« Späť

Začínajú prípravy SDM 2019

Začínajú prípravy SDM 2019

Panama prežíva vzácny čas. Do krajiny v uplynulých dňoch zavítal kardinál Kevin Joseph Farrell, prefekt Dikastéria pre laikov, rodinu a život, ktorý je zodpovedný aj Svetové dni mládeže (SDM). Tie najbližšie privíta už o tri roky práve Panama.

Kardinál Farrell vyhlásil, že „pôjde o historický moment pre Cirkev a národ“. Na tlačovej konferencii, ktorá sa konala 8. decembra, vysvetlil, že Svetové stretnutie mládeže môže „priniesť trochu pokoja a stability pre všetky oblasti Strednej Ameriky“. „Je dôležité, aby sme vzali do úvahy rolu, ktorú tento významný národ môže zohrať pri historickom zjednotení krajín na severe a juhu. Viac ako nikdy v tomto historickom momente potrebujeme tohto prostredníka, aby priniesol pokoj a jednotu všetkým“ priblížil.

Prefekt jedného z vatikánskych dikastérii zároveň povedal, že Panamčania nemajú len „obrovské srdce“ a že „sú otvorení celému  svetu“, ale tiež „sú schopní“ hostiť túto veľkú udalosť. „Nemôžeme si myslieť, že SDM sú iba pre mladých, sú pre všetkých. Ak budú obrovským úspechom, bude to preto, že sa všetci zapojíme,“ dodal kardinál Farrell, ktorý prišiel na miesto spolu s pracovnou skupinou. 



Hlavným menovateľom návštevy členov Dikastéria pre laikov, rodinu a život na čele s kardinálom Farrelom v Paname bolo nadšenie. Očakávanie SDM je badateľné vo všetkých oblastiach spoločnosti tohto malého štátu, ktorému sa od pápeža Františka dostalo pocty ako prvému medzi krajinami Strednej Ameriky hostiť SDM. Panama je predurčená spájať: Sever s Juhom amerického kontinentu, ako aj Východ so Západom oboch oceánov prepojených nedávno rozšíreným kanálom. Toto je jej poslanie, ktoré kardinál Farrel pripomenul pri viacerých príležitostiach, a dodal, že „ako evanjelizácia Ameriky začala v Paname, kde sa slávila prvá svätá omša na americkom kontinente, tak aj SDM majú byť príležitosťou na novú evanjelizáciu.

Vo vyhlásení pre portál „ACI Prensa“, arcibiskup Panamy, Mons. José Domingo Ulloa, poslal pozdrav mladým v Latinskej Amerike a na celom svete. „Nebojte sa. Panama vás prijme s otvoreným srdcom, aby sme všetci mohli získať skúsenosť s Bohom, ale predovšetkým zažiť Cirkev a bratstvo (bratskú lásku). Čakáme vás v Paname v 2019,“ vyhlásil. Podľa vyhlásenia Tlačovej kancelárie arcibiskupstva Panamy, táto návšteva nadväzuje na stretnutie, ktoré sa uskutočnilo v Ríme 7. a 8. novembra. Počas tejto cesty, dohodnutej na konzistóriu v sobotu 19. novembra, kardinál Kevin Farrell navštívil miesta vybrané na realizáciu podujatí SDM 2019.

Počas návštevy v Paname delegácia z Ríma s miestnym Organizačným výborom prerokovala prvé organizačné záležitosti a v sprievode prezidenta republiky navštívila niektoré miesta, kde by mali hlavné udalosti SDM prebiehať. Arcibiskup Panamy, Mons. Ulloa, tiež ozrejmil, že dni v diecézach, ktoré Svetovým dňom predchádzajú, budú organizované v spolupráci s Kostarikou a ďalšími štátmi.

Zdroj: www.aciprensa.com / Preložila: Zuzana Morávková

Snímka: arquidiocesisdepanama.org