« Back

OSEM STOROČÍ OD DUCHOVNEJ REVOLÚCIE SVÄTÉHO FRANTIŠKA - OD KATEDRÁLY K JASLIČKÁM

Pápež František nám ponúkol možnosť pripomenúť si v decembri a januári 800 rokov od krásnej a milej tradície jasličiek so Svätou rodinou, kde Panna Mária a svätý Jozef užasnutý hľadia na Božie dieťa. Betlehemy však nie sú len nejakou citovou, detinskou pripomienkou dávnej udalosti. Vo svojej dobe znamenali aj revolúcia vo vzťahu k Bohu.

Pred rokom 1100 začal veľký zápal pre náboženské veci, ktorý bol vyvolaný myšlienkou oslobodenia Božieho hrobu od moslimských dobyvateľov, ktorí vyhnali kresťanov. Znemožnilo to prichádzať pútnikom do Svätej zeme. Cirkev a bohatí rytieri zorganizovali križiacku výpravu na oslobodenie Svätej zeme od dobyvateľov. Nebudem hovoriť o negatívach výpravy, ľudských zlyhaniach. Organizovanie výpravy vyvolalo náboženské prebudenie, ktoré sa premietlo aj do budovania veľkolepých chrámov.

Milánsky dóm 

V 12. storočí začala stavba veľkých gotických katedrál vďaka prosperite v Európe. Klíma v Európe bola priaznivá, taktiež politická a sociálna situácia uspokojivá. Ľudí pribúdalo, vytváralo sa dostatok finančných zdrojov. Gotická katedrála bola oslavou Boha a sprítomnením Jeho Diela vykúpenia človeka. Vymeriavanie i stavba chrámu sa stali posvätnou ceremóniou, ktorá bola napodobením Božieho procesu Stvorenia. Katedrála je plná symbolov. Odľahčené steny katedrály a výška na úkor šírky má pozdvihnúť človeka k nebu. Niektorí odborníci vykladajú význam gréckeho pojmu človeka anthropos ako „hľadiaci hore“.

Postavené impozantné katedrály viedli ľudí k predstave Božieho majestátu, vznešenosti, veľkosti, a preto k bázni pred Bohom. Zároveň však katedrála mohla u ľudí vytvoriť pocit, že Boh je niekde vzdialený na nebi, podobne ako panovník na svojom tróne. Blízky vzťah k Bohu mali väčšinou len mnísi v kláštoroch, ktoré v tom čase zažili viaceré reformy a vrátili sa k autentickému duchovnému životu.

Katedrála sv. Alžbety v Košiciach

Práve v čase vrcholnej gotiky v 13. storočí prichádza žobrajúci mních František so svojou skupinkou, ktorý prináša inú vieru. V roku 1223 stavia prvý betlehem s jasličkami s Ježiškom, Pannou Máriou a sv. Jozefom. Zrazu sa Boh z majestátu katedrály dostáva medzi ľudí, má ľudskú podobu. Je to návrat k evanjeliu, návrat k skutočným udalostiam, ktoré sa stali pred mnohými stáročiami. František počúval príbehy pútnikov, ktorý sa vracali zo Svätej zeme a rozprávali o miestach pôsobenia historického Ježiša. Dokonca aj on sám navštívil tieto miesta v rokoch 2019 a 2020.

Svätý František so svojimi bratmi prichádza za pápežom do Ríma – súsošie pred Lateránskou bazilikou

Svätý František učil bežných ľudí rozjímať o každej chvíli Kristovho života. Cez dieťa Ježiša v jasličkách, človek mohol vnímať Božiu blízkosť a Jeho lásku ku každému, nikto nebol vynechaný. Boh je zároveň majestátny a veľkolepý, všemocný ale aj blízky ku každému, lebo z majestátu zostúpil do bezbranného a chudobného dieťaťa. Môžem ho prijať ako jednoduchý pastier s nekomplikovanou vierou a s čistým srdcom alebo ako intelektuál, jeden z troch kráľov, ktorý však k Ježišovi musí vykonať dlhú púť vnútornej premeny.

Chrám sv. Františka v Assisi, kde je svätec pochovaný

Ďakujem ti Ježišu, že môžem mať s Tebou dôverný vzťah. Odovzdávam ti celý život, minulosť, prítomnosť i budúcnosť. Konkrétne ti zverujem vzťahy s najbližšími v roku 2024.

Môžem spievať pieseň o blízkosti Ježiša.

Boh je tak blízko nás, Boh je tak blízko nás,

Boh je tak blízko nás, Boh je v nás.

R: Ty si ten dar od Otca nám,

ty si tá láska, čo prišla k nám,

ty si nás z hriechu vykúpiť chcel, Emanuel.

Betlehemy raritne prenikli aj do pravoslávneho sveta - Ilinský chrám v Kyjeve

Ulička v Neapole, kde sa celý rok predávajú betlehemy

Betlehemy sa priam rúhavo predávajú spolu s rôznymi amuletmi a ezoterickými predmetmi

 

kniha David Torkington: Múdrosť kresťanských mystikov.

Boh je tak blízko nás https://www.youtube.com/watch?v=9tOwRdDThUk

úvodný obrázok: podľa Nativity scene in Salisbury Cathedral – Simon Page https://sk.pinterest.com/pin/113082640615246821/