« Späť

Zvon Milosrdenstva

V zlievarenskej dielni Jana Felczyńskiego v meste Przemysl dokončili 11. marca Zvon milosrdenstva. Visieť bude v Campus Misericordiae, kde sa uskutočnia aj augustové Svetové dni mládeže a zaznie na privítanie pápeža Františka. Zvon váži 500 kg, priemer má okolo 93 cm a znie v tóne a1. Ozdobený bude symbolom Svetových dní mládeže a tromi erbami : erbom pápeža Františka, kardinála Stanislawa Dziwisza a pápeža Jána Pavla II. Zlievarenská dielňa už má za sebou množstvo úspešných projektov, medzi nimi dokonca aj veľké desaťtonové zvony.

„Nemali sme teraz v úmysle vytvoriť nevyhnutne veľký zvon, ale taký, aby zodpovedal slávnostnému rázu podujatia, skromnosti Svätého Otca a aby vydával príjemný zvuk. Tento pol tony vážiaci zvon je určite modelový, pretože jeho hlavná frekvencia je 440 Herzov, čo je zvuk veľmi príjemný pre ľudské ucho, na tejto frekvencii približne rozprávame a ladia sa podľa nej aj hudobné nástroje. Čím je zvon menší, tým môže vydávať vyšší tón. Sme poctení, že sme sa mohli stať realizátormi tohto projektu. Je to ďalšie veľké podujatie, kam dodáme zvon v najnovšej histórii našej diele, existujúcej od roku 1808“, povedal v rozhovore pre Katolícku informačnú agentúru (KAI) majiteľ dielne Piotr Olszewski.

Inštaláciu a uvedenie zvonu do prevádzky vykoná firma Rduch Bells & Clocks z obce Czernica.  V roku 2014 dielňa Jana Felczyńskiego zhotovila zvon „Ján Pavol II.“, ktorý visí na Waweli a v roku 2015 zvon „Mieszko a Dobrawa“, pripomínajúci 1050.výročie prijatia kresťanstva v Poľsku umiestnený v historicky významnej lokalite Ostrow Lednicki. Rovnako vlani vznikol aj zvon do Katynského múzea vo Varšave – prvý zvon na svete s naznačeným priestrelom ako odkazom na tragické udalosti v Katyni. 

Zdroj: Pope2016.com / Preložil: Andrej Števko

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Zatiaľ bez komentára Buďte prvým