blog - slovensky

« Späť

To je sila!

To je sila!

Namiesto bojového pokriku „To je ono!“, ktorý ešte pár rokov znel v ústach a ušiach tých, čo si pamätajú novembrer ´89 sa udomácnilo slovné spojenie „To je sila!“ Používame ho takmer pri každej „nabitej“ správe. V kladnom i zápornom význame. Tentokrát nebude reč o voľbách; len trošku fyziky...

Dávno, ale nie až tak dávno, aby som si to nepamätal, nás na fyzike učili pohybové zákony klasickej fyziky. Jeden z nich je zákon sily: „Ak na teleso pôsobí stála sila, teleso sa pohybuje rovnomerne zrýchleným priamočiarym pohybom.“

Ešte predtým, ako sme začali spoznávať tajomstvá dynamiky, sme skúmali pravidlá statiky. Predtým, ako sme skúmali, čo sa s telesom udeje, keď naň budeme pôsobiť silami zvonku, sme skúmali jeho stav – jeho vlastné energie. Skvelá vec.

Všetko okolo nás má svoj status – to je statika, ktorá ale vôbec nie je taká statická, ako by sa zdalo. Každé teleso má vo svojich atómoch ukryté obrovské množstvo energie. A predsa sa nehýbe (alebo nemení svoj pohyb), kým naň nepôsobí vonkajšia sila.

Potom neskôr, na filozofii, sme sa naučili, že všetko so všetkým súvisí. Aj človek je také teleso. Ukrýva množstvo energie, ale často sa nedá do pohybu, kým naň nepôsobí vonkajšia sila.

Napríklad sila autority: „Choď vysypať smeti!“ Alebo sila túžby: „Ak chceš, večerať, vysyp smeti.“ Alebo ekonomická sila: „Ak chceš vreckové, vysypeš pravidelne smeti.“ či sila sľubu: „Keď tie smeti nevysypeš, takú ti strelím, že uvidíš!“ (Nie som slepý, ale pre istotu vysypem). Alebo akákoľvek iná sila. Podstatné je, že je vonkajšia a že pôsobí.

Tá spomínaná dynamika je celá o sile. Gr. δυναμις(dynamis) = sila. Máme teda dve disciplíny – statiku a dynamiku, ktoré spolu súvisia – objav vnútornej energie a potreby sily zvonka. Rovnako aj v duchovnom živote. Máme množstvo energie, schopností, darov... Ale aby sme ich rozhýbali (alebo zmenili ich smerovanie), potrebujeme Silu. Potrebujeme Ducha. On je tá jediná Sila, ktorá nedáva do pohybu silou autority či ekonomiky, ale silou Lásky. Sila. Tu a teraz (o F1 a sile inokedy).

Slogany „To je ono!“, „To je sila!“ či „Sila. Tu a teraz.“ sa v Duchu stretajú a nútia energiu k (zmene) pohybu. Vo fyzike platí aj prvý pohybový zákon: „Teleso zotrváva v pokoji alebo v rovnomernom priamočiarom pohybe, kým nie je nútené vonkajšími silami tento svoj stav zmeniť.“ Nech je Láska Ducha silou, ktorá nás donúti zmeniť každý pokoj a pohyb, ktorý nie je v súlade so zákonom Lásky.

Ak by sme potom chceli zakopnúť o špeciálnu teóriu relativity, platí kontrakcia času. Zjednodušene povedané: čím rýchlejší pohyb, tým pomalšie plynutie času. Ale o čase, jeho plynutí a využívaní snáď niekedy inokedy...

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
No, Tomáš, priznám sa, že to čo si napísal, mi už na prvý krát, v rýchlosti prečítané zavoňalo, ale pochopila som, že to nie je iba na rýchle prečítanie.To chce čas.
Vyrastala som v kabinete fyziky, robila som si úlohy v maminom kabinete, a kým som čakala na hodiny klavíra, ej veru, pokusov som sa narobila veľa a nikdy nezabudnem na Leydenskú fľašu , ono ich bolo na parapete na slniečku v učebni vystavených viac, a super z toho dvíhalo vlasy... ale tá jedna bola nabitá nejako divne, a nemohla som od nej najprv odtrhnúť ruky a potom ma niečo šmarilo do okna... to bola sila!
Na gympeľ som sa dostala bez prijímačok aj vďaka druhému miestu na krajskej olympiáde z fyziky... bolo to divné, lebo v 8. ročníku z ktorého sa odchádzalo na strednú školu zo základnej vtedy sa elektrina neučila, jednoducho nebola v osnovách a na krajskom kole nám, ôsmakom, dali aj príklad z elektriny. Vypočítajte odpor drôtu ktorý vznikol stočením n častí medeného drôtu s priemerom nepamätám si koľko milimetrov mm.
Tých n častí som sa nezľakla, v kabinete som videla na nejakom plagáte nejaký vzorec s vysvetlivkami, ktorý mi ostal v zrakovej pamäti a čírou náhodou som ho použila... v mat.fyz.chem. tabuľkách som si našla hustotu medi a vyriešila som to, no z tej eufórie že to mám, som zabudla napísať odpoveď... preto som stratila jeden bod...a prvenstvo v krajskej olympiáde.... aj tak to bola sila, na dievča z malého mestečka s 3 500 obyvateľmi...
Objavila som aj naklonenú rovinu, a zrýchlenie pohybu.... neskôr som objavila siliu príťažlivosti k Božím veciam a od vtedy svoje tel(es)o pohýnam bez ohľadu na môj vnútorný odpor, lebo Láska je väčšia ako moja lenivosť a pohodlnosť.
Láska je sila
Boh je sila
Boh je
Sila
Boh
Je
Sila
Odoslané 16.2.2012 3:16.
citujem" sila sľubu: „Keď tie smeti nevysypeš, takú ti strelím, že uvidíš!“ (Nie som slepý, ale pre istotu vysypem) "
toto ma teda rozosmialo.... a pripomenulo mi to, reklamu:

Pri vykladaní nákupu jednoduchým honelníkom bača hvorí:

B:toto si kúpil, toto si kúpil, toto si kúpil, ale toto a toto si nekúpil....
H:??? veď si povedal " skús niečo nekúpiť"
B: ???
H:Tak som skúsil emoticon

Ej veru, humor, to je tiež sila.

Ale najväčšou je Láska.
To je to pravé perpetuum mobile!!!
Predsa len existuje. Ja som to vedela!!! Ba Božia láska je ešte viac, lebo násobí energiu v tých ktorí ju nechajú sebou pretekať...
a teraz buď , človeče, múdry... a sformuluj zákon lásky...
Odoslané 16.2.2012 3:29.
Ak si denne napĺňaný Láskou Ducha svätého a dovolíš jej v tebe pôsobiť, potom naozaj všetko, čo robí, čo žiješ, premeníš jej mocou a pôsobením na lásku.

Láska nás ženie, keď pomyslíme, že ak Jeden zomrel za všetkých, všetci sme teda už zomreli, ...a vlastníme večný život, a to je už iná SILA.

No a láska si naozaj nemôže všetko nechať pre seba, Bože, ukáž mi, čo mám robiť, aby tvoji maličkí netrpeli a spoznali Teba...

http://mojakomunita.sk/web/otili1/blog/-/blogs/kredenec-postele-chladnick­a-do-chudobnej-rodiny-v-albansku?_33_redirect=%2Fweb%2Fotili1%2Fblog

Pomôžme spolu , aby aj päť dievčat tejto rodiny mohlo do školy, mesačne to totiž stojí 2000 lek= cca 15 € na žiaka...
... adoptujme si duchovne túto rodinu, celú dedinu... Otec Tomáš je naša vysunutá ruka, naše externé oči, naše rozšírené srdce....ustráži aj, aby naša finančná pomoc bola pomocou.
Tak nám Pán Boh pomáhaj!
Odoslané 16.2.2012 3:54.
fiii... ale si sa rozpísala takto z rána emoticon pekne.
tak vyrastala v kabinete fyziky hovoríš... to ja na letisku. ale tam tej fyziky bolo tiež dosť treba. zákom lásky je už sformulovaný, Ten, ktorý je väčší od všetkých ho dal dokopy celkom jasne. netrúfam si opravovat alebo dopĺňať.
pekný deň
Odoslané 16.2.2012 8:22 ako reakcia na Otília Ferenčíková.
Jarmila Semanová
To, čo obsahuje slovo zákon, s tým, čo je láska - to dokopy predsa neide.

Zákon lásky - bŕŕŕ ... to skôr si viem predstaviť guľatú kocku či hranatú guľu.
Odoslané 16.2.2012 8:41 ako reakcia na tomáš kuník.
akože nie?
Pán sformuloval zákol lásky: "Milovať budeš Pána, svojho Boha... a svojho blížneho..." Aby nebolo málo, pri poslednej večeri dvakrát zopakuje: "Toto je moje prikázanie: aby ste sa milovali navzájom..." (Jn 15,12.17).
sv. Pavol pridá už len kozmetickú úpravu: "naplnením zákona je láska" (Rim 13,10).
Odoslané 16.2.2012 9:24 ako reakcia na Jarmila Semanová.
Jarmila Semanová
Odoslané 16.2.2012 9:33 ako reakcia na tomáš kuník.
Jarmila Semanová
Tomáš, keď prídem k Tebe a zverím Ti svoju ťažkosť:

"Nie som schopná milovať, nemilujem."

Odpovieš mi na to: " Ty musíš milovať! " ?
Odoslané 16.2.2012 9:43 ako reakcia na Jarmila Semanová.
Jarmilka, preto zákon lásky, lebo je nad všetky zákony sveta...Platil, platí a bude platiť až na veky. Väčšieho od neho niet...Láska je nie automaticky podriadenosť, poslušnosť, príkaz...Láska je slobodné rozhodnutie, že budem milovať...Ctím si jej zákon vo svojom srdci...Ak sa tak rozhodnem, nik ma neporazí...preto je zákonom, lebo je na najvyššom stupni"charakterových vlastností", ak sa to dá tak napísať, na najvyššom stupni vôle, slobodnej vôle človeka, ktorá môže predsa aj nenávidieť, nemilovať, byť závistlivou, panovačnou,...atď...Láska sa nedá znásilniť, lásku nemožno ovládať, nedá sa jej rozkázať, nedá sa zabiť...Je to zákon, ktorý si ctí aj veriaci, aj neveriaci, aj vrah, aj zlodej, aj farizej...Musíme ale rozlišovať, či ide iba o lásku svetskú, alebo Božiu, ktorá je na najvyššom stupni, lebo v tom prípade si už nevyberáme iba "objekty" svojej lásky, teda: "toho milujem, a toho už nie, lebo mi ublížil", ale všetkých, lebo všetci sme si navzájom bratmi a sestrami a aj s nimi má Pán veľkolepý Plán Spásy...
Odoslané 16.2.2012 10:07 ako reakcia na Jarmila Semanová.
Jarmila Semanová
Evka, rozumiem, čo si napísala.

Pre toho, kto bol prijatý a milovaný od útleho detstva, koho s radosťou a s láskou očakávali, pre toho je zaiste čudné a nepochopiteľné, čo to tu píšem.
Kto zakusoval a prežíval lásku od mala, pre toho nie je problémom milovať - lebo je to pre neho samozrejmosťou.

Sú však aj ľudia, ktorí vyrastali bez tejto lásky, alebo u ktorých ich hodnota bola v útlom detstve pošliapaná. Pre nich nie je vôbec prirodzené milovať.

Aj im povieme, že si majú ctiť zákon lásky??? Že musia milovať?

Veď ak oni ešte nedostali ani šancu zažiť úctu, ako môžu mať poňatia o tom, čo vlastne tá úcta je? Ak ich nemilovali ich najbližší, ako môžu milovať oni?
Odoslané 16.2.2012 10:33 ako reakcia na Eva Vráblová.
Láska ma svoj pôvod v Bohu. nezávisí od človeka a ani od toho, či bol prijímaný a milovaný od malička alebo nie. iste, sú to silné faktory, ktoré môžu spotvoriť obraz Lásky v srdci človeka. ale opakujem: na nich láska nestojí, lebo Boh je Láska. a kto miluje, narodil sa z Boha - z toho, ktorý nás všetkých a každého prijíma a miluje. od tohto závisí láska. nie od osobnej skúsenosti. aj keď opakujem: áno, má silný vplyv. ale ani "silný vplyv" neznamená bytostnú závislosť.
je dobre, ak cítiš, že si neschopná lásky, že nedokážeš skutočne milovať - za podmienky, že ťa táto neschopnosť nezablokuje (lebo to sa potom zmení na strašné utrpenie), ale že ťa otvorí a povznesie k tomu, ktorý je Láska. On nás učí milovať tým, čo pre nás urobil - vlastného Syna neušetril, ale vydal ho za nás všetkých, keď sme boli ešte hriešnici. akože by nám s ním nedaroval všetko?
Odoslané 16.2.2012 11:17 ako reakcia na Jarmila Semanová.