« Späť

SDM Panama - 22. - 27. januára 2019

SDM Panama - 22. - 27. januára 2019

Termín oznámil na tlačovej konferencii 20. januára Mons. José Domingo Ulloa Mendieta, arcibiskup Panamy a zároveň predseda Konferencie biskupov Panamy. Mottom bude „Hľa, služobnica Pána, nech sa mi stane podľa tvojho slova.“ Panamský arcibiskup zopakoval, ako je miestna Cirkev vďačná pápežovi Františkovi, že vybral Panamu za sídlo SDM v roku 2019.

Ohľadom voľby dátumu vysvetlil, že zavážili klimatické podmienky, hoci v mnohých krajinách vtedy nie je prázdninové obdobie. Napriek tomu sú organizátori presvedčení, že tisícky mladých zo všetkých kontinentov budú môcť prísť do Panamy stretnúť sa s Kristom, ruka v ruke s Pannou Máriou a Petrovým nástupcom.

Mons. Ulloa Mendieta pripomenul mladým zo všetkých kontinentov, že oni hrajú hlavnú úlohu na SDM. „Panama vás očakáva s otvoreným srdcom a náručím, aby ste sa podelili o svoju vieru a zakúsili spoločenstvo Cirkvi. Ukážeme svetu mladú tvár 'Cirkvi vychádzajúcej', pripravenú ohlasovať radostnú zvesť Evanjelia všetkým vzdialeným a vylúčeným, ktorí sa nachádzajú na existenčnej a geografickej periférii“, uviedol.

Predseda Konferencie biskupov Panamy povzbudil veriacich, aby sa modlili a spolupracovali ako jeden národ, aby SDM boli posolstvom obnovy pre Cirkev a pre svet. Apoštolský nuncius v Paname, Mons. Andrés Carrascosa Coso, uviedol, že výber dátumu bol veľmi dobre premyslený a pripomenul, že mladí z Panamy sa zúčastnili na SDM na rôznych miestach sveta, aj keď nemali prázdniny. „Dátum nebude prekážkou, aby prišla mládež z celého sveta.“

Mons. Carrascosa Coso zdôraznil, že SDM sú celoštátna záležitosť a nemôže dôjsť k rozdeleniu pre politické presvedčenie ani iné dôvody. „Nachádzame sa pred najväčšou výzvou, akej čelila táto krajina od svojho vzniku, keďže nikdy sme nehostili toľko ľudí.“ Nuncius povzbudil Panamčanov, aby ich pohostinne prijali.

Mons. Carrascosa Coso zdôraznil, že pre pápeža Františka ide o udalosť celej Strednej Ameriky a Svätý Otec mu povedal, že po prvýkrát ho o niečo žiada naraz až šesť biskupov. Na otázku, či pápež František príde na SDM 2019, arcibiskup Panamy uviedol: „Pápež sa vyjadril jednoznačne, ale zároveň realisticky 'Kto vidí do budúcnosti?'. Čo nám ale povedal, bolo, že 'Peter príde'.

Zdroj: aciprensa.com / Preložila: Zuzana Morávková
Snímka: RadioVaticana.va