Blog

« Back

Konkrétne spravovanie financií

Konkrétne spravovanie financií

Keď budeme používať metódu „Zaplatím, čo treba a na konci mesiaca sa uvidí“, môže sa nám ľahko stať, že budeme nemilo prekvapení už v strede mesiaca, pretože toho „čo treba“ je väčšinou vždy viac ako prostriedkov, ktoré máme.

Musíme sa sústrediť na spravovanie PRAVIDELNÝCH MESAČNÝCH VÝDAVKOV. Mnoho ľudí hneď začne namietať  tým, že to pre nich nie je možné, pretože majú nepravidelnú výšku mesačného príjmu. Nuž, ako sme si mohli všminúť , ani len ten účet za telefón nezaujíma, či nám ho tento mesiac vychádza zaplatiť- nehovoriac už o hypotékach a poistkách. Dôležité je si mesačný rozpočet reálne nastaviť a začať práve pravidelnými mesačnými výdavkami.

Pravidelné mesačné výdavky sú všetky tie platby, ktoré musíme pravielne mesačne platiť v konkrétnej výške- splátky za hypotéku, auto, cestovné, telefóny, obedy v práci...

SPÍŠTE si do tabuľky pod seba všetky platby, ktoré pravidelne mesačne musíte zaplatiť- odporúčam rozpísať na každého člena zvlášť. Po zistení konečnej sumy nám výjde suma, ktorú musíme zarobiť, aby sme neboli v dlhoch a zároveň zistíme, koľko nám ostáva na stravu, oblečenie, darčeky  a iné výdavky. Napr. celkové mesačné výdavky sú 900 Eur- t.j. musíme zarobiť viac ako to, aby sme vyšli- ak totiž zarobíme napr. 950 Eur – ostáva nám iba 50 Eur na celý mesiac na stravu, oblečenie, lieky, voľný čas.

ČO AK SME V MÍNUSE

Ak už  naše pravidelné mesačné výdavky presahujú náš mesačný príjem- vyčíslime si chýbajúcu sumu a máme niekoľko možností:

  1. Nájdime, kde sa á ušetriť-  jeden z nás môže znížiť paušál, rozrátame cestu autom medzi nás a kolegov-alebo cestujeme lacnejšie, stravujeme sa výhodnejšie doma, stopneme na čas nepovinné sporenia. Každá suma pomôže- ak ušetríme denne 2,50 – je 75 Eur mesačne.
  2. Zvýšime príjem- pravidelná práca navyše, opodstatnená žiadosť o zvýšenie platu, nepravidelná zárobková činnosť. Niekedy sa nevyhneme aj nutnej zmene práce- čím skôr sa nám to však podarí, tým lepšie.
  3. Debetné karty a pôžičky len zvyšujú vašu zadĺženosť- ak váš pravidelný mesačný príjem nestačí na pokrytie základných výdavkov, tieto pôžičky spolu s ich úrokmi sa len pridajú k výdavkom, ktoré máte platiť- ďalší mesiac zasa pôjdete do debetu a potom viac a viac- až kým sa nedostanete k stropu- čo býva veľmi skoro a úroky z omeškania platieb sú skutočne vysoké. Splácať pôžičku pôžičkou je veľmi nebezpečné a väčšinou ľudí  dostane do vážnych problémov.
  4. Poradťe sa- ak ste v mínuse viac ako 2 mesiacea príjem nepokrýva vaše mesačné výdavky, nájdite niekoho, komu dôverujete a vie obre spravovať túto oblasť vo vlastnej situácii. Modlitbovou podporou, ale i konkrétnymi radami vám môže veľmi pomôcť.

NEBOJTE SA ! Ak je človek úprimný, hľadá pomoc u Pána a dá si aj poradiť, Boh nájde mnohé spôsoby ako mu pomôcť. Veď Božie Slovo hovorí : „Nepostavia, aby iný býval, nezasadia, aby iný jedol, lebo ako vek stromu bude vek môjho ľudu a prácu svojich rúk užijú moji vyvolení. Nebudú sa nadarmo ustávať a nebudú robiť pre hrôzu, veď sú požehnaný rod Pána a s nimi aj ich potomstvo.“ Iz 65, 22-23

EURO SEM A 10 TAM

Veľmi často môžeme podľahnúť  výhodnej ponuke, že to a to je práve v akcii a ušetríme 50% a zasa toto je naozaj lacné! Ideme kúpiť iba chlieb a pri pokladni platíme vždy viac ako 20 Eur... Nakupovať potrebujeme s rozumom obrnení voči marketingovým ťahom supermarketov- urobme si zoznam na veľký mesačný nákup trvanlivých potravín a drogérie a ak chceme kúpiť niečo navyše- treba si úprimne položiť otázku: „Môžeme si teraz dovoliť míňať ?“ Ak nie- netreba sa báť- akcie tu budú vždy a ešte bude mnoho príležitostí si to či tamto spokojne kúpiť a dobrú cenu. Na častejšie malé nákupy čerstvého pečiva, ovocia a zeleniny odporúčame používať hotovosť a brať si so sebou iba o niečo viac ako budeme potrebovať. Vybudujeme si takto dobrý zvyk, takže po pár mesiacoch už budeme schopní neutrácať zbytočne ani s veľkou hotovosťou pri sebe.

PREHODNOCOVANIE

Každý rok, prípadne s každou zmenou je potrebné náš rozpočet prehodnotiť- či už ide o zvýšenie príjmu alebo výdavkov a čo najskôr hľadať vhodné riešenie. Zvlášť živnostníci, maminky na materskej a neskôr na rodičovskom príspevku si musia dať pozor už dopredu. Mnohí stavbári sa naučili rozumne odkladať na zimné mesiace, o ktorých s určitosťou vedia, že budú bez príjmu- nenechajú sa zaskočiť situáciou, ale múdro predvídajú dopredu.

MESAČNÝ ROZPOČET

Mesačný rozpočet by sa mal skladať a teda počítať s nasledovným :

Pravidelné mesačné výdavky +bežné výdavky (strava, lieky...) + sporenie(aspoň minimlne)

Do tabuľky pod textom doplňte a vymažte tie políčka, ktoré sa vás netýkajú. K doplneným môžu ešte patriť: lieky, ktoré pravidelne beriete, dôchodkové sporenie... a skúste si nastaviť mesačný rozpočet.

MIMORIADNE PLÁNOVANÉ MESAČNÉ VÝDAVKY

Sú to výdavky, ktoré sa určite platia istý mesiac- napr. domová daň, daň za odpad, daň z príjmu u živnostníkov pri daňovom priznaní, predpokladané nedoplatky do poisťovne, výročia narodenín, vianočné darčeky, pozvania na svadbu... Ak si ku každému mesiacu dopíšeme predpokladané mimoriadne výdavky, budeme rátať s rezervou, ktorú na danú vec potrebujeme.

 

TABUĽKA: Pravidelné mesačné výdavky

 

SUMA

MESAČNÝ PRÍJEM

Manžel

 

 

Mobil

 

 

Poistka /úrazová, životná.../

 

 

Sporenie

 

 

Cestovné

 

 

Obedy v práci

 

 

Odvody- živnosť

 

 

Daň

 

 

 

 

 

 

 

 

Manželka

SUMA

 

mobil

 

 

Poistka

 

 

Sporenie

 

 

Cestovné

 

 

Obedy v práci

 

 

 

 

 

 

 

 

Dieťa

 

 

Plienky

 

 

Škôlka- školné

 

 

Škôlka- strava

 

 

Škôlka- krúžok

 

 

Škola

 

 

Cestovné

 

 

Obedy

 

 

Jazykovka

 

 

 

 

 

 

 

 

Domácnosť

 

 

Elektrina

 

 

Plyn

 

 

Kúrenie

 

 

Poistenie domácnosti

 

 

Voda

 

 

 

 

 

 

 

 

Auto

 

 

Poistka

 

 

Splátka

 

 

Pohonné látky

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tabuľka: MIMORIADNE PLÁNOVANÉ MESAČNÉ VÝDAVKY

 

Mesiac

Narodeniny/ Sviatky/ Svadby

 Dane/ Doplatky...

Január

 

 

Február

 

 

Marec

 

 

Apríl

 

 

Máj

 

 

Jún

 

 

Júl

 

 

August

 

 

September

 

 

Október

 

 

November

 

 

December

 

 

 

Prečítajte si tiež:

Ako mať požehnané financie

Kresťanské princípy spravovania financií

Príčiny finančného nepožehnania

Comments
sign-in-to-add-comment
[...] Konkrétne spravovanie financií [...] Čítať viac
Posted on 8/10/15 5:33 PM.
[...] Oblasť financií je pre mnohých kresťanov tabu a pohybuje sa v dvoch extrémoch- od lipnutia na peniazoch až k úplnému nestaraniu sa o peniaze a hmotné statky. Božie slovo hovorí, že sa nemáme... [...] Čítať viac
Posted on 8/11/15 8:38 AM.