Blog

« Späť

Ja budem s tebou Ex 3; 1-6,9-12 streda po 15.nedeli

Ja budem s tebou Ex 3; 1-6,9-12 streda po 15.nedeli

Mojžiš dorástol, matka ho musela vrátiť princeznej a tá ho vybavila majetkom i vzdelaním. On však vedel, kam patrí....Keď Egypťan bil Hebrejca, Mojžiš ho zabil. A ak si chcel sám zachrániť život, musel utiecť do susednej krajiny a tam sa z princa stáva...pastier. Ale všetko má v réžii jediný Boh.

A ten Boh sa mu dáva zvláštnym spôsobom poznať. Horí ker a neubúda z neho, Anjel Pájnov ho osloví a vyzýva ho vyzuť sa, lebo stojí na posvätnej pôde.Potom už počuje Božiu výzvu: najprv predstavenie sa: Ja som Boh tvojich otcov.....a  vzápätí: Krik Izraelových synov prišiel ku mne a videl som ich útrapy., ako ich Egypťenia sužujú...poď, pôjdeš k faraónovi a vyvedieš môj ľud, synov Izraela, z Egypta.

Mojžiš sa sprvoti vyhovára: ...kto som ja..aby som vyviedol Izraelcov ....a pred faraóna. ....

Božia odpove´d je jednoznačná:  JA BUDEM S TEBOU; a toto ti bude znamením, že som ťa poslal ja, keď vyvedieš ľud z Egypta, na tomto vrchu budete slúžiť Bohu.

Opäť príbeh ťažký na pochopenie , nadprirodzený jav. Mojžiš sa bráni aj falošnou pokorou: ktože som ja....aj strachom...pred faraóna, prd ktorým utiekol!...

Ale Boh, ktorý je vždy verný vo svojich prísľuboch, hovorí jasnou rečou: JA BUDEM S TEBOU....a vyzbrojuje ho všetkým potrebným- palicou, zázračnými schopnosťami a ke´d sa vyhovára na neschopnosť rozprávať, tak mu dá aj hovorcu, Árona.

 

A ako je to so mnou? Aj mne sa dal Pán svojim spôsobom poznať. každému inak. Aj mňa povolal do služby. Možno aj zázračným spôsobom, tak, že mi povolanie nedalo pokoj....či išlo o manželstvo, zamestnanie, povolanie k zasvätenému alebo kňazskému životu, zvláštnu úlohu.

Ak nechcem ostať hrdlačiť v Egypte svojich prízemných záujmov, musím si spomenúť, čo už Boh v živote mojich drahých a mojom vykonal....že v každom prípade, aj keď teraz náhodou trpím, toho pozitívneho bolo vždy viac. Budem zbabelec? Budem sa vyhovárať, že na to nemám ? Nuž, ak sa spolieham len na seba, môžbyť, nemám.Bojím sa, čo na to ten a ten, či nebudem na posmech, či nestratím niečo zo svojho dočasného tuzemského "blahobytu".... Ale ak mi Boh ako môj Pán zveruje úlohu, ktorou mu mám slúžiť, dá mi všetky potrebné milosti, celú "výzbroj" ktorú budem k tomu potrebovať. Tak, ako ju dal Mojžišovi.  JA BUDEM S TEBOU! Tento prísľub mi musí stačiť. preto odložím výhovorky a pôjdem. S NÍM.

A nezabudnem po vydarenom diele poďakovať modlitbou, či už bohoslužbou alebo osobnou modlitbou.

obrázok: internet,google  Marc Chagall: Mojžiš pred horiacim krom.

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Jedna pieseň má takýto text (možno niekoho povzbudí):

Ty ma posielaš medzi vlkov,
Ty mi kážeš proti prúdu plávať,
chceš, aby som bol iný než ostatní.
Ako to mám zvládnuť,
to mi nikto nepovie,
ja som však človek slabý,
ja som však človek slabý!

Ja budem s tebou
ako svetlo tvojich krokov,
ako sila tvojich údov.
Ja budem s tebou,
ja ti budem štítom, vežou.
Tak sa neboj, neboj
a v mojej láske choď!

Ty ma posielaš hlásať
veci, ktoré nikto počuť nechce,
kážeš mi byť láskavý ku všetkým.
Možno svätí z hrubých kníh,
tí by to dokázali,
ja som však človek slabý,
ja som však človek slabý!

Ja budem s tebou...

Ty ma posielaš svedčiť
o niečom, s čím sám sa borím,
čakáš moju odpoveď rozhodnú.
Všetko, čo si do mňa vložil,
nechcem, aby vyšlo nazmar,
ja som však človek slabý,
ja som však človek slabý!

Ja budem s tebou...

Buď, Pane, so mnou,
Buď stále so mnou!
Odoslané 17.7.2013 18:29.
Krásne, ďakujem, škoda, že neviem melódiu....ale možno vygooglim.,alebo niekto z priateľov bude vedieť.
Odoslané 17.7.2013 18:50.
„Ty ma posielaš medzi vlkov,<br>
Ty mi kážeš proti prúdu plávať,<br>
chceš, aby som bol iný než ostatní.“<br><br>

Ja sa cítim niekedy rovnako ako sa spieva v tej piesni, že plávam proti prúdu a žijem ako medzi vlkmi. A neviem byť vždy iná ako ostatní.
Odoslané 17.7.2013 19:39 ako reakcia na Stanislav Košč.
Myslím, že to je skúsenosť každého, kto chce žiť skutočne kresťanským životom...
Odoslané 17.7.2013 23:17 ako reakcia na Zita Podhradská.
Juraj Kamensky Juraj Kamensky
Ten, kto dnes číta toto svedectvo, by mal osláviť so mnou a mojou rodinou, pretože to všetko začalo ako vtip pre niektorých ľudí a iní hovorili, že to nie je možné. Volám sa Juraj Kamensky a som z Bratislavy, ale s manželkou sa sťahujem do Chicaga. Som šťastne ženatý s dvoma deťmi a krásnou ženou. Niečo hrozné sa stalo mojej rodine, stratil som prácu a moja žena opustila dom, pretože som sa nemohla starať o seba a o potreby rodiny. a jej deti v tomto konkrétnom okamihu. Podarilo sa mi deväť rokov, žiadna žena, ktorá by ma podporovala, aby som sa o deti dobre starala. Snažím sa poslať testovaciu správu mojej žene, ale ona blokovať ma z rozprávania s ňou sa snažím hovoriť so svojím priateľom a jej rodinnými príslušníkmi, ale stále viem, že by mi mohol pomôcť a ja som bol podanie žiadosti neskôr toľko spoločnosti, ale stále to urobili Nevolajte ma, kým neprišiel verný deň, že nikdy nezabudnem v mojom živote. Keď som sa stretol so starým priateľom môjho, ktorému som vysvetlil všetky moje ťažkosti a povedal mi o skvelom mužovi, ktorý mu pomohol získať dobrú prácu v Coca cola spoločnosť a on mi povedal, že jeho kúzlo koliesko, ale ja som človek, ktorý nikdy neverí v kolieskach kúzla, ale ja som sa rozhodol, že mu skúsiť a jeho meno je Drosagiede on mi dal pokyn a ukázal mi, čo mám robiť v týchto troch dňoch obed spell.I sledovať všetky pokyny a robiť to, čo ma požiadal, aby som sa dobre. uistil sa, že všetko šlo dobre a moja žena ma opäť uvidí po skvelej práci Drosagiede. Moja žena mi zavolala s nevedomým číslom a ospravedlnila sa mi a povedala mi, že mi naozaj chýba a naše deti a moja žena sa vracajú domov.a po dvoch dňoch Spoločnosť, ktorej som poslala svoj uznávací list, teraz som manažérom spoločnosť Paragon tu v USA. Odporúčam vám, ak máte nejaké problémy, pošlite správu na tento e-mail: {doctorosagiede75@gmail.com} alebo čo mu dáte na +2349014523836 a dostanete najlepší výsledok. Vezmite veci za samozrejmosť a bude vám odobraté. Prajem Vám to najlepšie.
Odoslané 17.7.2019 1:47 ako reakcia na Stanislav Košč.