« Back

Chalupa

Je veľa spôsobov ako relaxovať a využívať svoj voľný čas. Najmä ľudí z mesta láka vymeniť stresujúcu atmosféru miest za vôňu tráv, kvetov a stromov na pokojnom vidieku či v horách.

Túžba po kontakte s prírodou je prirodzená a volanie po nej čoraz nástojčivejšie. Túžba po vlastnom „kútiku“ v nej – v chalupe či chate – je na svete a jej kúpa sa stáva realitou. Na chalupe či chate je najatraktívnejšie práve to, čím sa líši od bývania v meste – kontakt s prírodou, ticho, súkromie.

Interiér by nemal kopírovať mestské bývanie, ale by mal byť prispôsobený potrebám a životnému štýlu bývania na vidieku alebo v horskom prostredí, mal by jeho užívateľom poskytovať oddych a relax mimo kolobehu bežných povinností. Otvorené ohnisko, kozub, povalové trámy, sochy anjelov, solitéry pôvodného nábytku, schodisko, ktoré v otvorenej obytnej dispozícii prízemia vedie do podkrovia, ako výrazný dekoračný prvok – to všetko sú prvky, ktoré môžu odlišovať chatové bývanie od bývania každodenného.

Viete si zariadiť chalupu?
Pri zariaďovaní chaty či chalupy treba klásť dôraz na funkčné a praktické vybavenie, ktoré uľahčí a zjednoduší domáce práce. Okrem kuchynského nábytku s elektrospotrebičmi a kuchynskými pomôckami tu nájdu svoje praktické uplatnenie rôzne zariaďovacie prvky – napríklad veľký jedálenský stôl so stoličkami, príborník, regály, police, komody, kreslá, truhlice, postele, skrine, zrkadlo, skrinka na topánky, ale aj nábytok pre audiovizuálnu techniku. Úžitkové predmety minulosti – staré žehličky, hlinené krčahy, mažiare, kolovrátky, prutene vence – ako dekoratívne prvky interiéru vnášajú príjemný závan pokoja dávnych dôb. Zariadenie interiéru by malo harmonizovať s typom chaty, chalupy.
Prednosť má jednoduchosť
Z praktického hľadiska je dobré dať prednosť jednoduchosti, napríklad novému vidieckemu štýlu. Vidiecky štýl so svojimi variantmi od rustikálneho až po nový vidiecky štýl vyžaruje pokoj, uvoľnenie, neopísateľnú atmosféru, práve tu, v lone prírody, na chate či chalupe. V novom vidieckom štýle sa upúšťa od rustikálnych prvkov, prechádza sa k čistej reči tvarov, štruktúr, farieb, s dôrazom na remeselnú kvalitu. Je zaujímavé, že nový vidiecky štýl možno bez problémov kombinovať s modernými dizajnérskymi prvkami, moderné stoličky so starým masívnym stolom.

Viete si zariadiť chalupu?
Mimoriadne významnú úlohu majú textílie, ktorými sa podľa osobného vkusu dolaďuje interiér farbami a vzormi tak, aby vytvorili estetický akcent. Charakteristickým zariaďovacím prvkom je presklenná vitrína, skriňa – almara, zásuvková komoda, ratanový nábytok, voňavé sviečky, ale pozor aby to u vás nevyzerlo ako na sviatok všetkých svätých. Koberce sú menšie, behúne, resp. tkané z prírodných materiálov, napr. sisalu. Typickými doplnkami sú rodinné fotografie v drevených rámikoch, deky, vankúše. Závesy z jemného plátna môžu byť jednofarebné, často však majú motívy pásikov, ornamentov, kvetov, prípadne ich ľubovoľných kombinácií. Úprava vnútorných stien a podláh by mala rovnako ako vnútorné zariadenie harmonizovať s charakterom chalupy či chaty.
Drevené podlahy a dlažby imitujúce prírodné materiály celý interiér oteplia, zjednotia a zároveň sa ľahko udržiavajú v čistote. Základným materiálom na nábytok býva dobre vysušené masívne smrekové alebo bukové drevo, ktoré neobsahuje žiadne substancie ako napríklad formaldehyd, dioxin, ťažké kovy a podobne. Drevo je povrchovo upravené ekologickými lakmi, farebne morené, aby sa zachovala jeho štruktúra. Do chalúp a chát sa hodí aj nábytok vypletaný prírodnými materiálmi, ako je napríklad ratan, prútie, bambus, koža.

Nábytok, v ktorom sú uplatnené prírodné pletivá, má veľa výhod. Je ľahký, dobre ním prúdi vzduch, príjemne sa v ňom sedí. Pružnosť a stabilita prírodných pletív ponúka elegantné tvarovanie, nábytok je ekologický, odoláva zmenám počasia, je nenáročný na údržbu. Je oživením podobne ako vianocny stromcek v ponuke a postupne sa presúva do celého interiéru.