« Späť

Kniha Odhaľovanie islamu prináša skutočnú pravdu o islame

Kniha Odhaľovanie islamu prináša skutočnú pravdu o islame

Preložili ste už z anglického jazyka do slovenčiny viacero kníh. Prednedávnom vyšla ďalšia kniha s názvom Odhaľovanie islamu. Prečo ste sa rozhodli preložiť práve túto knihu?

Pretože je to seriózna kniha napísaná pôvodne skutočnými moslimami. Na našom trhu je veľmi málo podobnej literatúry. Autormi knihy sú dvaja bratia Ergun a Emir Caner, sunitskí moslimovia, ktorí prežili autentické obrátenie ku Ježišovi Kristovi. Stali sa kresťanmi, neskôr založili veľké kresťanské zbory, stali sa pastormi, známymi prednášateľmi. Rozhodne prinášajú nový pohľad na problematiku islamu.

 

V čom je teda ich pohľad nový?

Boli vychovávaní ako moslimovia. Ich otec bol jedným z vodcov miestnej mešity - poznajú veľmi dobre islam ako taký. A tým, že sú profesormi teológie, majú naštudované knihy oboch náboženstiev a dokážu ich analyzovať. Nie je to však len vedecká, teologická kniha. Autori  veľmi poučne opisujú praktické životné skúsenosti, ktoré vychádzajú zo života v oboch náboženstvách. A tie rozdiely sú veľké, zjavné, poučné aj varujúce.

 

Okrem toho, že pôsobíte ako predseda Európskeho kresťanského politického hnutia - ECPM, vyštudovali ste teológiu. Pomohlo vám to pri samotnom preklade knihy?

Rozhodne. Ako praktizujúci kresťan chápem túto tému aj spirituálne. Každý kresťan je povolaný k evanjelizácii a táto kniha je základný level k poznaniu islamu a moslimov. A k ich lepšiemu pochopeniu, aby sme si vedeli aj nastaviť hranice spolužitia s nimi a z nevedomosti a z nemúdrej dôverčivosti nespravili niečo, čo by v budúcnosti v našej vlasti neprinieslo dobré ovocie.

Odhaľovanie Islamu

Už ste sa viackrát vyjadrovali k islamu a vraveli ste o politickom a náboženskom islame. V čom je medzi nimi rozdiel a prečo je potrebné tieto termíny oddeľovať?

Bratia Canerovci píšu, že moslimovia sú presvedčení, že: „keď Allah udeľuje úspech, očakáva sa, že jeho verní rozšíria jeho kráľovstvo duchovne aj politicky na získaných územiach.” Európa je povestná tým, že tu máme slobodu náboženského prejavu - to nech sa aj zachová, lebo tak je to správne. Nech si každý verí slobodne, čomu chce a o čom je presvedčený. Horšie je však to,  ak sa začne presadzovať politický islam, ktorý má úplne iné pochopenie ako má spoločnosť fungovať. Demokracia a sloboda vychádzajú aj zo židovsko-kresťanských koreňov, kde sú si všetci rovní, majú rovnaké práva a  ľudskú hodnotu.

 

A politický islam tieto hodnoty chápe inak?

Áno. Videl som to v krajinách, kde v ústave majú, že islam je nadradené náboženstvo nad všetkými inými. Toto spúšťa prenasledovanie ostatných pre vieru a to je koniec náboženskej slobody. V Pakistane aj niektorých iných krajinách dokonca išli tak ďaleko, že prijali zákony o bohorúhaní. Teda tam trestajú ľudí aj za údajné rúhanie voči Allahovi a Mohamedovi. Keď som tam pracovne bol a hovoril s predstaviteľmi vlády, vraveli, že nie je správne, aby pre inú vieru bol niekto zabitý. Ale kresťanka  Asia Bibi čelila trestu smrti a teraz sú tam aj ďalší, ktorí čakajú na rozhodnutie súdu. Aj keď prípad Asie Bibi skončil po deviatich rokoch väzenia jej oslobodením, nemohla sa dostať z krajiny preč, lebo sfanatizovaný dav žiadal stále jej smrť.

 

Máte teda nejaké riešenie? Prípadne, čo odporúčajú autori knihy Odhaľovanie islamu?

Je potrebné sa riadiť tým, že pod našou strechou platia naše pravidlá. Hovorím o tom stále, keď sa vyjadrujem o utečeneckej  kríze.  Prichádzajúci cudzinci, ktorým legálne priznáme azyl v Európe, musia rešpektovať naše zákony, naše zvyky a kultúru. Ak ich odmietajú tak potom, nech sa páči, musia sa vrátiť domov. Na druhej strane je nutné sa zastávať kresťanov a aj členov iných náboženstiev, ktorí sú prenasledovaní. Ako kresťania nemôžeme zostať ticho, preto aj v ECPM poukazujeme na tému prenasledovanie kresťanov, ktorí patria medzi najprenasledovanejšie skupiny. 

 

V rámci ECPM sa aj dlhodobo venujete téme Sýrie, ktorú ste pracovne navštívili.  V tej krajine prebehla genocída na kresťanoch. Fanatici z ISIS vyvražďovali nielen kresťanov, ale aj iné menšiny. Je možné žiť v pokoji s moslimami?

Ale áno. Kľúčovými sú však zákony, ktorými sa riadi daná krajina alebo spoločnosť. Ak sa do nich dostane politický islam, znamená to koniec pokoja. Preto je dôležité, aby sme si aj v Európe zachovali naše židovsko-kresťanské korene, ktoré hovoria o pokojnom spolunažívaní s druhými a slobode vierovyznania. Taktiež, aby sme si zachovali  tradíciu, úctu k Bohu Biblie, a nehanbili sa hovoriť o Evanjeliu Ježiša  Krista verejne.

 

Pôsobili ste dlhé roky ako evanjelizátor. V jednom rozhovore ste sa vyjadrili, že vidíte v príchode moslimských utečencov príležitosť na ich evanjelizáciu.

Hovoril som osobne s viacerými utečencami. Jeden rozhovor z talianskeho utečeneckého tábora mi utkvel v pamäti. Pýtal som sa prichádzajúceho moslima, prečo prišiel do Európy. Hovoril, že tu máme pokoj, mier a že neprenasledujeme druhých pre vieru. Ďalej som s ním komunikoval, chcel som vedieť, čo si myslí, prečo je tomu tak. Nevedel mi povedať. Odpovedal som mu, že je to preto, lebo naša kultúra vychádza zo žido-kresťanského učenia a preto by mal vedieť, čo učil Ježiši Kristus.

 

Takže ste mu zvestovali evanjelium?

Migračná vlna do Európy bola aj určitým ohrozením bezpečnosti. Nesmie sa to opakovať takýmto spôsobom. Voči tým, čo sa sem dostali nesmieme však mlčať, ale hovoriť o svojej viere a prinášať svedectvo. Lebo mimo Európy nie je dovolené evanjelizovať moslimov, oni za to v ich krajinách ešte aj trestajú.

Európske kresťanské politické hnutie (ECPM) je európskou stranou s explicitne kresťanským pohľadom na svet a medziľudské vzťahy ako základ pre slobodnú a stabilnú spoločnosť. Hnutie spája vyše 50 demokratických politických strán a zvolených politikov v parlamentoch z vyše dvadsiatich krajín  Európy.  Našou víziou je Európa v ktorej si ceníme ľudský život a vzťahy, kde rodiny prosperujú a náboženským slobodám sa darí.

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Ako chcete riesit otazku pritomnosti utecencov, mnohych z nich moslimov, v Taliansku?
Odoslané 20.5.2019 16:25.
Preco nepisete pravdu? Mnohi moslimovia sa obracaju na krestanstvo. Z pochopitelnych dovodov sa tym nemozu chvalit.
Myslim, ze prave preto nam ich Boh posiela do Europy. Tu slobodne mozu spoznat krestanstvo a prijat ho. V skole som viackrat zakusil zaujem moslimov o krestanstvo. Hovoria to nepriamo. Hlavne dievcata vedia, ze Evanjelium nediskriminuje zeny. Tym, ze prichadzaju di Europy, nam setria cestu do ich krajiny, aby sme im ohlasovali Evanjelium.
Papez Frantisek to velmi dobre pochopil. Asi to bude tym, ze cita Evanjelium a rozjima nad tym, co si precital.
V ktorej casti Evanjelia, ci Skutkov Apostolov, je napisane, ze treba sirit nenavist a strach voci inym nabozenstvam?
Odoslané 20.5.2019 16:40.
Keď bol pápež Benedikt XVI. v Libanone, prekvapilo ma, že masmédia sa tou jeho cestou príliš nezaoberali.
Pápež vtedy zdôraznil, že cieľom cesty bolo ukázať, že moslimovia a kresťania môžu žiť spolu v tej istej krajne.
V Libanone je taký zákon, že prezident musí byť kresťan a premiér moslim. Zákony, aby boli platné, musia podpísať obaja. Libanonská ústava je zásluhou Francúzska.
Libanon je krajinou s najväčším počtom utečencov na svete (ak berieme do úvahy rozlohu krajiny a počet obyvateľov).
Odoslané 21.5.2019 19:45.
Sme si istí, že poznáme učenie pápeža Františka? https://www.vaticannews.va/en/pope/news/2019-05/pope-francis-homily-mass-caritas­-internationalis.html
Odoslané 24.5.2019 19:56.