« Späť

C.S.LEWIS: K jádru křesťanství

C.S.LEWIS: K jádru křesťanství

Nádej

Neustály pohľad dopredu, k večnému svetu, teda nie je (ako sa dnes niektorí ľudia domnievajú) útekom pred realitou či ilúziou. Naopak, očakáva sa, že sa kresťan bude takto pozerať dopredu. To neznamená, že by nám na súčasnom svete nezáležalo. Ak budete študovať dejiny, zistíte, že kresťania, ktorí toho najviac urobili pre súčasný svet, boli práve tí, ktorí najviac mysleli na svet budúci. (...) Všetci títo zanechali svoje stopy na tejto zemi práve preto, že sa svojou mysľou upínali k nebesám. Akonáhle kresťania prestali premýšľať o budúcom svete, stratili aj schopnosť účinne ovplyvniť prítomnosť. Mierte k nebu a zem dostanete ako prémiu; mierte k zemi a nedostanete ani jedno. (...)

Aj keď po nebi skutočne túžime, túto túžbu si neuvedomujeme. Keby sa ľudia zahľadeli do vlastného srdca, väčšinou by zistili, že veľmi túžia po niečom, čo v tomto svete nikdy nemôžu nájsť. Tento svet je plný vecí, ktoré nám niečo také sľubujú, každopádne však tento prísľub nikdy nenaplnia. Túžby, ktoré sa v nás prebudia, keď sa poprvýkrát zamilujeme, keď zatúžime navštíviť cudziu zem, alebo keď sa začneme venovať niečomu, čo je pre nás vzrušujúce, to všetko sú túžby, ktoré nemôže uspokojiť žiadne manželstvo, žiadne cestovanie ani bádanie. Nehovorím teraz o tom, čo sa bežne nazýva nešťastným manželstvom, pokazenou dovolenkou alebo zmarenou kariérou. Hovorím o tých najlepších manželstvách, cestách, či kariérach. V prvom okamihu túžby sme sa snažili uchopiť niečo, čo vo svetle reality bledne. Myslím, že všetci rozumiete, čo sa snažím vyjadriť. Mohli ste si zobrať ženu, ktorá je vám dobrou manželkou, hotely i krajina mohli byť nádherné, chémia môže byť veľmi zaujímavou záľubou - ale niečo nám uniklo. (...)

Kresťanské riešenie: Kresťan hovorí: "Ak sa nejaký tvor narodí s určitou túžbou, iste existuje aj uspokojenie tej túžby. (...) Ak teda moju túžbu nemôže uspokojiť žiadne pozemské potešenie, neznamená to ešte, že celý vesmír je podvod. Pozemské slasti moju túžbu možno nikdy uspokojiť nemali - mali ju iba prebudiť. (...) Nesmie vo mne zomrieť túžba po mojej skutočnej vlasti. 

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
pohreb mojich bratov:

http://www.youtube.com/watch?v=nlCt-z8cfP4
Odoslané 3.8.2012 10:48.