« Back

Nový operačný systém

Nový operačný systém

 

Predstavte si, že vyšiel nový operačný systém. Alebo nový program. Skvelý. Užitočný, rýchly, moderný. Musíte ho mať. S radosťou si ho sťahujete, absolútne neriešite minimálnu konfiguráciu ani hardwarové požiadavky. Veď počítač máte. Starší, vlastne dosť starý. Ale hlavne, že funguje. Nie ste odborník na také veci, nezaujímajú vás také technické detaily ako je hardware. Inštalácia vášho nového programu prebehne s menšími zádrhelmi, ale predsa len úspešne. No potom nastáva skutočné počítačové peklo – mrznutie, sekanie, reštarty počítača, nekonečné čakanie. Chvíľku sa zdá, že to ide, ale potom sa úplne vypne. Spočiatku ste trpezlivý (veď ste zvyknutý na svojho starčeka), ale každým spustením a mrznutím to vo vás vrie. Nakoniec si uvedomíte, že vám je na nič aj nový skvelý, užitočný, rýchly a moderný program a aj celý počítač. Sú len dve možnosti, čo sa dá spraviť.

Hovorím o druhej kapitole Markovho evanjelia. Ježiš opisuje presne tento princíp. Keďže v tom čase ešte nepoznali počítače, musel im to Ježiš vysvetliť na inom príklade: „A nik nevlieva mladé víno do starých mechov, lebo víno mechy roztrhne a vyjde nazmar aj víno aj mechy, ale nové víno do nových mechov.“ (Mk 2, 22).

Posledné mesiace môjho pôsobenia na Slovensku v službe a stretávaní sa s lídrami kresťanských spoločenstiev nadobúdam presvedčenie, že Duch prináša nové víno. Niečo čerstvé, úplne nové zjavenie Otca a jeho zámeru pre túto krajinu. Je to nová vlna. Ide o viac ako trend či módu.  Biblia hovorí, že Boh všetko tvorí nové. Ježiš je rovnaký včera, dnes i navždy, ale o nás – veriacich – tvrdí Písmo, že Duch nás premieňa na čoraz slávnejší obraz Pánovej slávy (2 Kor 3, 18; - vďaka Ivy za toto slovo). Verím, že prichádza nové obdobie života s Bohom – mocnejšie, slávnejšie: Očividnejšia ukážka jeho moci cez divy, zázraky, uzdravenia (fyzické i psychické) a oslobodenia; väčšie množstvo obrátených na základe ohlasovania slávy evanjelia; posilnená cirkev, ktorá už nebude dobiehať svet, ale svet bude nasledovať ju, pretože ona bude nasledovať svojho Ženícha. Verím, že veta „Božie kráľovstvo sa priblížilo“, či „Božie kráľovstvo je na dosah“ už nebude iba frázou, ale citeľnou, viditeľnou a zakúsiteľnou realitou.

Ježiš nás však upozorňuje, že nové víno musí ísť do nových mechov. Inými slovami povedané: zbytočne budete inštalovať nový program do starého počítača. Nebude to fungovať.  Treba nový počítač. Radi by sme pochopili Pána Boha a jeho myslenie. Radi by sme z toho spravili knížku alebo zoznam pravidiel a tie potom pekne dennodenne dodržiavali. Viera bez lásky je len cvendžiaci kov. Boh chce mať vzťah. Nikdy ho úplne nepochopíme. Každá snaha „zabookovať“ si ho, uchopiť jeho konanie a „byť za vodou“ je fatálnym omylom. Farizeji a zákonníci to nedokázali. Slepo tvrdili, že ich hardwarová konfigurácia je úplne ok. Mohla byť. Niekedy veľmi dávno. Ale prišiel ich Spasiteľ a oni ho nevideli. Prečo?

Predtým, ako Ježiš začne robiť svoj biznis (vlastne Otcov) hlása: Priblížilo sa Božie kráľovstvo, kajajte sa a verte evanjeliu. Ježiš chce, aby sme činili pokánie – vyznávali svoje hriechy a najmä: zmenili svoje zmýšľaniezmenili spôsob, akým sa pozeráme na Boha, na svoj vzťah s ním, ako ho uctievame, kde vidíme jeho miesto, ako chápeme jeho Slovu a jeho činom.  Hovorí: Dajte si dole okuliare s tým filtrom, lebo ma neuvidíte, zložte starú optiku pozerania na veci. Lebo namiesto Krista uvidíte len pomäteného učiteľa s protichodným učením. Myslím, že toto volanie znie dodnes a zvlášť v tomto čase: čiňme pokánie – zmeňme myslenie, lebo nebudeme chápať, čo chce Boh konať na Slovensku.

V Matúšovi 11. kapitole je jediné miesto, kde si beriem príklad zo Sodomy. Ježiš o nej hovorí: Keby sa boli v Sodome diali zázraky, ktoré sa diali v tebe, bola by zostala po tento deň. (Mt 11, 23). Ježiš prináša nové učenie s mocou. Jeho kázanie sprevádzajú zázraky, divy a znamenia. Jednoznačne nové víno. Ale mestá, kde toto všetko vykonal, nekonali pokánie. Nezmenili zmýšľanie. Nedokázali prijať nové víno. Ostali so starými mechmi. Sodoma nemala to šťastie. Ale Ježiš o nej hovorí, že ak by mala a ak by sa tam diali tie znamenia a divy ako inde, bola by činila pokánie. Sodomčania boli pripravení totálne naformátovať svoje myslenie a pohľad na Boha. Boli schopní prijať nové víno. Lebo mali neustále pripravené nové mechy.

Na Slovensko prichádza nové víno. Som o tom presvedčený. Sme ochotní odložiť staré skúsenosti s Bohom, starý spôsob uctievania ho v každodennom živote? Máme vôľu pripustiť, že bude konať úplne v rozpore s tým, ako sme ho poznali doteraz? Chceme ho nanovo hľadať? Pavol hovorí, že všetko pokladá za smeti hľadiac na vzácne poznanie Ježiša. Ja ho chcem veľmi poznať. Neviem, čo všetko nová vlna prinesie. Isto nás vytrhne z našej pohodlnosti. Zbúra naše predstavy o Bohu. Spôsobí, že si nad tým budeme lámať hlavu (aj s mladého vína bolí hlava) a že nás tým Boh úplne prevalcuje (z mladého vína sa človek rýchlo opije). Pripravme si nové mechy. Boh chce nového vína liať hodne. Nech sa naše mechy neroztrhnú. 

 

V tomto blogu som použil niektoré rady z blogu Mojej Komunity. Martin, vďaka za skvelú prácu, ktorú robíš. Myslím, že tvoje úsilie pochopíme až o niekoľko rokov.

Comments
sign-in-to-add-comment
Neviem, či už sme nastúpili cestu bytia občanmi Božieho kráľovstva, kde je naozaj Kráľom On. Niekedy sa mi zdá, že tam chodíme len na exkurzie. Na občasné výlety. Pokochať sa atmosférou, ale potom šup šup, návrat späť tam, kde to poznáme. do nášho sveta.

Možno toto je ten problém. Hovoríme, že sme Jeho, ale nedovolíme "tomu", aby to kompletne zmenilo naše videnie toho, kto sme emoticon. Sme Božie deti. Sme chrámy Ducha. Kde inde by chcel prebývať?

Som presvedčená, že sme ešte nevstúpili (alebo možno len jednou nohou) do života, v ktorom nám Boh prestiera stôl pred očami našich protivníkov, v ktorom budeme robiť väčšie veci, ako robil Ježiš, v ktorom nás budú sprevádzať divy, znamenia a zázraky. Ochutnali sme, ale nejeme to denne. Okúsili sme, chutilo, ale stále sa nám ťažko verí, že by to malo byť každodenné menu. Že by to mal byť štandard. Chcem to.
Posted on 7/26/12 9:34 AM.
Čo sú tie "staré skúsenosti" a "starý spôsob uctievania", ktoré máme odložiť?
Čo znamená "zmeň svoje zmýšľanie" v praxi?

Nie som proti obnovám a prebudeniam atď., ale tento teoretický charizmatický entuziazmus mi už akosi zovšednel a niekedy sa mi zdá, že je to skôr ľudská snaha. Rád sa ale nechám vyviesť z omylu emoticon
Posted on 7/26/12 10:43 AM.
Peťo, vďaka za "štartovací" blog. Mám pocit, akoby chýbalo práve pokánie k tomu, aby sme sa spolu niekam pohli. Ale vlny prichádzajú a teším sa z ďalšej.
Pre mňa osobne bol pamätný rok 2000, kedy vzniklo viacero spoločenstiev, mimochodom aj moje domovské - spoločenstvo Dávid a obrátilo sa veľa mladých.

Verím, že ďalší jubilejný rok 2013 neostane nasucho a Pán vyleje veľa požehnania. Pravdou je, že sa potrebujeme otvoriť aj novým spôsobom, aby nás neroztrhlo (ako tie mechy) emoticon
Posted on 7/26/12 2:02 PM.
Veľmi výstižné prirovnanie s tým OS a starými počítačmi.
Len sa mi zdá trošku prehnané pripodobňovať "nové víno", ktoré sa objavuje na Slovensku oproti "starému spôsobu uctievania" Ježišovmu pôsobeniu oproti Starému zákonu. Predsa, neboli sme tu na Slovensku doteraz celkom bez Evanjelia, bez pôsobenia Ducha Svätého a bez silných chariziem...
Myslím, že Duch Svätý v každej dobe "všetko robí nové" (Zjv 21,5) , nie robí samé "nové veci"...
Posted on 7/26/12 5:38 PM.
ďakujem. mám rád blogy, v ktorých je živá viera podopieraná neodolateľnou nádejou v stále novej láske... žehnám+
Posted on 7/26/12 5:45 PM.
Jozef Fatura
súhlasím,
toto sú dosť podstatné detaily, ktoré dávajú trošku iný význam
"mozaika je vcelku pekná, až na zopár nejasných kamienkov"

čo dodať?
blahoslavení tí, čo nevideli a uverili
Posted on 7/26/12 9:12 PM in reply to Stanislav Košč.
Súhlasím plne. A chcem to aj ja.
Posted on 8/7/12 7:02 PM in reply to Janka Guričanová.
Myslím, že nie sú "staré spôsoby uctievania" ale neotvorenie sa Duchu sv. Pán miluje svoju Cirkev, On ju založil, On ju vedie a On ju aj oslávi. V Cirkvi pôsobí Duch sv., je na to mnoho dôkazov. My musíme dbať len na to, aby sme si nezatvárali srdce, aby sme nechali pôsobiť Ducha sv. a aby sme nebehali v "starom spôsobe života", aby sme ten nový prijali a obnovovali.
Posted on 8/7/12 7:11 PM.
Veľmi sa mi páči tento článok už len tým, že odporúča otvorenosť voči Pánovi a Jeho Duchu, aj zmenu starého, tzn.už veľmi dlho zaužívaného zmýšľania. Tiež mím čo robiť, aby som neustále menila svoje myslenie a Boh si používa na to rôzne činnosti, napr. pracovné alebo ľudí či situácie v mojom živote. Ďakujem za tento článok, môj život fakt potrebuje prijímať pozitívne impulzy od Boha dané akýmkoľvek spôsobom sa On rozhodne mi dať najavo nastavovať moje videnie a myslenie do súladu s Božím Slovom a uskutočniť zásadné zmeny v mojom živote.
Posted on 2/9/13 11:05 AM.