Blogs

« Back

12-ročné kresťanské dievča bolo unesené neďaleko Faisalabadu a konvertovalo na islam

12-ročné kresťanské dievča bolo unesené neďaleko Faisalabadu a konvertovalo na islam

Hoorab Masih sa stratila koncom decembra. O niekoľko dní ju našli v ženskom útulku, no potom sa opäť stratila, napriek úsiliu miestneho policajného šéfa. Jej otec je vdovec, pracuje ako nádenník a sám sa musí starať o štyri malé deti.

12-ročné kresťanské dievča menom Hoorab Masih bolo unesené a prinútené konvertovať na islam moslimským obchodníkom v Chak 7, dedine neďaleko Faisalabadu, v provincii Pandžáb.

Otec dievčaťa, Basharat, pracuje ako nádenník (napriek tomu, že trpí astmou a má zlomenú ruku), aby uživil seba a svoje štyri deti bez manželky, ktorá zomrela pred šiestimi rokmi.

Keď jej otec nebol doma, Hoorab mala za úlohu nakúpiť potraviny pre svojich mladších súrodencov, ale 28. decembra neprišla späť.

Podozrenia okamžite padli na majiteľa obchodu Mohammada Mustafu, ktorého polícia zatkla a ked sa priznal aj na jeho pomocníka Mohammada Usmana.

Keď Hoorabina najmladšia sestra Salaika nevidela Hoorab vrátiť sa, vyšla ju hľadať do dediny a niekoľko obyvateľov jej povedalo, že ju videli spolu s Usmanom.

Ako Mustafa neskôr potvrdil, Usman nalákal dievčatko tým, že jej povedal, že jej kúpi nové šaty v bazáre.

Nasledujúci deň Basharat Masih okamžite išiel podať sťažnosť na políciu v Nishatabade.

30. decembra bol Mustafa zatknutý a po niekoľkých hodinách bola Hoorab políciou lokalizovaná v útulku dar-ul-Aman pre týrané a zneužívané ženy.

Podľa polície už konvertovala na islam. Po viac ako mesiaci sa k rodine stále nevrátila, a zatiaľ Mustafu prepustili na kauciu.

Podľa otca mohli policajti na to dostať peniaze od dvoch moslimských obchodníkov. „Pred rokom som varoval Mohammada Mustafu, aby nechal kresťanské dievčatá na pokoji, keď sa pokúsil zneužiť jednu z nich vo svojom obchode. Myslím, že sa mi pomstil."

Basharata si myslí: „Šéf policajnej stanice spolupracuje, ale zdá sa, že vyšetrovateľ Rana Ahad sa zdráha. Myslím si, že zobral peniaze od rodín Mustafu a Usmana, a preto nerobí dôsledné vyšetrovanie."

Keď hovoril o svojej situácii, Hoorabin otec povedal, že bol "nútený vziať si pôžičku na vyriešenie tohto prípadu", hoci je chudobným robotníkom, ktorý má zodpovednosť za štyri malé deti"

Každý deň chodí na políciu a pýta sa na správy o svojej dcére, no neúspešne. „Požiadal som politikov a orgány činné v trestnom konaní, aby ma vypočuli: moja dcéra má len 12 rokov, je nevinná. Prosím o spravodlivosť."

Prípadom sa zaoberá známy ochranca ľudských práv Robin Daniel,

"Nevieme, kedy sa tento reťazec únosov a konverzií neplnoletých dievčat na islam zastaví," povedal pre AsiaNews , "ale budeme aj naďalej dávať najavo, že máme svoj hlas."

"Pozitívne je, že pred pár dňami mi zavolal šéf policajnej stanice Mohammad Shoaib, informoval ma o prípade a požiadal ma, aby som pomohol rodine."

„Stretol som sa s provinčným poslancom Khalilom Tahir Sandhu, ktorý nám pomáha. Vláda musí proti vinníkom tvrdo zakročiť. Je naozaj úbohé, že už je to vyše mesiaca a polícii sa nepodarilo nájsť Usmana a Hoorab.

"Ani nevieme, či je ešte nažive," narieka Daniel. „Zdá sa, že policajný vyšetrovací tím si neplní svoju povinnosť zodpovedne. Ak nám polícia čo najskôr neprivedie späť Hoorab, zmobilizujeme sa na protest."

 

Preklad z Asianews

Foto: František Bašo