« Späť

Naše putovanie s Jánom Pavlom II. a SDM

Naše putovanie s Jánom Pavlom II. a SDM

“Keď sme sa dozvedeli, že najbližšie Svetové dni mládeže budú v Krakove, neváhali sme a rozhodli sme sa, že určite pôjdeme aj my,” začína svoje rozprávanie Miroslav Gužík zo Šale. “Chceli sme zažiť tú atmosféru, ktorú v sebe tieto stretnutia skrývajú. A našou prítomnosťou uctiť si pamiatku toho, ktorý ich založil - sv. Jána Pavla II.,” pridáva sa jeho manželka Angelika, ktorá pochádza z Hurbanova.

Mladí manželia bývajú v Šali 5 rokov. Angelika mala pred ôsmimi rokmi autonehodu. “Po hospitalizácii som čítala prvú knihu s Jánom Pavlom II.. Tam som sa dozvedela, že pred tromi rokmi - v ten istý deň, keď mňa zrazilo auto, zomrel. Verím tomu, že aj ja som bola v tento deň pod jeho ochranou. Túžila som o ňom vedieť viac, a preto som začala spoznávať jeho života. Kupovala som jeho knihy, sochy, obrazy… Stal sa mojím strážnym anjelom,” spomína … Doma si potom manželia urobiť vitrínu, kde dávajú všetky spomienky, ktoré sú spojené s týmto svätcom. “S manželom sme sa rozhodli, že tak, ako on chodieval za ľuďmi, aj my budeme navštevovať miesta, kde je po ňom akákoľvek spomienka. Do Poľska, ktoré tentoraz vítalo mladých z celého sveta, chodíme dva - trikrát do roka. Môžeme povedať, že nám zmenil náš života a spolu s manželom vieme, že na nás dáva pozor a stráži naše cesty,” odkrýva Angelika. 

Počas Svetových dní mládeže manželia strávili väčšinu času vo Wadoviciach, rodnom meste Jána Pavla II. “Keď sme prišli na otváraciu svätú omšu, ktorú celebroval kardinál Stanislaw Dziwisz, boli sme prekvapený, koľko prišlo ľudí. Bol tam celý svet, niečo neskutočné. Podobne to však bolo aj na všetkých ostatných mietach okolo nás. Na námestiach, v kostoloch. Ľudia spievali, tancovali, radovali sa a oslavovali Pána. Svätého Otca Františka, ktorý nás pozval do Krakova, sme videli už v prvý deň - počas príletu na letisku v Baliciach. A potom aj na ďalších miestach. Čo povedať tým, ktorí to nežili? Aby neváhali a už teraz šetrili na ďalšie SDM. Sú to krásne spomienky na celý života. Spoznáte nových ľudí a prežijete neopakovateľné chvíle. Však aj Ján Pavol II. hovorieval mladým - Vy ste nádejou Cirkvi a sveta. Ďakujem, že som sa mala možnosť s vami podeliť o našich zážitkoch,” dodáva Angelika.

Komunikačný tím SDM

Snímky: Archív Miroslava a Angeliky Gužíkových