« Späť

Jednou vetou (20)

Jednou vetou (20)

Prinášame novinky, ktoré priniesol dvadsiaty pracovný týždeň (od 16. do 22. mája 2016) v príprave na Svetové dni mládeže v Krakove. Jednou (alebo viacerými) vetami opisujú hlavné aktivity zaznamenané na oficiálnej webstránke SDM.

16. 5. 2016 | „Paradise in the City” je heslo spoločenstva Chemin Neuf pod ktorým spoločenstvo organizuje stretnutie v Krakove počas SDM. Spoločenstvo chce dať mladým "predchuť" raja  a možnosť stretnúť Boha. Chýbať nebude ani zábava, exotika, tanec či káva.

16. 5. 2016 | V Spycimierzi sa už po druhýkrát konala akcia "Tulipány pre Jána Pavla II." V tomto roku vysadili domáci z tulipánov logo SDM.

17. 5. 2016 | Organizačný výbor SDM spojazdnil Call centrum. Dobrovoľníci zodpovedajú na Vaše otázky ohľadom SDM 2016 v Krakove v 5 jazykoch. Linka funguje od 17. mája 2016 v 5 jazykoch: v poľskom, anglickom, španielskom, anglickom a vo francúzskom jazyku.

17. 5. 2016 | Nevedia ešte, kde budú spať ani ako ďaleko od Krakova sa usadia. Nevieme ani, či sa všetky výpravy z farností skutočne uskutočnia. Časť mladých ešte stále váha: Jedni po stránke finančnej, iní vzhľadom na útoky. Avšak všetky tieto prekážky sú len kvapkou v mori radosti, ktoré zalieva mesto Zielonea Góra. Čím bližšie je júl, tým bude hurhaj mocnejší. Podieľajú sa na ňom aj v článku prestavení energickí kňazi vo farnostiach.

17. 5. 2016 | Prítomnosťou, rozhovorom, spoločnou modlitbou aj úsmevom je možné potešovať zarmútených. O skúsenostiach zo stretnutí so zarmútenými hovorí účastníčka misií v Litve Katarzyna Mierzejewska.

17. 5. 2016 | V poradí 6. stretnutie, ktoré pripravuje mladých po stránke duchovnej na SDM, sa konalo v Krakove. Tentokrát bol hosťom Jose Prado Flores. Téma: Potešovať zarmútených a Nahých odievať.

19. 5. 2016 | Web SDM prináša aj rozhovor s exercitátorom menom Jose Prado Flores o evanjelizácii, skutkoch milosrdenstva aj o tom ako odhaliť Boží plán. Zhovárala sa Zofia Świerczyńska.

19. 5. 2016 | Dňa 23. mája sa v Krakove konala premiéra filmu s názvom Boh v Krakove. Film pochádza z dielne režiséra Dariusza Reguckého. Niekoľko týždňov pred začatím SDM predstaví film mesto Krakov domácim aj celému svetu ako mesto svätých.

20. 5. 2016 | O.  Tarsycjusz Krasucki, jeden z misionárov milosrdenstva, hovorí o Božom milosrdenstve a spovedi. Inšpirujúce čítanie. 

20. 5. 2016 | Centrum apoštolátu s názvom "Margarétka" je strediskom propagujúcim modlitby za kňazov. Apoštolát chce darovať margarétku aj pápežovi Františkovi. Podstatou apoštolátu je záväzok 7 ľudí, z ktorých každý sa doživotne zaväzuje modliť sa za vybraného kňaza v konkrétny deň týždňa. Takto tvoria spolu 7 lupienkov symbolickej margarétky.

20. 5. 2016 | Jednoduchý drevený kríž už viac ako 2 roky prechádza Poľskom a mladí v ňom nachádzajú útechu aj svetlo. Kríž je dnes vnímaný ako obmedzenie, no kríž predstavuje v skutočnosti výzvu a nový život. Predstavuje umieranie, avšak umieranie k novému životu. Takto opísal význam kríža v životoch ľudí otec biskup Muskus v homílii svätej omše, ktorá odštartovala putovanie symbolov SDM v rámci Krakovskej arcidiecézy.

20. 5. 2016 | "Toto je naše povolanie. Toto je pekná, nám zverená misia: byť radostnými učňami, misionármi milosrdenstva", hovoril J. P. Flores na duchovnej obnove s názvom S nami i s celým svetom. 

 Zdroj: Krakow2016.com / Preložila: Tatiana Janočková

Snímky: Krakow2016.com