« Back

Noemová Archa versus Titanic

Noemovú archu stavali laici, Titanic odborníci a všetci vieme ako to dopadlo. Nejde mi o porovnávanie neporovnateľného, ale o jedno slovíčko = Viera (dôvera).

    Akúže to mal vieru Noe?

    Počas 120 rokov nepracoval so žiadnou vodou okolo seba, nemal žiadne skúsenosti námorníka, navigátora, alebo kormidelníka, dokonca neviem či vedel vôbec plávať. Nebol výrobcom lodí ani člnov. Ale Boh mu povedal, že príde veľký príval vĺn, aby postavil koráb na ktorom sa zachráni on aj jeho rodina. Noe veril Bohu, jeho žena verila jemu, ich synovia verili otcovi, manželky jeho synov verili svojim mužom. A to všetko preto, že Noe veril v Boha a skrze neho verila Bohu celá jeho rodina.

    Boh mu presne povedal, ako má koráb postaviť. Neboli tam navrhnuté kajuty pre bohatých, podpalubie pre chudobných ani vyhliadková plošina. Bola to hora dreva s malým okienkom niekde na vrchu. Miesto pre neho, jeho rodinu a všetky zvieratá. Ale tá bezpečnosť – Božia dokonalosť!  Neviem si dosť dobre predstaviť, ako tam dostal všetky zvieratá, hlavne tie divé, určite nebol loviť na safari, viem, že to nie je podstatné, ale zaujímavé.

 

    Titanic – ľudská pýcha.

    Nepotopiteľná loď so všetkými naj.. Vedeli ste, že dostala šesť varovaní skôr než sa potopilá? Po polnoci prišlo posledné, ktoré odignorovali a o 30 minút sa potopili. Čomu veril kapitán? Veril tomu kusu železa a plechu pospájaného nitmi, ktorý zhotovila ľudská ruka Aké úbohé. Bola to tragédia, mnohých ľudí, ale aj na tejto lodi boli iste aj veriací, ktorí sa zachránili pre tento, alebo pre ten večný život.Vedeli ste, že na Titanicu bol aj slovák Michal Navrátil zo Serede, ktorý po rozvode s manželkou uniesol  ich dvoch synov a chcel začať nový život v Ameriké? On sa utopil, ale deti sa zachránili

 

    Čo to teda tá viera vlastne je?

    John Bisagno, kresťanský vedúci, hovorí: „Viera je podstatou života. Chodíš k doktorovi, ktorého meno nevieš ani vysloviť. Dá ti recept, ktorý sa nedá prečítať. Berieš ho k lekárnikovi, ktorého nepoznáš. Ten ti dá lieky, zloženiu ktorých nerozumieš. A ty to prijmeš.“ To je viera.

    Neviera však vkladá naše starosti medzi nás a Boha. Ale viera stavia Boha medzi nás a naše starosti.

    Zo slovíčka viera mi vychádza ďalšie - vernosť

    Prečo ľudia z katolíckej crkvi prestupujú k adventistom, jehovistom, bazilianom, alebo k iným ...istom? Veď Boh je len jeden jediný. Matka Tereza povedala: "Ak si katolík - buď dobrý katolík, ak si moslim - buď dobrý moslim, ak si taký alebo onaký - buď dobrý tam kde si."

   

    Pane Bože, prosím Ťa, daj mi takú vieru, akú mal Noe, aby loďka môjho života s Tebou prekonala aj tú najväčšiu cunami v mojom živote. Amen.

Comments
sign-in-to-add-comment
emoticon
Páči sa mi to.
Tá Noemová viera je nádherná aj v tom, že sa mu vysmievali ale napriek tomu veril.
Na mori života sa tá naša loďka zdá niekedy stratená a ak príde búrka je to ešte horšie, dostaneme strach. Ale po búrke vždy vyjde slnko.
Posted on 8/17/12 4:06 PM.
Nech otvorím Bibliu na hociktorom mieste, o všetkom sa dá písať. Je úžasné aký úžasný je náš Boh. Ďakujem Jarka.
Posted on 8/17/12 6:33 PM in reply to Jarmila Haragová.
Nadherny postreh, Olga, dakujem za tvoje super povzbudive a mudre prispevky! Noe je hlavne o viere, poslusnosti a vernosti Bohu. Velmi pekne si to vystihla. Ludska pycha mnohe pokazi. A zatvara nam usi pred pokojnym sepkanim Ducha sv., potom sme sami - nie bez Pana, On sa nevytratil, sami v zmysle, ze nemame momentalne my kontakt na Neho. Dobry kontakt na Pana je zaruceny vierou, vernostou a pocuvanim - co je vlastne poslusnost.... to s tou "poslusnostou" som mala riadne domotane :0) Dlho mi trvalo, kym som pochopila :0) VDAKA!
Posted on 9/12/12 9:34 AM.