« Späť

Čo budeme na SDM jesť?

O stravovaní pútnikov počas Svetových Dní Mládeže, o potravinových produktoch, ponúkanom menu a o tom, akú chuť budú mať budúcoročné SDM v Krakove hovorí Sabina Michalska, koordinátorka príprav stravovania pre pútnikov. Rozhovor pripravila Zofia Świerczyńska.

Zofia Świerczyńska: Čím pohostíme pútnikov počas SDM?
Sabina Michalska: Každý pútnik, ktorý si pri registrácii zakúpi balíček so stravovaním (A1, A1+, A2, B1, B1+, B2), dostane lístky na dvojchodový (polievka a druhé jedlo) a trojchodový pokrm (polievka, druhé jedlo a prídavok: predjedlo, alebo dezert), ktoré si môže každý deň uplatniť. Navyše dostane lístok na suchý proviant, ktorý je jednou z možností v rámci balíčka so stravovaním.

Raňajky bude mať pútnik zabezpečené na mieste ubytovania.
Áno, raňajky sú vydávané na miestach, kde sú pútnici ubytovaní a za to zodpovedajú Farské Organizačné Výbory. Kňaz je zodpovedný za zorganizovanie raňajok pre pútnikov nocujúcich na území farnosti.

Kedy a kde si budú môcť pútnici uplatniť lístky?
Pútnik môže uplatniť lístok kedykoľvek počas dňa v reštauračných zariadeniach, reštauráciách, jedálňach, ktoré s nami budú spolupracovať. Budú to reštaurácie na území Krakova, ale tiež mimo mesta – v prvom, druhom, treťom aj štvrtom ubytovacom pásme. Chceme pozvať k spolupráci aj reštauratérov mimo Krakova, aby pútnici nestáli dlho v radoch v centre mesta. Pútnici sa po nocľahu a raňajkách budú zúčastňovať na katechézach a po nich budú môcť zjesť obed na mieste a až neskôr prísť do Krakova na Centrálne udalosti.

Odkiaľ bude pútnik vedieť v ktorých zariadeniach si môže uplatniť lístok?
Zariadenia budú označené veľkou nálepkou, plagátom A3, informujúcim, že ide o miesto, kde je možné uplatniť si lístok.

Sú nejaké požiadavky na reštaurácie ohľadom menu?
Reštauratér sa zaviaže pripraviť menu na dvojchodový a trojchodový lístok v dvoch variantoch – s mäsom aj bez mäsa. Vyžaduje sa minimálne množstvo kalórií v danom jedle. Vychádza to z predpisov, ktoré sú v Poľsku – každé jedlo musí mať najmenej 2630 kcal.

Čo tí, ktorí kvôli chorobe nemôžu konzumovať určité produkty?
Pokúsime sa pre nich pripraviť potravinové produkty a špeciálne raňajky, alebo ich prinajmenšom nasmerovať na miesta, kde si budú môcť zaobstarať vhodnú stravu. Je jasné, že choroba je niečo iné než preferencie alebo kulinárske chute. Pri zostavovaní balíčkov s jedlom berieme do úvahy bezmäsité verzie. Mnohé reštaurácie majú aj vo svojej oficiálnej ponuke jedlá pre vegetariánov a vegánov. Avšak pre chorých sa budeme snažiť pripraviť vhodné potravinárske produkty.

Sú už známe produkty, ktoré budú prichádzať do úvahy ako obsah suchého proviantu?
Momentálne pracujeme nad jeho zložením. Delegácie organizačných výborov z celého sveta, ktoré prídu do Poľska v najbližšom čase, budú na našu žiadosť degustovať rôzne potravinárske produkty, aby ich posúdili podľa chutí ľudí z rôznych kultúr. Je samozrejmé, že to nemôžu byť produkty, ktoré by sa mohli rýchlo skaziť., lebo môžeme očakávať tak dážď, ako aj horúčavy. Suchý proviant je skutočne suchým produktom. Nemôže byť pred konzumáciu zalievaný vriacou vodou, lebo by sa pútnici mohli popáliť. Suchý proviant sa bude vydávať pred sobotno-nedeľným bdením na prístupových cestách na Campus Misericordiae a bude dodaný aj do farností, ktoré sú od Campusu vzdialené (5 km), aby si pútnici nemuseli nosiť balíček so sebou.

V akých reštauráciách sa budú pútnici stravovať?
Nemáme žiadne obmedzenia, pokiaľ ide o typ reštaurácií, napríklad, že nemôže ísť o pizzeriu, lebo jedlo musí mať dva chody. Jeden deň bude chcieť pútnik ochutnať také jedlo, na druhý deň niečo iné. Telefonovala nám pani, ktorá vedie sushi bar a pýtala sa, či aj takéto jedlo môže byť. Odpovedali sme, že samozrejme, že áno! Ak ponúkané jedlo bude rozmanitejšie, tým lepšie pre pútnika, lebo bude mať väčší výber. V tomto ohľade nie sú žiadne obmedzenia. Chceme však, aby bol lístok zameniteľný za solídny pokrm. Pútnici budú veľa chodiť, preto musia poriadne jesť. Preto je podmienkou teplé, prinajmenšom dvojchodové jedlo.

Akým spôsobom môžu reštaurácie nahlásiť záujem o spoluprácu?
Najprv je potrebné vyplniť vyhlásenie dostupné na internetových stránkach, ktoré nie je záväznou zmluvou, je len informáciou pre nás, že daný lokál má záujem o spoluprácu. Následne sa skontaktujeme s majiteľom reštaurácie a zorganizujeme stretnutie, aby sme dohodli podrobnosti spolupráce.

Koľko reštaurácií už nahlásilo ochotu spolupracovať?
Nesústreďujeme sa na počet, keďže daná reštaurácia môže mať v meste viacero podnikov. Preto je pre nás smerodajnejšia informácia, koľko porcií sú schopní vydať za hodinu. Vtedy vieme, aká je efektivita a môžeme zhodnotiť, koľko takých podnikov je ešte potrebných. Dnes môžeme potvrdiť, že polovica pokrmov je už zabezpečená.

Aké výhody čakajú reštaurácie spolupracujúce so SDM?
V balíčku suchého proviantu budú na obale daného produktu firemné logá. Je to výhoda rovnako pre firmy, ako aj pre nás. Producenti svojou značkou zodpovedajú za produkt a tým my súčasne garantujeme pútnikom vysokú kvalitu produktov.

Majiteľov reštaurácií najčastejšie trápi, že nemajú zaručený konkrétny počet osôb, ktoré k nim prídu. Napríklad pripravia pokrm pre 500 osôb a príde len 100. V tom prípade vždy existuje ekonomické riziko. Aj keby sa nerozhodli pre spoluprácu s nami, musia odhadnúť, koľko pokrmov pripraviť a nemajú záruku, že ak pripravia pre 500 osôb, tak príde 500. Tým si žiaden reštauratér nemôže byť istý. A vstupujúc do spoluprác so SDM už majú istú skupinu klientov nasmerovaných na reštauráciu – ak pútnik bude mať lístok, v prvom rade si ho bude chcieť uplatniť a neskôr dokúpiť niečo naviac. Takže tu je to pozitívum – tí, ktorí majú lístky, budú chcieť vojsť na tie miesta, kde by si ich mohli uplatniť. Navyše reštaurácie, okrem vydávania stravy za lístky, môžu naďalej viezť svoj komerčný predaj.

Môžu pútnici očakávať niečo nové, čo ešte nebolo na žiadnych SDM?
Našu činnosť zakladáme na skúsenostiach z predchádzajúcich Svetových Dní Mládeže, najmä tých v Madride. Stále súčasti SDM sú centrálne udalosti, bdenie, Omša s Pápežom, a pokiaľ ide o stravovanie, je to suchý proviant na čas bdenia. A novinkou určite bude... naša regionálna poľská kuchyňa!

SDM v Krakove budú mať príchuť tradičnej poľskej kuchyne.
Pútnici prídu z rôznych kútov sveta a určite budú chcieť ochutnať iné jedlá než vo svojej krajine. Preto tradičné poľské jedlo pôjde na odbyt.

Zdroj: Krakov2016.com / Preložila: Renáta Jurčiová