Príspevky

« Späť

Život zo Slova - uvedenie

Život zo Slova - uvedenie


Vy im dajte jesť (Lk 14.13) – mať účasť na Božej štedrosti.

Stalo sa to v okolí Betsaidy. Učeníci vidiac zástup, ktorý sa zišiel za Ježišom z rôznych miest, vo vzduchu vetrili problém - množstvo ľudí, zmrákanie sa, málo jedla, pusté miesto. Preto prichádzajú a naliehajú na neho, aby ľudí rozpustil nech si idú zaobstarať jedlo.

Vy im dajte jesť“ (Lk 14.13) – znie Ježišova odpoveď. Viete si predstaviť ich reakcie??? Zvraštené obočie z toho, že si z nich robí žarty, vyčítavé pohľady či sa im bolo treba ozývať, ... V tomto zmätku niektorý z nich zakoktal: Ne-ne-nemáme tu, ni-ni-nič i-i-iba päť chlebov a dve ry-ry-ryby. Zmetení, ale za to poslušne prinesú päť chlebov, dve ryby a nechápavo usádzajú ľudí na trávu. Pravdepodobne ešte nikdy nemali taký chaos v číslach, napočítať do 50 resp. 100 ako teraz. Nedôverčivo zazerajú a čakajú, či skôr tŕpnu čo také ich učiteľ urobí, aby ich vysekal z tejto šlamastiky v ktorej sa čím viac cítia namočení. Ten berie večerné menu, upiera zrak na nebo, ďakuje za to málo, začína lámať a ...

Ak by sa obďaleč nachádzal nejaký očný lekár, alebo logopéd určite by sa pri pohľade na nich cítil kompetentný zasahovať. Vypleštené oči, spadnutá sánka. Jednoducho: Šok! Zdesenie! Údiv!
Skúsili ste sa niekedy vžiť do kože učeníkov? Pravdepodobne mnohí z nás, aj keď nemáme horúci temperament taliana, či španiela, určite by sme sa po vlastných štípancoch obrátili napríklad na Jána, ehm radšej nie ten je mäkký, skôr na Jakuba, aby nás svojou vypracovanou rukou rybára pár krát „pohladil“ a tak ubezpečil že to nie je sen. Ktovie čo všetko im pri rozdávaní prebiehalo mysľou. Judáš už možno kalkuloval čo by vynášala takáto pekáreň, Petrovi - odborníkovi na rybolov, zas nešla do hlavy ďalšia netradičná rybačka a k tomu na suchu. Ale určite aspoň jednému došlo, že Ježiš nežartoval, keď im na začiatku hovoril: „Vy im dajte jesť!“ To isté hovorí aj nám. Akýkoľvek životný priestor, v ktorom sa pohybujeme, je pre nás tou zelenou trávou (Mk 6. 39). Naše srdce ako aj celý život je košom, v ktorom Boh rozmnožuje to, čo tam On sám dáva, ale aj to čo mu ponúkame. Rozmnožuje vieru, odvahu, ... a zvlášť chlieb svojho Slova. Slova, ktoré je univerzálne a mocné.

Aká je udivujúca sila Božieho slova! Rôznym spôsobom sa jedným príbehom, jednou vetou, jedným slovom prihovára mladším i starším, zasväteným i laikom, manželom i slobodným, katolíkom, protestantom ako i neveriacim. Slovo, ktoré posilňuje, napomína, usmerňuje, povzbudzuje, oživuje. Slovo, ktoré je svetlom pre naše nohy, pravdou pre našu myseľ a pokrmom ktorý sýti naše srdce pretože: „Nielen z chleba žije človek, ale z každého slova, ktoré vychádza z Božích úst.“ (Mt 4,4).

ZDIEĽANIE SA K LITURGICKÝM ČÍTANIAM

Učeníci dostávajú, aby sa nasýtili, ale aj dávali ďalej. K tomu sme vyzvaný aj my a preto chceme tu na Mojej Komunite vytvoriť priestor k vzájomnému podeleniu sa tým čo mne konkrétne dnes Boh hovorí cez svoje Slovo, ktoré zaznieva počas Pánovho dňa - nedele. ŽIVOT ZO SLOVA - pod týmto názvom tu budú uverejňované liturgické čítania tej - ktorej nedele a v rámci komentárov môžeme tak lámaný a prijímaný chlieb (v modlitbe, na sv. omši, ...) odovzdávať ďalej, aby sa tak v tejto „internetovej jedálni“ mohli posilniť ľudia, ktorí tu prichádzajú z rôznych miest (Mt 14.13).

V tomto prípade tu nejde o zdieľanie svojich názorov, či rád pre iných, tie majú svoje opodstatnenie na inom mieste tejto web stránky, ale o osobné a aktuálne delenie sa Božím slovom. Teda nejde tu o bežnú diskusiu v ktorej si vzájomne komentujeme a odpovedáme na svoje komentáre. Samozrejme tento spôsob zdieľania Božieho slova je rôzny a je na tvorivosti každého z nás, kto ako to urobí. Pochopiteľne, že ak v danú nedeľu nevnímame Božie oslovenie cez liturgické čítania nie je vhodné robiť niečo nasilu a za každú cenu.

Veríme, že cez tento spôsob komentárov si navzájom pomôžeme odkrývať to bohatstvo, ktoré v Božom slove máme.

Nech aj nasledujúci úryvok z knihy Vezmi a jedz od biblistu o. Františka Trstenského v nás prehĺbi hlad po slove, ktoré vedie do večnosti.

Čerstvý voňavý chlieb a čistá pramenitá voda sú pokrmom a nápojom, po ktorých človek opakovane túži, aby nimi utíšil svoj hlad a smäd, a nikdy sa mu nesprotivia. Možno aj preto Božie slovo obsiahnuté v Svätom písme je pripodobnené k chlebu a vode. Dokáže nás nasýtiť, a predsa cítime potrebu vziať ho znova a znova do rúk. Duchovné čítanie Svätého písma sprevádza ľudstvo už od prvých okamihov jeho vzniku, lebo sa dotýka našej existencie a otvára ho smerom k Nekonečnu, po ktorom túži.“
 

autor úvodníka Jozef Greš

Predchádzajúci
Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Prvé zdieľanie sa z liturgických textov začíname už zajtra s textami z prvej adventnej nedele.
Odoslané 29.11.2012 10:27.
Odoslané 29.11.2012 10:26 ako reakcia na Martin Lojek.
Odoslané 29.11.2012 10:46.
To je fajn. Martin, ja by som si to chcela vytlačiť a použiť na stretku s birmovancami. Keď si to vytlačím, tak sú tam všetky tie omáčky okolo aj s komentmi a písmo je moc malé. Dá sa vytlačiť len článok?, alebo to ja neviem?
Odoslané 29.11.2012 11:55.
Ďakujem za túto iniciatívu. Podľa času a možností tu budem tiež prispievať.
Odoslané 30.11.2012 1:21.
Odoslané 30.11.2012 15:18.
Oli - Ja zvyknem riešiť tlač tak, že si skopírujem text, ktorý chcem vytlačiť (Ctrl+C) a vložím do wordu. Tam si môžem upraviť ako potrebujem (alebo aj nie) a tlačím.
Odoslané 30.11.2012 16:15 ako reakcia na Oľga Cárachová.
Príma! Blahoželám k nápadu, zatiaľ som musela chodiť ku konkurencii.
Odoslané 30.11.2012 22:00.
Podobný komentár som už uverejnil pod článkom Život zo Slova – Nie je dôležité čo, ale kto a prečo príde! - ako usmernenie pre zdieľanie sa. Tu ho uverejňujem pozmenený a doplnený nie kvôli tomu, že nemám čo robiť, alebo aby som bol na očiach, ale preto, že tento úvodný blog a komentáre pod ním má slúžiť ako istý návod, vysvetlenie o čo ide, ako na to. Dúfajúc, že to môže pomôcť tým, ktorí sa zapoja neskôr.

Priestor pod liturgickými textami patrí prelievaniu života, konkrétne cez delenie sa Božím Slovom. Teda komentárom iného spôsobu ako sme možno tu na MK zvyknutý.

Tak ako som to aj písal v úvodnom blogu Život zo Slova – uvedenie, je to o podelení sa tým čo MNE konkrétne Boh hovorí cez svoje Slovo, ktoré zaznieva v nedeľu.
Boh vo svojej zvrchovanosti a tvorivosti má 1000 spôsobov ako k nám prehovára. Na nás je len niekoľko spôsobov reakcie. Predovšetkým z našej strany očakáva to najhlavnejšie, aby sme boli na neho otvorení, vnímaví – jednoducho počúvali Ho. Následne mu dali svoju odpoveď (medzi tým je dôležité rozoznávanie, aby sme si nezamieňali to čo je naše ľudské s tým, čo je od neho). Nuž a kto chce môže sa tu s tým podeliť a cez takéto svedectvo umožniť vzájomné prelievanie Božieho života, urobiť z tohto miesta zdroj osvieženia a povzbudenia.

Je to vydávanie svedectva o tom čo konkrétne to ktoré slovo, situácia, príbeh, ... v Biblii vo mne vyvoláva, - čo mi Boh cez to odkrýva, dáva spoznať v novom svetle, akú pravdu mi hovorí či už o ňom, o mne, iných, ... ; - k čomu ma pozýva, ku akému rozhodnutiu, postoju ma vyzýva , čo mám - nemám urobiť; - ako Boh vstupuje do mojej situácie, či je to cez povzbudenie, potešenie, napomenutie, usmernenie, ... ; - atď. atď. Čiže ako Boh prehovára ku MNE osobne, nie k iným. Ak to zovšeobecňujeme napr. odporúčaniami čo máme - nemáme robiť, už to nie je delenie, ale kázanie, katechéza. A zovšeobecňovanie v tomto prípade výrazne uberá na výpovednej sile posolstva.
Chceme Vás preto (toto píšem aj v mene admina Martina Lojeka) poprosiť o nezovšeobecňovanie, ale o osobné zdieľanie sa, toho čo Vy vnímate ako Boží dotyk a Vašu odpoveď Bohu.

Taktiež malá prosba ohľadom reakcií na samotné komentáre. Bolo to spomínané aj v uvedení, nereagujme priamo na komentáre. Ak sa nám komentár páči/nepáči môžeme mu dať +, alebo -. Poprípade napísať autorovi ako odozvu privátnu správu. Takto môžeme nechať viac zaznievať delenia a v nich odkrývať Božie srdce a Boží život.
Odoslané 2.12.2012 11:06.
Nerád no opäť musím reagovať na tomto mieste tentokrát na komentár a následnú diskusiu, ktorá sa objavila pod liturgickými textami Život zo Slova - Hľa, Božia spása prichádza. Komentár ktorý spustil diskusiu znel:

„ prečo sú tu len liturgické texty?? som myslel, že tu budú aj nejaké úvahy, svedectá, zamyslenia.. či??“.

Som smutný z toho, že pod spomínaným článkom namiesto čítania povzbudzujúcich komentárov, ktoré by nie len mne odhaľovali nový význam Božieho slova musím vysvetľovať už vysvetlené. Škoda.

Štefan a či liturgické texty tej ktorej nedele sú menej cenné oproti zamysleniam a úvahám, ktoré sú tu v mnohých blogoch? Ak by to boli texty napr. 19 nedele cez rok, teda tie čo budú o pol roka, neaktuálne tak nepoviem. Ale sú tu texty Božieho slova z tohto času, teda času v ktorom nám ich Cirkev predkladá a cez ktoré chce Boh hovoriť k nám teraz. Alebo ešte inak. Nemôže tu mať aj Boh svoj „blog“?

Či tu na MK, ale aj inde nie je dostatok úvah a zamyslení? Až, až! Prečo potom množiť ďalšie naše slová o Božom slove a miešať ich so životom zo Slova? (krkolomne to znie, ale verím že je to chápateľné).
Spomínaš svedectvá. Avšak práve o tom to je! Ale o tom som už písal v prvom komentári. Ak niekto napíše ako k nemu cez to ktoré slovo Boh prehovára, čo v ňom spôsobuje a k čomu ho vedie, aké ovocie prinieslo, tak čo to je? Aktuálne svedectvo! Veľmi dobrým príkladom je Martin Lojek a jeho komentár pod spomínanými textami. Presne o to ide. Pre mňa je jeho komentár povzbudzujúci a obohacuje myseľ i srdce. Zimomriavky mnou prechádzali pri jeho čítaní a pritom nenapísal nič svetoborné, len to ako a v akej situácii Boh k nemu prehovoril. A povzbudzuje to nie len jeho, ale aj mňa. To je ten život z Božieho slova.

Po objasnení v úvodnom článku ako aj komentári pod ním (z ktorého časť je uverejnená aj na pravej strane pod názvom O ZDIEĹANÍ SA) ja už naozaj neviem ako lopatystyckejšie vysvetliť o čo tu ide. Asi len poprosiť o pozorné prečítanie toho čo bolo napísané a čo spomínam.

Dovoľme Bohu, aby prehováral k nám nie len cez úvahy a zamyslenia iných, ale aj priamo a ak uznáme za vhodné odovzdajme to ďalej formou podelenia sa - nie poučovania. V tejto súvislosti mi prichádzajú na myseľ slová sv. otca Pavla VI. : „ Dnešný človek počúva radšej svedkov ako učiteľov“. Evangelii Nuntiandi 41.

Dovolím si zakončiť modlitbou, ktorej úmysel som zavesil aj na modlitbovú stenu:

Príď Duchu Svätý a nauč nás (mňa zvlášť) efektívnejšie používať slová. Menej hovoriť o Bohu. Menej slov hovoriť Bohu a viac počúvať Boha. Daruj nám milosť rozjímať nad Božím slovom a uskutočňovať ho.

S úctou Jozef
Odoslané 8.12.2012 14:10.
Myslím, že Štefanovi (len) ušla myšlienka tohto "projektu". Našiel tu text, ktorý už iste čítal v súkromí i na sv. omši (keďže nám ho liturgia predkladá na dnešný deň) a nevidel dôvod, prečo mu ho predkladajú aj tu vo forme blogu.

Verím, že som to pochopila správne - tu ide o to, nechať pôsobiť Boha cez svoje slovo. Či už pri čítaní tu na MK, alebo skôr doma, či na omši, v spoločenstve, v rodine... A s tým ako sa nás Boh pri týchto slovách dotkol, môžeme sa podeliť s ostatnými.
A práve to delenie sa je ovocím tejto série. Každý môže napísať konkrétny svoj pohľad, svoj prežitok, svoju skúsenosť s týmto slovom. A tak sa budeme navzájom obohacovať.

Teda nie autor blogu napíše zamyslenie / svedectvo / úvahu. Tie sa objavia až v komentároch. emoticon
Teším sa a vždy si vyhradím pokojnú chvíľu na čítanie. Aj keď som doteraz neprispela svojim komentárom, čerpám zatiaľ s príspevkov iných. A verím, že príde čas, keď sa aj ja budem mať o čo podeliť. emoticon
Odoslané 9.12.2012 23:50 ako reakcia na Jozef Greš.
Evka na to „len ušla myšlienka tohto projektu“ mám trochu iný názor, predovšetkým prečo, ale to tu teraz nie je dôležité rozoberať.

Čo sa týka zámerov tohto zdieľania sa, pochopila si to správne. Doplním len, že ide osobné zdieľanie sa v jednotnom čísle (mne, môj, ja, ...) a nie v množnom (nám, nás, naše, my, .....). Zmienila si sa o tom čo sa má objaviť v komentároch. Nóó nemá to byť úvaha, ani zamyslenie, ale aktuálne svedectvo o tom ako a čo Boh ku mne hovorí, čo to spôsobuje, ... (nechcem sa opakovať, však vyššie som to už písal). Nie niečo všeobecné a nekonkrétne, ale zasa nejde tu o zachádzanie až do prílišných podrobností.

V niektorom komentári bolo spomínané LD, teda Lectio Divina. To je jedna z možností práce nad Božím slovom, požehnaná a účinná metóda. A výsledok, teda to čo rozjímajúci pre seba prijal tu to môže „odovzdať“ ďalej.

Nakoniec jednou vetou o čo tu vlastne ide. Dovoľme Bohu tu cez nás vytvoriť prameň osvieženia a povzbudenia z ktorého si ktokoľvek môže načerpať, alebo aj doň niečo dať, aby sa mohli osviežiť a povzbudiť iní.
Odoslané 11.12.2012 17:47 ako reakcia na Eva Baranovičová.

O Zdieľaní sa

V tejto komunite sa zdieľame, nie s tým ako Boh prehovára k iným resp. k nám, ale ku MNE osobne, cez svoje Slovo, ktoré zaznieva v nedeľu, počas Bohoslužby slova. Podelenie sa s tým čo osobne vnímame ako Boží dotyk a s našou odpoveďou Bohu.

Nejde tu teda o bežnú diskusiu, v ktorej si vzájomne komentujeme a odpovedáme na svoje komentáre.

Na komentáre iných nereagujme priamo. Ak sa nám komentár páči/nepáči môžeme mu dať +, alebo -. Poprípade napísať autorovi ako odozvu privátnu správu.

 

Takto môžeme nechať viac zaznievať delenia a v nich odkrývať Božie srdce a Boží život.

Profil komunity

Život zo Slova

Popis:
Priestor pre zdieľanie z Božieho Slova z liturgických textov

Správcovia stránok
Martin Lojek
Jozef Greš

Aktivity

marca 10
Jozef Greš komentoval príspevok od autora Jozef Greš, blog Život zo Slova - ukončenie.
21:09
Janka Guričanová komentoval príspevok od autora Jozef Greš, blog Život zo Slova - ukončenie.
23:30
marca 9
Jozef Greš komentoval príspevok od autora Jozef Greš, blog Život zo Slova - ukončenie.
21:29
Štefan Hrbček komentoval príspevok od autora Jozef Greš, blog Život zo Slova - ukončenie.
9:27
Janka Guričanová komentoval príspevok od autora Jozef Greš, blog Život zo Slova - ukončenie.
0:02
Odoberať aktivity Život zo Slova. (Otvorí sa v novom okne)