« Back

Jeden deň v Štrasburgu v EP

Jeden deň v Štrasburgu v EP

Zasadnutia Európskeho parlamentu prebiehajú v Bruseli a v Štrasburgu. Ale priebeh a rokovanie v oboch budovách sídla EP sú úplne rozdielne. Štrasburg sa mi viac páči ako mesto Európy. Je symbolom vzájomne prepojeného života dvoch národov - Francúzov a Nemcov, ale aj spolupráce európskych krajín. Stretnete tu množstvo ľudí z rôznych národov a kultúr. Touto reportážou vám priblížim jeden môj pracovný deň práve z tohto mesta.

 

Píše sa 29. apríla 2015 a je streda. Toto je môj tretí deň zo Štrasburského týždňa. A toto je prvá fotka.

 

 

IMG_1370.JPG

 

Popri raňajkách volám so svojou manželkou a deťmi. Rodina je pre mňa veľmi dôležitá a využívam každú voľnú chvíľku, aby som bol s nimi v kontakte. Avšak veľa voľného času naozaj nie je.

 

Potom, ak mám priestor využívam tento čas aj na krátke čítanie. Kniha síce vyzerá ako pravé “šalátové vydanie”,  ale obsahuje dôležité informácie. Píše sa v nej o histórii Československa a jeho vzniku. Sledujem tú paralelu aj dnes. Napríklad v túžbe syriackych kresťanov vybudovať si väčšiu samostatnosť.

 

IMG_1371.JPG

 

Ubytovanie počas rokovania EP mám zabezpečené v malom penzióne v Nemecku. Do Štrasburgu je to odtiaľ do hodiny autom, čo je v podstate rovnako, ako keď chytím nejakú rannú dopravnú zápchu v Bratislave. Tu si balím svoje veci do kufra auta, aby som nezabudol na dôležité. Notebook, dokumenty na dnešné rokovania, osobné veci a Biblia.

 

IMG_1380.JPG




 

Všetko zbalené a pripravené. Deň sa môže začať.

 

IMG_1381.JPG


 

Dnes nešoférujem, aj keď to mám veľmi rád. Využívam efektívne tento čas v aute. Spolu s asistentami sa modlíme a cestou v aute žehnáme krajine a ľuďom, čo tu bývajú. Nezabúdame ani na naše rodiny, priateľov a Slovensko. Potom si ešte raz prejdeme dnešný program. A opäť študujem podklady ku dnešnému rokovaniu.

 

IMG_1389.JPG




 

Dnešný deň v Štrasburskom parlamente začína modlitebnými raňajkami. Som veľmi rád, že sa môžem stretávať s kresťanskými politikmi z členských krajín EÚ a spoločne sa môžeme zdieľať a modliť. Je to vzácny čas tohto dňa.

 

IMG_1402.JPG

 

Z modlitebných raňajoch som natočil aj krátke video. Link:

 

 

Po raňajkych sa presúvam na natáčanie krátkeho videoblogu, kde informujem o svojej práci. Prechádzam si ešte hlavné body, o čom budem hovoriť. A toto je pohľad z druhej strany, ktorý vo videu nevidíte.

 

IMG_1417.JPG



 

Čas  súri. Cez obed ma čaká hlasovanie. Je úplne iné ako v NR SR. Hodinu sa hlasuje o rôznych dokumentoch a vyhláseniach. Ide to všetko rad radom. Pred hlasovaním sa dôsledne pripravujem a prechádzam si  s poradcami svoje pozicie. A to je v mojej kancelárii na jedenástom poschodí EP.

 

IMG_1424.JPG


 

Hlasovanie sa dnes predĺžilo a preto veľmi nestíham ďalší program. Dnes sme boli ako europoslanci pozvaní na spoločný obed stálym predstaviteľom Slovenska pri Rade Európy.  Pri tomto neskoršom obede hovoríme o príprave na predsedníctvo Slovenska v EÚ a tiež o tom, čo slovenskí poslanci pripravujú. Je dobre, že sa ako poslanci  za Slovensko takto stretávame. Popoludní ma čaká stretnutie s Izraelskou delegáciou. A potom rýchlo späť do svojej pracovne.

 

IMG_1430.JPG

 

Odpovedám na súrne e-maily, telefonáty. Pripravujem si ešte jedno-minútový príhovor na rokovania ku mojej téme.  Teroristi z Islamského štátu zabíjajú ľudí, znásilňujú ženy, robia neľudské zverstvá a ničia aj vzácne pamiatky. Pred ničím sa nezastavia. Tu je záznam z môjho prejavu:

 

 


 

No, a už je večer. Hodinky mi ukazujú niečo po 21.00 hod. Uvažujeme, kde ešte bude niečo otvorené, aby sme sa navečerali. Našťastie cestou do penziónu sme našli jednu nemeckú krčmičku. Miestni štangmasti sledujú futbal na veľkom premietacom plátne. V kuchyni už majú len miestnu špecialitu - Štrasburskú klobásu. Síce to nie je úplne zdravé jedlo na večer, ale na výber toho už nie je veľa. Aspoň som to zalial nemeckýmm pivom, nech sa mi dobre spí :)

 

Vo štvrtok zasadá parlament od rána do sedemnástej hodiny a potom ma čaká 10-hodinová cesta autom späť na Slovensko. Už sa teším domov.