Blog

« Back

Vďačný utorok - podeľme sa o radosť a vďačnosť

Vďačný utorok - podeľme sa o radosť a vďačnosť

Učím sa. Inšpirovaná knihou Tisíc darov sa učím vzdávať vďaky - za všetky, aj malé pozornosti, ktorých denne dostávam za plné priehrštie... Všimnúť si. Pomenovať dar. Poďakovať. Aby neprešli pomimo. Aby mali možnosť formovať radostného ducha. Aby som neostala nevďačná. Aby som sa viac usmievala, a viac radosti rozdávala aj tým, ktorých budem stretávať... Preto počítam. Hľadám dary od Nebeského Ocka a každému priradím číslo. Viem, že dostávam tisíc darov každý deň, ale nie každý si všimnem, nie každý zapíšem. Chcem si ich všimnúť a zapísať tisíc. A možno ešte viac.

"Ustavične sa radujte. A pri všetkom vzdávajte vďaky."
(1Sol 5, 16-18)
 

Skúsim podľa vzoru Jarky. Originál článku som napísala na svojom blogu: letitia-tiba.blogspot.sk/2012/09/vdacny-utorok-3.html, Sem dávam odkaz, aby sme mali priestor na diskusiu. Chcela by som, aby sme sa navzájom podelili a povzbudili v hľadaní darov od nášho Nebeského Ocka a v učení sa ďakovať "pri všetkom".

Veď mamy majú ten najväčší dôvod ďakovať. A tiež naopak - práve mamy to majú často ťažké - ďakovať v zložitých životných situáciách. Ale zapojiť sa môže každý. :)

 

______________
Tento článok je už tretím pokračovaním cyklu Vďačný utorok. Predchádzajúce časti nájdete na týchto adresách:
Úvod: http://letitia-tiba.blogspot.sk/2012/09/vdacny-utorok-1.html
Prvá časť: http://letitia-tiba.blogspot.sk/2012/09/vdacny-utorok.html
Druhá časť: http://letitia-tiba.blogspot.sk/2012/09/vdacny-utorok-2-neprijemnosti.html

Teším sa na stretnutie zase o týždeň. :)

Previous
Comments
sign-in-to-add-comment
Mám ďakovať aj za 3-ku z matematiky? Asi nie, ale za ten čas, čo sme s Jakubkom lúštili spolu príklady. Snažili sme sa tú 3-ku položiť na lopatky, ostalo z nej vtáčatko, ktoré odletelo. Dúfam, že sa už nevráti. Za to Ti Bože ďakujem!
Posted on 9/26/12 6:55 AM.
emoticon
Tá trojka mi niečo pripomína. Mne sa usadila na vysvedčení - najprv samá jednotkárka, potom hrozili až dve trojky... aj deviatniky som sa modlila a nepomohlo. ;-) Ale teraz už viem, na čo bola dobrá, dostala som oveľa viac, než známku... práve to pokazené vysvedčenie sa stalo zdrojom mnohých požehnaní. Vďaka za to. emoticon
Posted on 9/26/12 7:15 AM in reply to Oľga Cárachová.
Hm, Evička, ja som mala na gympli sólovku trojku z angliny, čakala som jedinú dvojku medzi jednotkami a dostala som sólovku trojku a aby jej nebolo smutno triedna mi pridala ešte dve dvojky okolo nej z dejepisu a občianskej... ako sa z troch jednotiek dá dať výsledná dvojka mi nebolo jasné, ale jej vysvetlenie.... aby tej trojke tam nebolo smutno... no, hm, odpočinutie večné daj mojej triednej, pane!
Po tej trojke som síce prerevala týždeń prázdnin.... a priznávam, že bola isto iste zaslúžená, na rozdiel od tej dvojky z občianskej, ktorá ma až tak neštvala... zaujímavé. a ešte zaujímavejšie je že u praxujúceho angličtinára po tej trojke hneď v septembri, kedy som za mesiac nahnala 8 jednotiek, aby som tej našej angličtinárke ukázala, že nemala pravdu, sa nakoniec stal môj manžel a dejepis je jeho koníček. To čo nešlo mne, to on zvláda "ľavou zadnou"
No nemám za tú trojku ďakovať? cez ňu , vďaka nej, som sa dostala k manželovi. Sme spolu 23 rokov, dvaja anjeli na nás čakajú v nebi a päť našich detí chodí ešte po tejto zemi.Tá 3 stála za to! Vďaka , Bože.
Posted on 9/26/12 7:27 AM.
Nádherné! Vďaka za tip! Ani si netrúfnem napísať, myslela som si že som vďačná... no pred časom som spravila revíziu tohto slova, čo vlastne znamená byť vďačným? A horko som zaplakala. To, čo som ja nazývala vďačnosťou - vďačnosť vôbec nebola! A prežívanie okamihu som sa neučila. Nepodarilo sa mi prísť na to, ako sa to naučiť. Príliš často som sa dívala na tie zázraky bez povšimnutia a bez ďakovania za ne! Výborný tip, isto si aj ja tú knižku prečítam! Ďakujem, Evka!
Posted on 9/26/12 7:40 PM.
PS: začnem s tým už teraz! S ďakovaním!
Posted on 9/26/12 7:41 PM.
Veď to. Aj ja som si myslela, že som v tomto smere "vpohode". Ale až keď som začala dary počítať, zistila som, koľké dary úplne unikali mojej pozornosti. A určite aj teraz ešte unikajú... Je to úžasné, že nás Ocko zahŕňa toľkými darmi, že ich ani nestíhame všetky postrehnúť. Ale keď si začneme všímať (a neprestaneme), nestačíme ani oči otvárať... Aj v tomto je Boh nekonečný. A nekonečne štedrý. emoticon

Vďaka ti, Bože, za tvoju nekonečnú lásku k nám, ktorá sa prejavuje toľkými mnohorakými spôsobmi.. Vďaka ti.
Posted on 9/26/12 7:50 PM in reply to Mária Künzl.
Jarmila Semanová
Dievčatá,

čo poviete na to, že autorka sa dostala k žitiu prítomného okamihu a k vďaku za každú prítomnú chvíľu práve cez najväčšiu traumu svojho detstva? Zasiahla nielen ju, ale predovšetkým jej rodičov tak hlboko, že po mnohé roky zanevreli na Boha.
Posted on 9/27/12 7:18 AM in reply to Eva Baranovičová.
Evička, vďaka za tento krásny príspevok!
Toľko vďačnosti si tu popísala, že sa skláňam v pokore pred Tvojím krásnym a vnímavým srdiečkom!
Mám čo robiť, aby som toto všetko objavila aj sama u seba...

Ja ďakujem Pánovi, že som bola prijatá do spoločenstva Modlitby matiek. Sestry z tohto spoločenstva ma prijali medzi seba v láske, láske, a ešte raz vo veľkej láske. Vďaka ti, Pane za všetko, čo konáš v mojom živote.
Posted on 9/27/12 7:30 AM.
Evička, ja Bohu ďakujem za teba, za tvoje vnímavé oko, tá fotočka tu vpravo, no veľmi veľmi ma potešila.
tým, že som robila v posledných dvoch mesiacoch mozaiku z kachličiek..... a strávila som pri nej v tichu a na kolenách v rozhovore s Bohom hodiny a hodiny... Boh mi svoju lásku ku mne prejavuje aj tak, že mi do cesty posiela alebo polámané kacholičky, alebo rovno mozaiku... ako je to tu u teba a v tvojom blogu.

Mozaika ma naučila, že keď sa pozeráme zblízka, vidíme len niečo bez ladu a skladu, a zdá sa že nezáleží na jednotlivom kúsočku, ale poodíduc trochu ´dalej vidíme nádheru mozaiky, a vidíme, že i ten najmenší kúsoček má svoje nezastupiteľné miesto. Náš život sa možno zblílzka nezdá nejako príťažlivý,ale z perspektívy to môže byť prenádherný obraz. a na každom jednom dni, hodine záleží. obrázok bez tmavých miest by bol iba jednoliatou nezaujímavou plochou...práve tie tmavé dni a noci pridávajú nášmu životu na hĺbke...
Vďaka Bože, za Evku, za dar vnímania maličkostí, za dar zastaviť sa a všímať si tvoje odkazy o Tvojej láske k nám.
Posted on 9/27/12 7:45 AM.
Posted on 9/27/12 8:07 AM.
Naozaj máme za čo ďakovať a keby sme ďakovali od rána do večera, aj tak je to málo.
Dostať tu knihu kúpiť? alebo sa dá niekde objednať? Poraďte mi.
Posted on 9/27/12 8:16 AM.
v Kumrane ju majú
Posted on 9/27/12 8:27 AM in reply to Oľga Cárachová.
Ja momentálne ďakujem za.....pozitívny nález. Ale aj sa teším. Skôr uvidím Ježiša, možno aj mamku....
Posted on 9/27/12 8:31 AM in reply to Otília Ferenčíková.
mne raz ktosi hovoril, že :"raz, keď naozaj budeš mať vieru, budeš vďačná naozaj za všetko, a za najšťastnejší deň budeš považovať deň, kedy sa dozvieš , že máš rakovinu..."
Tým čo milujú Boha ....všetko slúži k dobrému...

Mária Irma, pozitívny nález je široký pojem, konkretizuj, prosím, ak môžeš a chceš...
Posted on 9/27/12 8:39 AM in reply to Mária-Irma Danieliszová.
Mária, čo na toto povedať. Prajem ti veľkú, veľkú dôveru v Ježiša a veľa trpezlivosti pri všetkých životných skúškach.
Posted on 9/27/12 8:40 AM in reply to Mária-Irma Danieliszová.
Oli, áno, kniha vyšla nedávno vo vydavateľstve Kumrán. Môžeš si ju tam objednať http://www.kumran.sk/tisic-darov-p-16251.html
(či sa dá kúpiť aj v kamenných obchodoch neviem, nepozerala som)
Posted on 9/27/12 2:39 PM in reply to Oľga Cárachová.
Ďakujem vám, dievčatá, za všetky príspevky. Cítim sa nimi veľmi povzbudená, vidím, že to má zmysel hľadať radosť a písať o radosti a vďačnosti. Chcela by som z toho urobiť seriál, aby sme sa stretli každý týždeň a navzájom sa pozdieľali
(bolo by asi dobré urobiť samostatnú rubriku, zatiaľ neviem ako na to, skúsim)

A tiež ďakujem Bohu za každú z vás. Za to, že mi cez vás dáva vedieť, že to má zmysel, že to (snáď) nie je len moja snaha písať o radosti a vďačnosti, ale že On má plány, ktoré realizuje v každej z vás. A tiež mu ďakujem za to, že ste, že ste také aké ste, že vás stvoril, vedie vás životom a priviedol vás aj ku mne, aby sme sa mohli navzájom obohacovať a spoločne kráčať k Nemu... emoticon
Vďaka.
Posted on 9/27/12 2:35 PM.
Mária-Irma, za teba ďakujem špeciálne. Za to čo dostávam skrze priateľstvo s tebou... (je toho veľa), ale aj za Jeho plány, ktoré má v tvojom živote. Neviem, čo presne má "zalubom", ale viem, že Jeho plány a Jeho dary sú vždy dobré. Tak sa modlím za teba, aby ťa radosť (taká hlboká naozajstná, možno niekedy napriek slzám) nikdy neopúšťala, ale aby si vždy bola s Ním. Na tom jedinom záleží, to je naša jediná naozajstná radosť.
Posted on 9/27/12 2:39 PM in reply to Mária-Irma Danieliszová.
Posted on 9/27/12 2:42 PM in reply to Eva Baranovičová.
Showing 1 - 20 of 25 results.
of 2