Blog

« Back

Veľký muž

Veľký muž

Vždy som mala pri ňom pocit, že keď niečo hovorím, som na leveli 2 a on na 24. Napriek tomu ma počúval, akoby to bolo niečo nové a nechal ma dopovedať až do úplného konca. Keď sme sedeli v kruhu na Spišnete a hovorili o našich stretkách, službe a spoločenstvách, nemohla som sa ubrániť pocitu, že on jediný z nás niečo ozajstné robí a my ostatní len trénujeme na detskom ihrisku...Niežeby sme sa my ostatní nesnažili, vždy bol jednoducho akoby "mimo našej ligy", ako keď príde profesionálny futbalista podporiť začínajúci mestský klub :) Ale nijako nám to nedal najavo.

S Robom sme si často podávali štafetu. Nikdy nebolo veľa času na vykecávanie. Často to bol pozdrav a pohľady, z ktorých sme si už vedeli vyčítať, čo bolo treba. Každý z nás vedel, aké je to slúžiť a mať rodinu a mať malé deti, zháňať peniaze na službu, vytvárať čas, hľadať priestory... 
Najviac sa naše cesty pretínali pri službe s misionárkou Gloriou Gray. Mať spolupracovníka, ktorému človek dôveruje možno viac ako sám sebe, je neskutočne vzácne. V skrytosti, tam popri všetkom bola a je VEĽKÁ žena, ktorú som vždy nesmierne obdivovala. Keď s kočíkom vychádzala potichučky v zime z baziliky, keď varila čajík, keď úplne múdro a triezvo povedala práve, čo bolo treba. Roba zmenila na najšťastnejšieho muža na zemi, stala sa tou polovicou duše i spoluslužobníčkou vo všetkom ešte dávno než sa stala jeho manželkou. Marta, jedna výnimočná žena, má a bude mať môj rešpekt a viem, že zo Samka vyrastie Boží muž, ktorý už teraz stojí na ramenách jeho otca.
Muž z prvej línie, jeden z najlepších, veľký muž. Muž, ktorého nikto nenahradí a to je dobre :) Lebo človek nie je panáčik, za ktorého jednoducho zameníme iného. Dá nám to všetkým práce vôbec pokračovať v tom, čo robil, nieto ešte zveľaďovať dobré základy, ale s Božou pomocou sa o to musíme pokúsiť. 
 
Akosi sa nezdá, že by dokončil svoj beh... Ale teší nás viera v DOBRÉHO nebeského Otca, na ktorého sa môžeme spoľahnúť. Chýba nám nadhľad a pochopenie, ale nechýba nám dôvera. Hoci si môžeme myslieť, že by sme vedeli všetko vyriešiť lepšie ako je to teraz, Boh, ktorý vidí minulosť, prítomnosť i budúcnosť, nebo i zem, má lepší pohľad na veci. Robo má veniec víťazstva istý a lepšie možnosti ako tu na zemi, dokonca aj chrániť a zabezpečovať svoju rodinu- tú najbližšiu i tú duchovnú. A podľa toho, ako ho poznám, ich bude okamžite a maximálne využívať :)
 
Pre mňa je Robo vzorom, ktorý sa určite nestratí, tak ako ani ovocie, ktoré po ňom zostáva. On sám priniesol zo svojho zrnka žatvu viac ako 100 násobnú, ako sme mohli vidieť aj na rozlúčke s ním. Pri každej tvári som videla stopu Robovho vplyvu, jeho intervencie, pred ktorou mám už teraz rešpekt, keď k nej pridám ešte aj tie "nebeské možnosti". 
 
Robo, je mi neskutočnou cťou poznať Teba, Tvoju rodinu i službu. Vďaka Bohu za Teba! Viem, že si neodišiel a zostávaš nami. Bol si a ostávaš úžasným darom. 
 
Prečítajte si tiež: článok Martina Lojeka Robo Neupauer, budeš nám chýbať
Článok Mariky Janusovej Komendovej     Dovidenia doma Robo