Metodické materiály

« Back

Netradičné zdieľanie v skupinke

Netradičné zdieľanie v skupinke

Nudí ťa klásť na skupinke stále rovnakú otázku: "Čo si prežil/a za posledný týždeň?" Vyskúšaj tieto otázky a podnieť ľudí v skupinke premýšľať hlbšie a inak. Výsledkom bude stretko, ktoré obohatí každého účastníka!

Netradičné zdieľanie v skupinke

Otázky na zdieľanie sú rozdelené do 3 okruhov: 1) čo prežívam v poslednej dobe, 2) žolík = voľná téma, 3) fungovanie skupinky.

Otázky na stiahnutie TU

Obrázok žolíka na stiahnutie TU

Otázky si vytlač na tri papiere odlišnej farby a rozdeľ na kôpky podľa farby, napr. takto:

 

Papieriky rozdaj tak, aby každý účastník mal 1 žolíka, 1 sadu otázok týkajúcu sa fungovania skupinky a toľko papierikov s otázkami o prežívaní, koľko zvýši. (Môžeš rozdávať, ako keď sa hrajú karty, aby mali všetci rovnaký počet. Ak sa stane, že niekto bude mať o 1 otázku naviac, nevadí cheeky.)

Daj účastníkom niekoľko minút na premyslenie odpovedí. Zdieľanie tak naberie väčšiu hĺbku a zároveň sa vyhneš tomu, aby účastníci odbiehali od témy.

Potom niekoho vyzvi, aby začal s odpoveďou na prvú otázku. Je na tebe, aký postup zvolíš ďalej: či jeden účastník odpovie na všetky otázky, alebo sa budete striedať.

Odporúčam začať otázkami o osobnom prežívaní, potom prejsť na žolíka ("Povedz nám niečo, čo nebolo zahrnuté v otázkach. Niečo, čo nám túžiš povedať, niečo, s čím sa túžiš podeliť.") a až na záver si nechaj otázky týkajúce sa skupinky.

Skupinka, na ktorej som aktivitu použila, sa nestretla už dlhší čas a spoločne sme zvažovali ako ďalej, preto som do zdieľania zaradila aj takýto okruh. Ty si tretí okruh otázok zvoľ podľa aktuálnych potrieb a situácie v tvojej skupinke. Môžeš tu zaradiť otázky týkajúce sa napr. plánov do budúcnosti, služby, angažovania sa vo farnosti alebo čohokoľvek iného :)

Verím, že na skupinke zažijete novú hĺbku zdieľania a budete o svojej ceste s Bohom premýšľať inak ako doteraz. Prezradím vám, že na našej skupinke nikto nebol spokojný s otázkami, aké si vyžreboval, ale napokon nás to všetkých obohatilo a posunulo k praktickým rozhodnutiam. Ak aktivitu vyskúšaš, daj mi vedieť ako to dopadlo. Buď napíš do komentára, na FB animator, alebo na metodik@zksm.sk. Vopred ďakujem aj za akékoľvek nápady na stretká enlightened.

Comments
sign-in-to-add-comment
No comments yet. Be the first.