« Späť

Ako bude zabezpečená bezpečnosť?

Ako bude zabezpečená bezpečnosť?

Svetové dní mládeže v Krakove, na ktorých sa zúčastní Svätý Otec František, sa začínajú už o týždeň. Okrem iných stránok organizátori venujú maximálnu pozornosť zaisteniu bezpečnosti účastníkov. Po teroristických útokoch v Bruseli či v Nice organizátori nezaznamenali odhlásenia či zrušenia registrácií. Ako uviedla hovorkyňa SDM 2016 Dorota Abdelmoulaová, „iba nejaká súkromná osoba zrušila svoju registráciu, avšak bez uvedenia dôvodov.“ V súvislosti s organizáciou Svetových dní mládeže chystajú v Poľsku zvyšené bezpečnostné opatrenia. Bezpečnostný stupeň je na vysokej štátnej úrovni. V Poľsku budú prítomné úrady a hlavy štátov. Do 2. augusta prebiehajú európske hraničné kontroly s Poľskom.

Mnohé skupiny mladých (vrátane Slovákov) sú už na ceste do Krakova, väčšina vyrazí v najbližších dňoch. Niektoré zaoceánske skupiny spojili cestu do Európy ešte pred presunom do Poľska s návštevou Ríma. Na samotných poľských hraniciach sa však mladí budú musieť preukázať príslušným dokladom. Osobitná kontrola na hraniciach našich severných susedov potrvá do 2. augusta. „Na získanie vstupného víza museli mať list svojho biskupa alebo generálneho sekretára Konferencie biskupov“, vysvetľuje ďalej hovorkyňa SDM ohľadom bezpečnostných opatrení. Dodáva, že mladí, ktorí sa vydajú na cestu do Krakova sú vysoko motivovaní a pripravení. „Mladí účastníci Svetových dní mládeže sem neprichádzajú náhodou, ale so silnou motiváciou viery a spoločenstva,“ tvrdí Dorota Abdelmoulaová.

Na bezpečnosť počas stretnutia mladých bude len v okolí Krakova 20-tisíc policajtov, vyše tisíc vojakov, medzi nimi pyrotechnici so stovkou psov špecializovaných na hľadanie výbušnín. V službe bude viac ako 2 400 profesionálnych požiarnikov, 800 dôstojníkov a 1 500 členov pohraničnej stráže, viac ako 5 000 dobrovoľných hasičov. Podľa poľskej armády budú v prípade potreby k dispozícii dve záchranné helikoptéry, dve lietadlá s jednotkami rýchleho nasadenia a desať kamiónov s pitnou vodou. Vojaci pomôžu aj s riadením dopravy, s distribúciou jedla a s ďalšími nevyhnutnými úlohami. Vyše 750 poľských a zahraničných vojakov sa na SDM v Krakove zúčastní ako pútnici.  Dostupných bude 14 núdzových nemocničných oddelení, 10 prijímacích jednotiek, 32 ďalších záchranárskych tímov, 40 tímov primárnej lekárskej starostlivosti a pridané nemocničné lôžka. V obehu je doplnková telekomunikačná infraštruktúra a vytvorenie nezávislej komunikácie medzi pracovníkmi a dobrovoľníkmi.

Komunikačným tím SDM / Vatikánsky rozhlas SK