« Späť

V Krakove bude miesto pre každého

Počas stretnutia Rady biskupov diecéz v Sanktuáriu Matky Božej Čenstochovskej na Jasnej Hore sa biskupi poľských diecéz - okrem iného- zaoberali aj stavom prípravy Svetových dní mládeže a tiež návštevou pápeža Františka v Krakove v roku 2016. Stretnutie Rady sa ako tradične konalo v predvečer osláv Najsvätejšej Panny Márie Čenstochovskej.

Kardinál Stanisław Dziwisz predstavil biskupom aktuálne informácie o stave prípravných prác 11 mesiacov pred začiatkom SDM. Predložil údaje týkajúce sa registrácie pútnikov mesiac po spustenia systému. „V tomto momente máme už viac ako 220 000 prihlásených pútnikov z celého sveta“, povedal kardinál na tlačovej konferencii v auguste. „Pre porovnanie, pred SDM v Madride, počet prihlásených pútnikov dosiahol 200 tisíc až v januári.  Poukazuje to na veľký záujem mládeže!“ Kardinál Dziwisz poukázal na veľký záujem veriacich z Južnej Ameriky. „Ten, kto sám zažil Svetové dni mládže na vlastnej koži, túži prísť opäť. Hovorí sa o SDM v Krakove v roku 2016, ale ja hovorím o SDM v Poľsku, pretože celé Poľsko sa bude podielať na tejto akcii a tiež hostiť pútnikov počas Diecéznych dní,“ hovorí metropolita Krakova. V správe logistických príprav kardinál Dziwisz uistil verejnosť o ich zakončení v roku 2015, takže posledných pár mesiacov pred začiatkom samotných SDM by mohli byť dokončované už len detaily. Tiež poukázal na fakt, že prípravy na SDM duchovného i pastoračného charakteru sú bodom číslo jedna na diecéznej i celocirkevnej v Poľsku.

Metropolita Krakova hovoril tiež o miestach, kde sa budú konať akcie Hlavného programu, na ktorých bude prítomný Svätý Otec. Bude to Błonia (lúka o rozlohe 48 ha), Centrum sv. Jána Pavla II., Sanktuárium Božieho Milosrdenstva v Łagiewnikach a tiež kampus Misericordiae. „K dispozícii je miesto pre každého“, hovorí kardinál, „či už na otvorenom priestranstve, ale taktiež i v hostiacich rodinách krakovskej i susedných arcidiecéz. Pripomenul tiež, že prvým prihláseným pútnikom je pápež František, ktorý sa 26. júla počas podlitby Anjel Pána na Námestí sv. Petra ako prvý zaregistroval v registračnom systéme pútnikov. Počas stretnutia Rady biskupov sa tiež diskutovalo o plánoch iných akcii budúceho roku, ktoré budú súčasťou osláv 1050. výročia od príchodu kresťanstva do Poľska.  V dňoch od 14.-16. apríla sa bude konať plenárne stretnutie Konferencie biskupov Poľska v Poznani. Na 15. apríla je naplánované Národné stretnutie kresťanov Poľska. Súčasťou osláv bude tiež evanjelizačná akcia na štadióne klubu Lech v Poznani. Inými plánovanými udalosťami v budúcom  roku sú Akt zverenia sa Najsvätejšej Márii Kráľovnej Poľska (3. máj) a tiež Akt oddania sa Kristovi, Kráľovi celého sveta v Sanktuáriu Božieho milosrdenstva v Łagiewnikach v Krakove, naväzujúc tak na Rok milosrdenstva. 

Rada biskupov diecéz ustanovená v súlade so štatútom Konferencie biskupov Poľska vyhodnocuje a rozhoduje vo veciach týkajúcich sa manažmentu diecéz a plnenia všeobecných pastoračných úloh. Zvolávaná je najmenej raz do roka predsedom Konferencie biskupov Poľska. 

Zdroj: Krakov2016.com / Preložila: Anna Šumi