« Späť

SDM otvorené

SDM otvorené

Do Krakova dnes priletí pápež František. Poľsko navštívi vôbec po prvý raz v živote. Ide o jeho 15. apoštolskú cestu a 23. krajinu, do ktorej zavíta ako Petrov nástupca. Rodák z Argentíny zavíta na 31. svetové dni mládeže, ktoré oficiálne otvorili v utorok otváracou svätou omšou v parku Błonia. Celebroval ju arcibiskup metropolita Krakova, kardinál Stanisław Dziwisz. Okrem domácich tvoria najväčšie skupiny Taliani, Francúzi, Španieli, Nemci, Američania, Brazílčania, Ukrajinci a Portugalci. Slovensko bolo zastúpené približne štvortisícovou účasťou, ďalšie stovky sa očakávajú nasledujúce dni.


„Buďte všetci vítaní v meste Karola Wojtylu – svätého Jána Pavla II. On v tomto meste dozrel v službe Cirkvi a odtiaľto vykročil po cestách sveta, aby ohlasoval evanjelium Ježiša Krista. Vitajte v meste, v ktorom osobitným spôsobom žijeme tajomstvo a dar Božieho milosrdenstva," povedal kardinál Dziwisz mladým zo 187 krajín, ktorých sprevádzajú stovky biskupov a kňazov. Počas slávenia nechýbali svedectvá mladých, po ktorých priniesli v sprievode relikvie patrónov SDM sv. Jána Pavla II. a sv. Faustíny Kowalskej. Evanjelium zaznelo v spievanej podobe po poľsky a v staroslovienskom jazyku. 

SDM - Púť do Sanktuária Božieho Milosrdenstva 26.7.

V homílii poľský kardinál poukázal na trojitú otázku, ktorú zmŕtvychvstalý Ježiš položil apoštolovi Petrovi pri Tiberiadskom jazere. Prítomných mladých pozval, aby si položili tri nasledovné otázky: Odkiaľ prichádzame na toto stretnutie? Kde sme dnes, v tomto okamihu nášho života? A do tretice: kam odteraz nasmerujeme zvyšok nášho života? Čo si odnesieme z tohto miesta? „Dnes sme tu, lebo nás tu zjednotil Ježiš Kristus. [...] To on nás sem priviedol. Je medzi nami prítomný," povedal kardinál Dziwisz, ktorý pred záverečným požehnaní slávnostne vyhlásil SDM 2016 za otvorené. Poľsko hostilo mládežnícke stretnutie už v roku 1991, kedy do Čenstochovej prišlo 1,2 milióna pútnikov.  

SDM - Otváracia svätá omša, Blonia

Slováci pred účasťou na otváracej svätej omši zavítali na spoločnú púť do Sanktuária Božieho milosrdenstva v Krakove - Lagiewnikach, kde o pár dní zavíta aj pápež František. Z mesta a dekanátu Skawina, kde sú ubytovaní v rodinách a na rozličných miestach, vyrazili z vlakovej stanice v Skawine. Tri skupiny mladých vyrazili zo Skawiny do Krakova peši. V Sanktuáriu sa pomodlili Korunku Božieho milosrdenstva. Modlitbu viedol Juraj Karcol, kňaz z DCM Maják v Španej Doline. Jeden z desiatkov sa pred mladými pomodlil aj rožňavský biskup Mons. Stanislav Stolárik, ktorý mladým udelil aj požehnanie. Mladí Slováci na priečelí baziliky vystavili aj svoju najväčšiu zástavu (17 x 9 metrov s vyšívaným štátnym znakom). Po otváracej svätej omši viacerí mladí navštívili aj Sanktuárium sv. Jána Pavla II.. Potom sa zúčastnili na programe Festivalu mládeže, kde vystúpil prvý slovenský umelec - tanečné divadlo ATak. V Parku Krowoderskom predstavilo svoju "Galériu".

SDM - Festival mladých, ATak 26. 7.

Komunikačný tím SDM