« Späť

Na SDM príde 1500 skautov z 11 krajín

Na SDM príde 1500 skautov z 11 krajín

Strážkyne a Roveri z katolíckeho skautingu budú v čase konania SDM plniť poriadkovú aj informačnú funkciu v Oblastiach zmierenia. Budú usmerňovať kaplánov aj spovedajúcich sa do voľných konfesionálov a dbať na dodržiavanie ticha a poriadku. Celkovo príde v júli do Krakova 1500 skautov z 11 krajín Európy.

Ako informuje Martin Kucaj, hlavný vedúci wroclavského združenia skautov a zároveň zodpovedný vedúci Skautov Európy na SDM, skauti budú rozdelení podľa úloh na dve podskupiny. Na štadióne Korony budú Strážkyne a pri kostole sv. Benedikta Roveri. "Prenocujeme v štýle skautov, pod stanmi" . Vybudujeme tiež sanitárnu oblasť. Naše pôsobenie začneme spoločnou svätou omšou s biskupom Jozefom Guzkov, biskupom, ktorý pôsobí pri poľskej armáde," hovorí Martin Kuczaj.

Hlavnou úlohou skautov počas SDM budú poriadkové a informačné funkcie v Oblastiach zmierenia, v ktorých budú pomáhať usmerňovať spovedníkov aj spovedajúcich sa k voľným konfesionálom, zadbajú o dodržiavanie ticha a poriadku. Skauti tiež budú pomáhať vo farnostiach sv. Jozefa, Matky Božej Ustavičnej Pomoci a Matky Božej Víťaznej v Borku Faleckom. Budú tiež zodpovední za animáciu dvoch katechéz pre francúzsky hovoriacich pútnikov.

Približne 150 skautov sa zúčastní evanjelizačného predstavenia, ktorý organizácia pripravuje v rámci Festivalu mladých. Predstavia históriu cirkvi, využijúc pri tom hru svetla, tieňa a hudby. Základným prúdom umenia budú životopisy o.i. sv. Františka, sv. Maximiliána Marii Kolbeho a svätého Jána Pavla II. Na svetové dni mládeže príde celkovo 1500 skautov Európy z 11 krajín, najviac z Francúzska, Talianska a Poľska. Očakávané sú medzi inými aj reprezentácie z Belgicka, Bieloruska, Španielska a Ukrainy.

Európsky skauting je hnutím katolíckeho skautingu, ktorý založil jezuita Jakub Sevin, na základe pedagogiky Baden-Powella. Skauting ponúka každému mladému človeku možnosti rozvoja v piatich oblastiach: zdravie a fyzická kondícia, praktický zmysel,pestovanie charakteru, zmysel služby, religijný život.

Európsky skauti sú rozdelení na tri vetvy: Vĺčatá a Lienky (8-12 rokov), Skauti a Vodkyne (12-17 rokov), Strážkyne a Roveri (od 17 rokov). Hnutie je aktívne vo viac, ako 20 krajinách Európy, združuje katolícke, protestantské aj pravoslávne organizácie. Katolícke organizácie majú dokonca na základe pápežského zákona status súkromného spoločenstva veriacich.

Európsky skauti v Poľsku ( Združenie katolíckeho skautingu "Zaviša" , Federácia Európskeho skautingu) sú uznaní Konferenciou Poľského episkopátu. Na medzinárodnom poli sú Skauti Európy mimovládnou organizáciou, ktorá sa aktívne podieľa na iniciatívach spoločenstva. Skauti majú status poradcov pri Rade Európy a aktívne pôsobia v oblastiach venovaných mladým, rodinám a výchove.

Na Slovensku patrí do Federácie skautov Európy (FSE) už vyše 200 členov vo všetkých spomínaných kategóriach. Európsky (katolícky) skauting u nás zakladali, okrem iných, dnes už biskupi Cyril Vasiľ SJ a Milan Lach SJ, ktorí sú jeho členmi. Združenie katolíckych vodkýň a skautov Európy na Slovensku má svojich členov z rímsko- aj grécko-katolíckeho obradu a pôsobia pri farnostiach (Bratislava, Trnava, Prešov, Košice, Trebišov...) a zapájajú sa do miestnych aj do celonárodných aktivít. Stretnúť ste ich mohli na P15 (na fotke), ale aj na detskom programe počas Pochodu za život 2015 v Bratislave či iniciatíve Zastavme hazard, ktorú spoluorganizovali. Ak vás ich činnosť zaujíma viac, tak si môžete pozrieť ich stránku http://skauti-europy.sk/. V Krakove budete môcť stretnúť aj 40 člennú slovenskú výpravu strážkyň a roverov. (Pozn. každý skaut má na uniforme vlajku svojej krajiny, tak našich ľahko spoznáte :)

Zdroj: Pope2016.com
Preložila: Andrea Gajewska