Blog

« Back

Byť dobrou mamou

Byť dobrou mamou

Tá túžba každej mamy... Povedia raz moje deti o mne, že som bola dobrá mama? Že za to a tamto sú mi veľmi vďačné? Budú môcť a chcieť v živote nasledovať môj vzor? Najťažšie otázky a jedny z najdôležitejších pre ženu. Chceme zažiť túto životnú výhru, nechceme sa minúť cieľa, túžime počas rokov i na konci dostať a hrdo nosiť odznak DOBRÁ MAMA. Ten pravý bude od našich detí...a od Boha.

Ak sa nechceš minúť, opýtaj sa

Možno nám budú kamarátky pod fotky vypisovať, aké úžasné sme mamy, možno nás bude okolie kritizovať, aké otrasné sme. V prvom rade by nás malo zaujímať, či sa naša verzia materstva páči Bohu. Deti často až omnoho neskôr pochopia obetu, lásku aj význam zákazov. Boh ich chápe dobre už teraz. Opýtaj sa Boha v modlitbe:

"Bože, čo si myslíš o tom, ako sa starám o deti, ktoré si mi zveril?"

"Páči sa Ti to? Vychovávam ich dobre? Čo by som mala zmeniť?"

"Čo by som mala pridať? Si so mnou spokojný?"

Nemali by sme sa báť- Boh je predsa dobrý Otec, ktorý nám ako prvý chce pomáhať vo výchove a najlepšie nás pozná. Vie o všetkých našich okolnostiach a bude k nám láskavý i keby chcel, aby sme niečo zmenili a napravili a pozná aj veci a skutočnosti, ktoré my nepoznáme. V srdci budeme vedieť presne, čo nám chce povedať. Vie nám dať radu, nasmerovať nás, aj varovať. A je Jediný, komu na našich deťoch záleží ešte viac ako nám.

ROZHODCOVIA č.2

Druhí rozhodcovia sú naše deti a stačí sa zasa len opýtať ( ak už vedia rozprávať): 

".....(meno)...vieš, že ťa mám veľmi rada? Zažívaš to odo mňa každý deň? Kedy sa cítiš, akoby som Ťa nemala rada? Čo nemáš rád, keď robím? Čo máš veľmi rád, keď robím? Čo máš rád, keď robíme spolu? Kedy cítiš, že ťa mám rada/ podľa čoho vieš, že ťa mám rada?  Čo by Ťa potešilo, keby som pre Teba urobila?"

Práve takéto otázky nám však pomáhajú pochopiť, ako nás vnímajú naše deti a či cítia a vedia, že ich ľúbime. Pravdou je, že mnoho mám i otcov sa desí predstavy, že by sa detí opýtali takto priamo. Avšak- čím väčšie obavy máme, tým skôr by sme sa mali opýtať!

Keď sú deti menšie nevedia síce odpovedať na naše otázky, ale jednoducho svojím správaním dávajú najavo, či majú alebo nemajú radi čas s nami. Či sa k nám naťahujú alebo sa nám vyhýbajú. Väčšie deti- ak máme dostatočnú dôveru, zodpovedia a sú radi, že ich chceme počúvať. Ak nechcú odpovedať- často je to najmä zo strach. Tu je už bod, kde treba začať budovať si taký vzťah, aby dieťa malo dôveru a odvahu ku nám prísť so všetkým a dokonca, aby sa ku nám ponáhľalo najmä vtedy, keď vo vzduchu visí problém veľký ako teplovzdušný balón.

POZOR: Keď nám deti odpovedia, dávajú nám svoju dôveru. Nesmieme ju vzápätí stratiť tým, že sa rozhneváme nad ich odpoveďami. Keď nám odpovedia, nesmieme sa nahnevať a interpretovať si ich odpovede v zmysle: „ Cíti, že ho ľúbim, len keď mu niečo kupujem/ dám/ dovolím.“ „ Nemá rád keď naňho kričím (iná matka by ho zabila)“ „Nevie, či ho mám rada- a neviem, kto sa tu celý deň drie v práci a potom ešte varí, perie a robí s ňou úlohy...“ Odpovede treba brať tak, ako boli povedané. Ak si dieťa nie je isté našou láskou, je práve čas mu to povedať a dať pocítiť práve teraz objatím a uistením. Neznamená to, že sme zlé mamy! Najskôr nám len popri tom všetkom dôležitom vypadli tie maličkosti, ktoré deti tak jasne chápu ako lásku z našej strany (šteklenie a vtipy, hry a rébusy, pomoc pri veciach, ktoré sú dôležité pre nich a pre nás až tak nie...) . Pri odpovediach nám deti pomôžu aj s nápadmi, čo im chýba, čím by sme ich potešili a čo pre nich veľa znamená.

Dobrou mamou sme a stávame sa s pomocou Božou a našich detí :) s pomocou dobrých a svätých vzorov, modlitbou a sviatosťami. Túžbou milovať a chrániť ten práve nám zverený poklad.   

Venované mojej drahej maminke, ktorá mi dala krásny vzor ÚŽASNEJ, milujúcej a obetavej mamy.

Povzbudil ťa tento článok? Zdieľaj ho s ostatnými :)

Obrázok zdroj: https://twincitieskidsclub.com/