« Späť

Tajomný plameň Matky Terézie (2.časť)

Tajomný plameň Matky Terézie (2.časť)

„Temnota” slúžiacej Matky Terézie bola ,,zdieľaním,, - pozvánkou na účasť zrkadliacou nenaplnený vzťah - smäd po láske......

- Jediný spôsob, ako sa priblížiť Božiemu smädu po nás, je otvoriť sa mu bez nástojenia, že ho musíme pochopiť alebo ho byť hodný.

- Boh nás nielen miluje, ale sa mu aj páčime a cíti potešenie, keď je v našej prítomnosti: ,,...... bolo mi rozkošou byť s ľuďmi,, (Prís 8,31)

- Milujúci Boží pohľad nás oslobodzuje, aby sme boli schopní podniknúť cestu do hĺbok našej duše a uzmieriť sa s tými svojimi stránkami, ku ktorým máme strach sa priznať.

- Boha sa dotýka nielen celkový obsah nášho života, ale aj každé hnutie nášho srdca, každá naša snaha ( aj tá najmenšia ).

- Bohom danú dôstojnosť máme vrodenú a nemôžeme o ňu prísť ani vlastným pričinením, ani zneužívaním zo strany ostatných, ani nám ju nemôže vziať spoločnosť, pretože dôstojnosť, ktorú dal človeku Boh, je nemenná.

- Nik iný nemôže utíšiť smäd Boha po láske takým spôsobom, ako to môžeme urobiť práve my ( nijaké množstvo kávy neuspokojí smäd po čaji ).

- Boh nás pozýva robiť veci, ktoré zostanú v dejinách nevykonané, ak ich neurobíme my.

- Čnosť prekonáva všetky prekážky.

- Radosť vychádza z vnútra a nezávisí od okolností.

-  Sv. Ján z Kríža: naše myšlienky o Bohu nie sú Boh, nech by boli akokoľvek nábožné – bližšie k cieľu by nás to nepriviedlo.

- Boh je dostatočne jednoduchý, aby prijal nováčika, a zároveň dostatočne hlboký, aby uchvátil majstra.

Komentáre