« Back

Čo sa stalo od začiatku 40 dní teraz

Čo sa stalo od začiatku 40 dní teraz

Neuspokojíme sa s tým, že sa za politiku "pomodlíme". Boh chce obnoviť Slovensko a už začal aj v politike. Ďalší krok však bude ešte nepohodlnejší.

 

Je čas obzrieť sa späť. Nie ako Lótova žena, ktorá prežívala nostalgiu za tým, čo bolo. Potrebujeme sa pozrieť, či nebežíme nadarmo. Ak je kampaň 40 dní teraz iba motivačnou hrou, ktorej cieľom je osloviť ľudí a pozvať ich do modlitby, vyhrali sme len na 50%. A to je pri vysokoškolskom hodnotení takmer isté FX (nespravená skúška). Chýbala by tá podstatná časť, na ktorú tento svet čaká: Čo vlastne naše modlitby spôsobili?

Spomínam si na proroka Eliáša a jeho drzú až extravagantnú ukážku viery a sily modlitby. Vyzýva Baálových prorokov (bolo ich 450!), aby si išli zmerať svoje modlitebné sily. Ak sa zapáli ich obeta, Baál je pravý boh. Ak sa zapáli Eliášova obeta, jeho Boh – Jahve – je pravý. Zhromaždených ľudí sa pýta „Dokedy budete ťahať na dve strany?“. Vysmieva sa Baálovým prorokom, ktorí sa do úmoru modlia, režú sa, kričia a nič sa nedeje. Keď nastúpi Eliáš, nechá poliať obeť vodou – šanca, že by sa to vznietilo samé je nulová. Veľké Eliášovo ego? Nemyslím. Skôr totálne presvedčenie, že jeho Boh aktívne zasiahne, nenechá na seba čakať, bude Bohom, ktorý koná.

Ja vidím, že veci sa od začiatku modlitieb a pôstov v našej spoločnosti začali hýbať. Parlamentné voľby 2012  priniesli azda najviac sklamaní, vynára sa najväčšia špina za ostatných 20 rokov samostatného Slovenska. Politické štruktúry sa rozpadajú. Otvorene sa hovorí o kauzách a podvodoch, ktoré boli doteraz len predmetom vtipov a ironických poznámok. Niečo sa skutočne deje. Tri týždne pred voľbami zažívame politické zemetrasenie.

Kto má uši, nech počúva. Toto už dávno nie je kostolná aktivita. Boh sa môže naplno prejaviť aj na Slovensku. „Božie kráľovstvo totiž nespočíva v reči, ale v moci“ (1 Kor 4, 20).

Ale ani tu to nemôže skončiť. Odpoveďou na vyjavené hriechy v politike musí byť  pokánie. Každý príbeh obnovy (ľudí, cirkví, krajín) začína pokáním. Práve preto je pôst o popole a vrecovine. Vracia nás späť do prachu, aby sme ľutovali. Pokánie nesie v sebe rozbušku – veľmi nebezpečnú rozbušku. Pokáním totiž hovoríme Bohu: Už nebudeme konať z vlastných síl, nech sa prejaví tvoja moc a vláda. Pokánie je totiž zmenou myslenia.

Dokážeme činiť pokánie za svoj vlastný život? A čo tak za túto krajinu? Možno sme nespreneverili milióny ani nešli na potrat, napriek tomu môžeme činiť zástupné pokánie. Alebo si myslíme, že toto sa nás netýka? Že by to mali robiť „oni“? Nebudeme zase ukazovať prstom. Boh skrze naše modlitby a pôst odkryl špinu, v ktorej žijeme. Túži po obnove Slovenska? Myslím, že celé nebo sa trasie a drží nám palce. A na čo čaká? Na zlomené srdcia, ktoré budú len pokorne vyznávať hriechy tejto krajiny a čakať na milosť.  

Comments
sign-in-to-add-comment
Vynikajúco predložená téma o obnove národa! Iba pokáním a láskou pozveme skutočne Pána do našich životov a necháme Ho, aby sa cez nás prejavila Jeho sv. vôľa...
Posted on 2/22/12 10:49 AM.
K názvu článku, ako aj k časti jeho obsahu dve doplňujúce poznámky.
Kauza Gorila, ktorá spôsobuje nemalé otrasy na našej politickej scéne vypukla uverejnením spisu pred vianocami. A projekt 40 dní teraz o mesiac na to.

redemptorista o. Ivan Mastiliak, ktorý si od komunistov vytrpel svoje sa roky modlil zvlášť za Gustáva Husáka. Ten zomrel zaopatrený a zmierený s Bohom. Mnoho ľudí sa modlilo a modlí za predstaviteľov nášho štátu, za našu krajinu. Denno-denne obetujú svoje utrpenie za nich, za nás. Sám jednu pani poznám, ktorá vníma povolanie sa tak modliť. A prečo o tom píšem? Pripisovať to čo sa deje a ešte udeje, len im je rovnako nesprávne, ako to pripisovať len spomínanému modlitbovému projeku. Ide to ruka v ruke.
Posted on 2/22/12 2:26 PM.
Peter, čo sa stalo po "40 dní teraz"? Môžeš napísať vyhodnotenie kampane a čo vnímaš ako Pánovu špecifickú odpoveď na modlitby? Vďaka!
Posted on 3/13/12 6:05 PM.
Žiaľ, v tejto chvíli neviem povedať, čo je špecifickou Pánovou odpoveďou. Toto je beh na dlhú trať, ovocie modlitieb po pravde neočakávam ani teraz ani o mesiac. Je možné, že všetko sa to ukáže o niekoľko rokov. Našimi modlitbami duchovne zasahujeme do politiky. A to chce čas.
Ale aby som uviedol aspoň pár postrehov:
- do parlamentu sa dostali minimálne dvaja kresťania z prostredia modlitbových spoločenstiev - Braňo Škripek a Rišo Vašečka - to je pre mňa Božia odpoveď na modlitby
- pravica sa rozpadla, lebo vyšli na povrch škandály. Vo voľbách utrpela zdrvujúcu porážku. Ja myslím, že to bola príručka - ukážka toho, že ak niečo stojí na zhnitých základoch, nevydrží to dlho, nech sa navonok prezentuje akokoľvek hodnotovo
- kresťania na Slovensku - aspoň čiastočne - pochopili, že modliť sa za niekoho neznamená byť stranícky alebo schvaľovať to, čo politici robia, ale prinášať premieňajúce Božie požehnanie a milosť do ich životov a toho, čo robia
Posted on 3/14/12 10:03 AM in reply to Peter Václavik.
Peter, vďaka za odpoveď aj za ďalšie ovocie modlitieb: aby vyšli na povrch aj staršie a oveľa väčšie kauzy, aby sa všetky vyšetrili a vinníci dostali to, čo im za to patrí - pre výstrahu potenciálnych nových zlodejov.
Požehnaný deň!
Peter
Posted on 3/14/12 11:32 AM in reply to Peter Broz.