« Назад

Čokoľvek

Čokoľvek

Kniha žalmov – kapitola 148

 

Kdekoľvek sa otočíme, čokoľvek zbadá náš zrak, čohokoľvek sa dotkneme, čokoľvek  počujeme, zacítime,  všade so všetkým sme obklopení predmetom lásky nášho  BOHA, stvoriteľa,  za všetko Ho môžeme chváliť, velebiť a ďakovať mu, nech sme deti, mládež, dospelí  či starci. 

Čokoľvek nás osloví v žalmoch, prenikne nás silná citová väzba, lebo žalmy sú vytvorené z vnuknutia Ducha Svätého.  Žalmy patria medzi poučné knihy Starého zákona. Obsahujú  prekrásne piesne, ktoré odkrývajú   jedinečnú jasnosť, básnický pôvab a rozsiahle poučenia,  obsah našich modlitieb a výroky ktoré nás nasmerujú k správnym úsudkom. 

...Nech poznajú, že tvoje meno je Pán, že ty jediný si Najvyšší nad celou zemou.(Ž 83,19)

Lepšie to málo, čo má spravodlivý, než veľké bohatstvá hriešnikov.(Ž 37,16)

Bože, náš ochranca, pohliadni a pozri na tvár svojho pomazaného  (Ž 84,10)

Nad cestou spravodlivých bedlí Pán, ale cesta bezbožných vedie do záhuby. (Ž 1,6)

Ja však budem oslavovať tvoju moc a z tvojho milosrdenstva sa tešiť od rána, lebo ty si sa mi stal oporou a útočišťom v deň môjho súženia.   (Ž 59,17)

Priatelia moji a moji známi odvracajú sa odo mňa pre moju biedu, aj moji príbuzní sa ma stránia. (Ž 38,12)

Povedal som: "Budem dávať pozor na svoje správanie, aby som nezhrešil jazykom. K svojim ústam postavím stráž, dokiaľ je hriešnik predo mnou." (Ž 39,2)

 Najtrvalejším prvkom žalmov patrí dozaista modlitba, ich priamy vzťah k udalostiam: človek sa modlí vychádzajúc z toho, čo sa stalo, čo sa stáva a čo sa má stať, aby Boh dal zemi spásu. Vedúcou myšlienkou modlitby  žalmov je dôvera -  dôvera, v ktorej je istota, že sa človek nemôže pri nej cítiť sám, modlitba, ktorá hľadá ozajstné dobro.

Ďakovať značí uvedomiť si Božie dary: je to najčistejší elán duše, uchvátenej údivom nad toľkou štedrosťou, je to radostné uznanie Božej veľkosti.  Je to základná náboženská reakcia stvorenej bytosti, ktorá v záchveve radosti a úcty objavuje niečo z Boha, z jeho veľkosti a slávy.

Žehnať Boha neznačí namýšľať si, žeby človek mohol  niečo pridať k jeho bohatstvu, ale značí to nechať sa unášať vzletom tohto zjavenia a pozývať svet, aby Boha chválil.  

Božie požehnanie je vždy prameňom života. Je to úžas nad tým, čo môže Boh urobiť vo svojom vyvolenom.

„Nech sa pri čítaní týchto žalmov vaša duša nasýti ako na bohatej hostine a vaše ústa nech jasavými perami chvália Boha“. (Milan Rúfus)

Čokoľvek by vás  odvádzalo od čítania, či počúvania žalmov, vráťte sa a rozjímajte nad slovami, čo vám nimi Duch Svätý chce vnuknúť. 

/c/document_library/get_file?uuid=e29df187-6784-4946-bec2-245b2435f94f&groupId=2298897

Stiahnite si prezentáciu

 

Obrázky: Beautifull-google

Комментарии
sign-in-to-add-comment
„Žalmy patria medzi poučné knihy Starého zákona. Obsahujú prekrásne piesne, ktoré odkrývajú jedinečnú jasnosť, básnický pôvab a rozsiahle poučenia, obsah našich modlitieb a výroky ktoré nás nasmerujú k správnym úsudkom.“ Keďže som doteraz o žalmoch nič bližšie nevedela, prijala som článok ako poučenie. Ale predsa, našla som v Sv. písme poznačený Ž 51.
Отправлено в 22.04.13 13:58.
Čokoľvek sa nám stane v živote, majme dôveru, že Boh riadi naše životy.
Nech sa nám srdce nestrachuje.
Majme dôveru! emoticon
Отправлено в 22.04.13 17:21.
Milujem žalmy! Sú nádhernou modlitbou,sú požehnaním, sú láskou Boha! Ďakujem za žalmy! emoticon
Отправлено в 22.04.13 20:03.