blog - slovensky

« Späť

Predvolebná analýza

Predvolebná analýza

Obrátil som sa na pár ľudí, medzi nimi aj na chlapa, ktorý bol už ako 12-ročný známy svojím brilantným prehľadom politickej scény a mne je dodnes najväčším vzorom prehľadu politického diania na Slovensku.

Moja prosba bola jednoduchá:
prosim ta o tvoj nazor ohladom volieb, lebo to, co nachadzam na internete je bud strannicky zaujate alebo zavadzajuce. viem, ze dopatrat sa pravdz v politike je (takmer) nadludska praca. fakt ti budem vdacny, ked das nejaky triezvy sukromny pohlad... dik :)

No a dal... Keď som si tú jeho minianalýzu prečítal, spýtal som sa, či ju môžem zverejniť. Poprosil ma len, aby som neuverejnil jeho meno, čo samozrejme rešpektujem. Takže názor človeka, ktorému v tejto veci dôverujem, lebo o politiku nezaujíma odvčera:

v prvom rade - cenim si tvoju doveru :) Pokusim sa ti dat nejaky pohlad cim objektivnejsie ale kus subjektivneho mojho v tom bude, lebo to sa inak ani neda.

Takze - v prvom rade to vyzera tak ako tak, ze vladnut bude asi Fico. Ma vyrazny naskok a niekto kto s nim pojde sa uz najde. K SMERu viac pisat nebudem - je to populisticka pseudolavicova strana s podla mna chorymi socialistickymi myslienkami. Navyse keby to aspon bola skutocna normalna lavica, ale za nimi je vrstva podnikatelov, od realnej lavice maju podla mna daleko.

Teraz k tym pravicovym :

SDKU - Dzurinda s Miklosom proste nevedia kedy odist, zasluhy im upriet nemozno ale maju za sebou uz kopu preslapov a prepasli sancu v pravy cas odist. Momentalne nemaju vobec istotu ci sa dostanu do parlamentu, asi nakoniec ano. Je tam aj zopar schopnych a neposkvrnenych ludi (ako napr. ministerka spravodlivosti Zitnanska) a program ako taky nie je zly, len to tam kazia niektori ludia.

KDH - tam su 2 skupiny ludi, jedni mam pocit ze len cakaju kedy skocia Ficovi do naruce (Hrusovsky a ludia okolo neho vratane Figela). Okrem toho je tam skupina ludi okolo Lipsica (napr. Prochazka) ktori su podla mna naozaj fajn a myslia to uprimne dobre - ale mam pocit ze v clenskej zakladni vyhrava ta prva skupina.

Most - Bugar ako taky je fajn, ale aj tak ma obcas sibnute madarske napady a tiez je tam silne prepojenie na Vilagiho spominane aj v spise Gorila. Okrem toho myslim ze tiez pojdu s Ficom radi, mozno aj v kombinacii SMER-KDH-Most lebo v poslednej dobe idu z KDH take signaly ze len sami so Smerom by nechceli ist.

SaS - ti su obvinovani ze zvalili vladu ale to spojenie hlasovania o eurovale s doverou nebol ich napad a oni od zaciatku tvrdili ze ten euroval nepodporia. Nebol ani sucastou programoveho vyhlasenia takze to nie je tak, ze by zmenili nazor, oni ho praveze drzali. Su to liberali aj v pohlade na svet aj v ekonomike, predpokladam ze tebe budu prekazat ich liberalne postoje typu partnerstva osob rovnakeho pohlavia a pod.

Potom este mame Matovic a company, ja si myslim ze on to principialne nemysli zle, ale je to saso a ma niekedy sibnute napady typu detektor lzi. Alebo 99 percent s tolkymi peniazmi na kampan ako nikto iny, to je asi skoda komentovat.

Tolko tak vseobecne, ak by si mal nejake konkretne otazky kludne poloz.
A drz sa teda :)

Nuž... hor´sa k svetjelším zajtrajškom. Len aby sa nezotmelo príliš rýchlo...

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Tomáš, vďaka za konkrétny príspevok do diskusie ohľadom volieb. Výhodou diskusie na MK je, že sa tu ľudia neskrývajú za prezývky. Určite sú medzi nami aj kandidáti uvedených strán, či ich voliči. Pozývam k vecnej a korektnej diskusii, k hľadaniu pravdy: "poznáte pravdu a pravda vás vyslobodí." (Jn 8,32) - nezabúdajme však na kontext, v ktorom boli tieto slová vyslovené: "Židom, ktorí mu uverili, Ježiš povedal: „Ak ostanete v mojom slove, budete naozaj mojimi učeníkmi, (Jn 8,31).
Odoslané 21.2.2012 13:31.
Vdaka za podelenie a zverejnenie tohto mailu. Ja sa veru do politiky nerozumiem, no citajuc toto mam dojem, ze tych mojich par postrehov vobec nie je mimoemoticon Vdaka este raz.
Odoslané 21.2.2012 14:04.
ja hľadám súvis medzi textom a tou snímkou...

seno, hoviatko nejaké , dvaja ľudkovia, cesta s výmoľmi... zákruta a čo my vieme čo je za ňou... či svetlejšie alebo temnejšie zajtrajšky... ale istota, že pomaly ďalej peši zájdeš, i keď rýchlejšie tam budeš skôr....

a znovu mi napadá slovíčko odvolateľný.... a jeho posunutý zvukový význam... lebo od vola ešte nikto teľný nezostal....takže, mali by sme pozorne voliť, aby tí zvolení, nám nezvoleli časom...
Odoslané 21.2.2012 15:55.
vďačne. aj keď ďaleko, cítim sa dosť slovensky na to, aby sa ma týkalo, čo sa doma deje... fakt mi to nie je jedno...
Odoslané 21.2.2012 16:46 ako reakcia na Peter Václavik.
čakal som, kto sa k tomu hľadaniu súvisu prizná prvý emoticon
tak som listoval fotky a táto mi prišla dobrá hneď z 2 dôvodov: je to výsledok úsilia albánskej komunistickej a viacerých "demokratických" vlád. tá cesta by na slovenských cestných mapách bola značená červenou... no a preto, že keď som si uvedomil, kto je na čele štatistík, tak ma až smrtka preskočila, keď som sa zamyslel, kam až by sme to po takom výsledku volieb mohli dotiahnuť...
Odoslané 21.2.2012 16:53 ako reakcia na Otília Ferenčíková.
K stručnej charakteristike 99% by som doplnil článok: "99% komunistov sa mobilizuje" (http://www.instituteofleoxiii.org/node/2580) - najmä pre mladších, ktorí to neprežili pred rokom 1989, ale tiež aj pre starších, ktorí prežili a aj tak nepochopili.
Odoslané 24.2.2012 12:21.
vidim to podobne, iba by som pridala, ze tu mame naznak priamej demokracie v moznosti volit ludi, nie stranu ako taku-mam na mysli 4 ludi - teda 4 "kruzky", ktorymi si mozeme zvolit biele ovce spomedzi ciernych. a tie existuju. to len pre vnesenie trochu viac nadeje. :-)
Odoslané 1.3.2012 21:46.
juj, Dadka, veľmi chabý náznak. ale máš pravdu - náznak. tak voľte, ja už to mam za sebou. v pondelok som posielal volebný lístok.
Odoslané 2.3.2012 11:20 ako reakcia na Daniela Cerovská.
osobne by som radšej volila možnosť voliť ľudí, nie strany, pretože je viacero skvelých politikov, ale v rôznych stranách, a to ma dosť rozčuľuje, môžem dať 4 krúžky, ale aj tak ostanú v jednej strane
Odoslané 2.3.2012 18:17 ako reakcia na Daniela Cerovská.
múdro vravíš... presne tak to funguje vo Švajčiarsku - mášmožnosť voliť stranu a krúžkovať. Ale keď v strane nájdeš len 2 "voliteľných", ďalšie 2 mená môžeš dopísať rokou na koniec kandidátkya hlasy idú im...
mne by sa najviac páčil systém jednej kandidátky všetkých strán - a vyber si. nech aj 10 politikov - od červených cez zelených a modrých až po bielych...taká dúha by sa nám v parlamente vytvorila emoticon žiaľ, naše politické zriadenie (niektorými odvážne nazývané demokracia) k voľbe osobností ešte nedozrelo. netrúfam si hodnotiť prečo...
Odoslané 2.3.2012 18:57 ako reakcia na Janka Novajovská.
čo tak použíť známe: keď nejde hora k Mohamedovi, ide Mohamed do hory? Mám tým na mysli motivovať tých "voliteľných", aby sa snažili zhromaždiť na jednom "zozname. Napísal som k tomu vstupnú ideu na môj blog.
Odoslané 13.3.2012 17:58 ako reakcia na tomáš kuník.