa Boh stará so zvláštnou starostlivosťou a chráni ich. Démoni sa necítia príjemne v blízkosti svätých, preto tu nie sú. Ani po smrti netúži byť s tými, ktorí prinášajú toľko hriechu a biedy do nášho ľudského sveta.

 

Posledná otázka sa týkala "mikulášskeho ošiaľu" Santa-Clausov, sobov a reklám. Je mu ľúto, že mnohí ľudia zo spomienky na jeho život urobili jeden veľký komerčný ťah. Namiesto túžby konať skutky lásky je tu túžba nakupovať a vešať po domoch čačky. Je to smutné, ale teší ho aspoň to, že vidi aj ľudí, ktorí jeho odkaz pochopili správne.

 

 

Na záver Mikuláš odovzdal deťom symbolický dar, malú pozornosť a pozval ich konať dobro iným.

 

FOTO: Dávid Korčkovský