« Späť

Rok milosrdenstva - jedinečná príležitosť

„V tomto mimoriadnom Svätom roku milosrdenstva máme v každodennom živote prežívať milosrdenstvo, ktoré Otec zosiela na nás od večnosti," píše v bule Misericordiae vultus (Tvár milosrdenstva) Svätý Otec František. Mimoriadny čas milosti, ktorý ustanovuje a vyhlasuje pápežský dokument, sa začne v Katolíckej cirkvi 8. decembra. V Krakovskej arcidiecéze sa slávnostný vstup do jubilejného roku bude konať v nedeľu 13. decembra.

V týždni pred začatím mimoriadneho roka, prebieha od 1. do 8. decembra neustála adorácia pred Najsvätejšou oltárnou sviatosťou v kaplnke sv. sestry Faustíny v Krakove - Lagievnikách, v dolnej časti svätyne Božieho milosrdenstva. Túto formu duchovnej prípravy na vstup do jubilea navrhol Sekretariát pre evanjelizáciu Krakovskej arcidiecézy pod vedením biskupa Gregora Rysia. Modlitebné bdenie  - "Jericho 2015" – sa zakončí svätou omšou 8. decembra o 18:00 h v kaplnke sv. sestry Faustíny. Dňom i nocou spoločenstvá aj jednotlivci vyprosujú trvalé ovocie Jubilea a otvorenosť sŕdc pre prijatie darov milosrdného Boha.

Do modlitebného bdenia sa okrem iných zapojilo i spoločenstvo Faustína 2016, skupina mladých, ktorá sa spolu s patrónkou SDM pripravuje na budúcoročné stretnutie. Sestry M. Emanuela Gemza a M. Gaudia Skass riadiace chod komunity odkazujú, že je potrebné povedať ľuďom konkrétne informácie o Roku milosrdenstva, predovšetkým o množstve milostí, ktoré so sebou prináša. "Niektorí ľudia si myslia, že ide o ďalší Rok v Cirkvi, ako bol napríklad Rok zasväteného života. Túžime poukázať na jeho mimoriadnosť," hovorí sestra M. Emanuela Gemza. Pre tento účel sa plánuje, okrem iného, spustenie cyklu vo forme videoblogu. V audiovizuálnych príspevkoch sa sestry budú venovať všetkým otázkam, prichádzajúcim do lagievnického Sanktuária a taktiež tým, ktoré sa týkajú najväčšej z vlastností Boha. - Iba v Božom milosrdenstve je odpoveď na každú otázku - zdôrazňuje sestra M. Gaudia Skass.

O hojnosť milostí v mimoriadnom Svätom roku milosrdenstva sa neustále modlia sestry z Kongregácie sestier Matky Božieho Milosrdenstva. Ako informuje setra M. Alžbeta Siepak, hovorkyňa Kongregácie i Svätyne v Krakove - Lagievniky, 8. decembra bude o 6.30 v kaplnke so zázračným obrazom Milosrdného Ježiša a hrobom sv. sestry Faustíny, slúžená slávnostná svätá omša s úmyslom za ovocie v prežívaní jubilejného roku. V tento deň sme tiež naplánovali eucharistickú adoráciu o19. hodine. "Je potrebné poukázať, že tento Rok je príležitosťou k hlbšiemu poznaniu Božej milosrdnej lásky, plnšej dôvery v Neho, a to činí človeka šťastnejším," zdôrazňuje sestra M. Alžebta Siepak. Krakov vstúpi do Svätého roku slávnostne 13. decembra. Znakom začiatku osláv jubilea bude prechod cez Bránu Milosrdenstva. Konštrukcia je zakomponovaná do hlavného vchodu Baziliky. V strede sa nachádza logo Roku milosrdenstva - Kristus nesúci na svojich pleciach Adama. Vyššie sa nachádza kríž, z ktorého vychádzajú červené a svetlé lúče svetla. Na bočných ramenách brány sú umiestnené piktogramy znázorňujúce skutky milosrdenstva voči duši a telu. "Prejdenie bránou má byť duchovným návratom k prameňom krstu a taktiež znovuobjavením pokladu našej viery, ktorá dáva zmysel a hodnotu ľudskému životu," vysvetľuje otec František Ślusarczyk, rektor Svätyne Božieho milosrdenstva (jeho vyjadrenie pochádza zo stránky: www.milosierdzie.pl). 

Zdroj: Krakov2016.com / Preložila: Antónia Polovková