« Späť

Začína Odvážny rok

Začína Odvážny rok

Tím Rady pre mládež a univerzity Konferencie biskupov Slovenska (KBS) dnes odštartoval oficiálnu kampaň na podporu Národného stretnutia mládeže P18 v Prešove a Svetových dní mládeže (SDM) v Paname. S jej pomocou prepojí myšlienky oboch podujatí, na ktorých sa očakáva niekoľko tisíc mladých ľudí, spolu s duchovnou prípravou Odvážny rok. Tú oficiálne spustil na slávnostnom ceremoniáli po blahorečení slovenského saleziána kňaza Titusa Zemana v bratislavskej HANT Aréne generálny predstavený saleziánov a desiaty nástupca don Bosca don Ángel Fernández Artime, ktorý zároveň na tejto akcii oficiálne odhalil logo Národného stretnutia mládeže P18 v Prešove (od 26. do 29. júla 2018).

"Desať mesiacov pred Národným stretnutím mládeže P18 a šesťnásť mesiacov pred Svetovými dňami mládeže v Paname pozývame mladých do ďalšej novinky. Pápež František nás vždy pozýva k tomu, aby sme sa na každé stretnutie s ním pripravili. Preto sa tešíme, že to opäť nebude len o jednom víkendovom stretnutí, ale o systematickom procese, ktorý vyvrcholí účasťou na P18 v Prešove a SDM v Paname,” hovorí Ondrej Chrvala, tajomník Rady pre mládež a univerzity KBS. Deväťmesačná príprava, ktorú s dobrovoľníkmi zastrešuje Rada, pomocou rôznych námetov predstaví "kuchyňu" príprav P18 a SDM i rôzne materiály pre mladých - zamerané vždy na iný odtieň odvahy. Každú tému vypracoval tím skúsených lektorov. 

Rada počas celej prípravy ponúkne mladým deväť postáv z evanjelia podľa apoštola Jána, ktoré súvisia s vodou a s odvahou. “Najbližšie SDM sa uskutočnia  v Paname, pre ktorú je voda mimoriadne kľúčová – je to krajina obmytá oceánmi, krajina známa svojím Panamským prieplavom, dažďovými pralesmi i obdobím dažďov, kvôli ktorým sa SDM budú konať už v januári. A tu sme pri slovnej hračke. Ak si známy vzorec vody H2O napíšeme a prečítame odzadu, dostaneme O2H, resp. „o-dva-ha“. Odvážny rok teda spája odvahu so symbolikou vody. Niektorí biblisti nazývajú Jánovo evanjelium aj evanjeliom vody, ktorou je Kristus,” vysvetľuje výber témy duchovnej prípravy jej autor Pavol Danko, režisér programu P18.

Novinka bude vhodná nielen pre mladých, ale aj kňazov vo farnostiach, katechétov a učiteľov náboženstva. Témy budú k dispozícii bezplatne na stránke www.narodnestretnutiemladeze.sk. “Ich súčasťou bude bude list pre mladých, ktorý ponúkne čerstvý dúšok odvahy,” spomína Danko. Autori listov budú košický pomocný biskup Marek Forgáč, biblista František Trstenský, kňazi Andrej Darmo, Patrik Balázs, Dominik Markoš a viacerí rehoľníci – františkán brat Filip Čierny, sestra Chantal Fukasová – vykupiteľka, vincentín Pavol Noga a redemptorista Miroslav Bujdoš. Súčasťou katechéz budú aj modlitby, adorácie a najmä originálne aktivity, ktoré vypracujú saleziáni, Združenie kresťanských spoločenstiev mládeže a Projekt Godzone.

Novinkou Odvážneho roka bude „Máriina cesta“ – seriál, ktorý pripravuje rožňavský biskup Stanislav Stolárik. V seriáli budú predstavené známe aj menej známe mariánske modlitby rečou mladých. Súčasťou balíčka duchovnej prípravy bude každý mesiac aj originálna pieseň z dielne najznámejších slovenských gospelových interpretov – Sima Martausová, Dominika Gurbaľová, Eva Hrešková, Heartbeat, Poetica Musica, F6, FireFly, Lámačské chvály a ESPÉ. Ku každej téme píšu talentovaní veriaci divadelníci pôvodný scenár na krátku divadelnú hru, ktorú môžu mladí nacvičiť v škole či vo farnosti. Odvážny rok zaujal aj kresťanských výtvarníkov, ktorí stvárnia rôzne odtiene odvahy do plošných či priestorových umeleckých diel.

Na historicky treťom Národnom stretnutí mládeže P18 v Prešove (po R13 v Ružomberku - 2013; a P15 v Poprade - 2015) začnú slovenskí mladí oficiálne prípravy na SDM v Paname. Podobne ako dve predošlé akcie bude opäť programovo späté so SDM. Tie sa každý rok - týždeň pred Veľkou nocou - slávia na diecéznej úrovni a raz za dva až tri roky na svetovej, pričom ich tému vždy vyberá pápež. Ako tému pre rok 2018 vybral slová „Neboj sa, Mária, našla si milosť u Boha“, s podtitulom: Odvaha žiť v prítomnosti. O organizácii P18 rozhodli slovenskí biskupi po poslednom stretnutí SDM, ktoré sa konali pred rokom v Krakove. Príprava Odvážny rok nadväzuje na dve podobné kampane z minulosti - Milosrdný a Čistý rok. 

Komunikačný tím P18