« Späť

ZO VSETKEHO PRINESTE BOHU OBETU (3)

 

Kto si chce prečítat aj predchádzajúce časti príspevku tu sú odkazy:

 

ZO VSETKEHO PRINESTE BOHU OBETU

 

ZO VSETKEHO PRINESTE BOHU OBETU (2)

4. Znášať pokojne protivenstvá, ktoré sa vyskytujú na našej životnej ceste:niekedy to bude nepríjemné, inokedy dotieravé či provokačné slovo, ironický úsmev, pohrdnutie, nezhoda, vylúčenie, nedostatok úcty, v iných prípadoch zase nepochopenie, výčitky, odmietnutie, nedostatok pozornosti, zabudnutie, nevďačnosť atď.Vtedy je nevyhnutné vedieť znášať a ponúknuť Bohu svoju obetu, nevšímať si to, tváriť sa, akoby sme boli slepí, hluchí, nemí, aby sme tak mohli lepšie vidieť, pravdivejšie hovoriť, počúvať Boží hlas. Nechať, aby zdanlivo prevažovali druhí. Hovorím zdanlivo,lebo v skutočnosti má prevahu ten, kto vie také veci znášať v tichosti pre Božiu lásku. Ochotne umožniť, aby iní mali prvé miesta, aby pre nich bolo to najlepšie, aby sa tešili a ťažili z ovocia našich prác, našich obiet, našich aktivít, našich schopností, z nášho dobra, a dokonca by som povedala, že z našich čností, akoby to boli ich veci, a uspokojiť sa s tým, že sa pokoríme a obetujeme z lásky k Bohu a blížnemu.

Ochotne znášať spoločnosť tých, čo sú nám nesympatickí a nepríjemní, tých, čo nám protirečia, obťažujú nás a otravujú dotieravými, ba až zlomyseľnými otázkami, odpovedať im úsmevom, službou, priazňou, láskou a odpúšťaním, s pohľadom obráteným k Bohu. Toto zrieknutie sa seba samého je možno najťažšia obeta pre našu úbohú ľudskú prirodzenosť, no pritom aj najmilšia Bohu a najzáslužnejšia pre nás.

 

5. Potom sú to vonkajšie obety a pokánia: niektoré povinné, iné dobrovoľné. Povinné obety sú napríklad pôsty a zdržiavania sa, ktoré stanovila Cirkev. No nemusíme a nesmieme sa obmedzovať len na ne, bolo by to veru veľmi málo v porovnaní s tým, ako by sme všetci mali robiť pokánie za hriechy svoje i za hriechy blížnych.

Existujú určité nástroje pokánia, ktoré používali mnohí svätí - biče, kajúce rúcha, atď. Tieto pokánia sa konajú len so súhlasom spovedníka a v zjednotení s Kristom bičovaným, zviazaným povrazmi, korunovaným tŕním. Ak takto trpel Kristus za nás, je viac ako spravodlivé, aby sme aj my robili niečo pre neho a pre vykupiteľské dielo.V duchu pokánia je zaužívané aj modliť sa z rozprestretými rukami, zjednotení s Kristom ukrižovaným, alebo prestretý čelom na zemi, aby sme sa pokorili v Božej prítomnosti,keď sme sa opovážili uraziť ho, hoci nie sme oproti nemu ničím. Hoci tieto pokánia nie sú povinné, bývajú v mnohých prípadoch nevyhnutné - napríklad vtedy, keď potrebujeme zvíťaziť nad výbušnou povahou, ktorá nás zvádza k hriechu, i nad silnými pokúšeniami sveta, diabla, pýchy a tela.

Ježiš Kristus ako božská osoba nemohol hrešiť, a predsa nám dal veľký príklad kajúceho života. Predtým ako začal verejne pôsobiť strávil štyridsať dní na púšti v modlitbe a pôste. Ako nám dosvedčujú evanjeliá, i počas verejného pôsobenia sa často utiahol od zástupov od ústrania, aby sa v samote modlil k Otcovi. Predtým ako sa vydal na smrť, zotrval v dlhej modlitbe v Getsemanskej záhrade.Je možné, aby sme my, takí úbohí a slabí, nepotrebovali modliť sa? Potrebujeme ... a veľmi! Práve v modlitbe sa stretáme s Bohom, práve v tomto stretnutí získavame milosť a silu, ktorú nevyhnutne potrebujeme, aby sa sme vedeli zapierať a prinášať obetu, ktorá sa od nás žiada: "Vchádzajte tesnou bránou, lebo široká brána a priestranná cesta vedie do zatratenia a mnoho je tých, čo cez ňu vchádzajú. Aká tesná je brána a úzka cesta, čo vedie života a málo je tých, čo ju nachádzajú!" Mt, 7,13-14Ježiš Kristus nám tu zdôrazňuje, že veľmi potrebujeme obetovať sa, lebo bez ducha osobného sebazapierania nevojdeme do večného života."Prinášajte Pánovi stále modlitby a obety."

 

Zdravas Mária!

(sestra Lucia - Výzvy fatimského posolstva, str. 104-106)

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Ďakujem, Veronička, veľmi pekné, ale najmä veľmi potrebné...prinášať Bohu obetu.
Odoslané 10.9.2012 8:14.
Jarmila Semanová
Obetu chvály Ti prinesiem ...
Odoslané 10.9.2012 15:31.
Jarmila Semanová
Naozaj Boh potrebuje naše obety?
Odoslané 10.9.2012 15:33 ako reakcia na Eva Vráblová.
Naozaj Boh potrebuje naše obety pre záchranu hriešnikov...Panna Mária v Medžugorí povedala, že do pekla ide mnoho duší, lebo sa za nich nikto nemodlí a neobetuje...
Odoslané 13.9.2012 18:26 ako reakcia na Jarmila Semanová.
Komisia skumajuca zjavenia v medzugori vydala v tychto dnoch pozitivne stanovisko ktore predlozi papezovi. Som z toho velmi stastna. emoticon
Odoslané 13.9.2012 20:39 ako reakcia na Eva Vráblová.
Evka počkaj, teda nie Boh potrebuje naše obety. Ako môže všemohúci Boh niečo potrebovať? To je hlúposť. Kto potrebuje obety a modlitby sú hriešnici predsa. Vari sa nepíše, že my sme Božími spolupracovníkmi. Boh chce, aby sme my konali a tak rástli. Všetci spolupracujeme s Kristom na jeho vykupiteľskom diele. Sme jeho údmi. Každý deň prijímame jeho telo a krv. V skutočnosti Boh to nepotrebuje. Potrebujeme to my. Boh nás len vedie a to skrze svoj najmilší nástroj, ktorým je Najsvätejšia Panna Mária.
Odoslané 13.9.2012 20:44 ako reakcia na Eva Vráblová.
Teraz nadišla hodina, keď bude Medjugorje oslávené a vyzdvihnuté. Hodina, keď zaplesajú a zajasajú aj anjeli v nebi. Lebo to bude ďalšie víťazstvo, ďalšia oslava našej Kráľovnej Matky a Preblahoslavenej Panny Márie.
Odoslané 13.9.2012 20:46 ako reakcia na Veronika Florkova.
poznam niekolko ludi oddanych Panne Marii, ktori vsak Medzu nemusia. Celkom pekne sa k tomu vyjadril nas pan farar. Ze aj ked je nejake miesto zjaveni cirkevne schvalene, Cirkev nikoho nenuti aby sa danymi posolstvami riadil, nie je viazany hriechom. Zavazne a povinne je vsak Svate Pismo a to clovek musi posluchat.
Odoslané 13.9.2012 21:06 ako reakcia na Miroslav Čonka.
Jasne Veronika, no Cirkev nežije len zo Svätého Písma, no tak je.
Odoslané 14.9.2012 4:45 ako reakcia na Veronika Florkova.
Nielen zo Svätého Písma, ale aj z tradície. Všetky "nové zjavenia" (= po Kristu) sú len súkromné. Aj po cirkevnom schválení je na nás, či sa im rozhodneme veriť, alebo nie.

(Tiež som si ešte zatiaľ k zjaveniam v Medžugorí nenašla vzťah. Teraz - po cirkevnom schválení sa to hádam zmení. Fatimu, Lurdy, alebo Quadalupe uznávam, no stále je (mi) prednejšie učenie Cirkvi, než posolstvá zo zjavení.)
Odoslané 14.9.2012 7:13 ako reakcia na Miroslav Čonka.
Mirko, dobre si napísal, že my to potrebujeme, ale čo všetci ostatní, ktorí neuznávajú Boha za svojho Pána? Čo bude s nimi?
Preto som napísala, že Boh potrebuje naše obety a dodala som, že za záchranu hriešnikov. Nám predsa nemôže byť ľahostajné (a viem, že Ti ani nie je), čo bude so všetkými, ktorí sa nechcú obrátiť.
Panna Mária naozaj veľmi často vyzýva, aby sme sa modlili a obetovali za hriešnikov, ale ona to tak krásne menuje: za tých, čo ešte nespoznali lásku Božiu :-)
Odoslané 14.9.2012 8:06 ako reakcia na Miroslav Čonka.
Evička, verím, že ak by si bola aspoň jeden jedinký raz v Medžugorí, už by Ti navždy ostalo v Tvojom srdci...)))
Odoslané 14.9.2012 8:10 ako reakcia na Eva Baranovičová.
Panna Maria vo svojich zjaveniach nehovori nic nove, nic co by uz nebolo napisane vo Svatom Pisme, alebo vo vierouke ci tradicii Cirkvi. Podla mna to prakticky znamena asi tolko ze ti ktori maju blizsie k Marii, nemaju pravo odsudzovat tych ktori nepotrebuju posolstva a staci im tradicia Cirkvi a Svate Pismo. Na fc bezne vidim utoky jednej osoby na druhu pre rozdielne prezivanie viery. Je to smutne. emoticon Ved kazdy preziva svoju vieru inaksim sposobom, niekto sa pomodli styri ruzence, iny dve hodiny nazera na Pana,ini chvali, dalsi tancuje so zastavami, dalsi modli v jazykoch . . atd... dolezite je aby dana osoba rastla vo viere. Nemozeme len preto ze niekto preziva svoju vieru inak ako ja ho hned odsudit. .Je mi do placu ked vidavam take veci. Tento komentar pisem vseobecne, nechcem sa nim nikoho dotknut. Neni na nikoho konkretne smerovany.
Odoslané 23.9.2012 10:33.
"Keď som však hľadal medzi nimi niekoho, kto by vymuroval múr, postavil sa proti mne do trhliny za krajinu, aby som ju nezničil, nenašiel som."
(Ez, 22-30)
Tento vers, teda bolo ich viac ale ostatne si nepamatam, pouzil o. Mariakumar, kat. knaz a exorcista z Indie, ked v svojich duch. cviceniach vysvetloval ako velmi dolezite je obetovat sa za druhych a prihovarat sa pred Bohom za ich hriechy.
Odoslané 23.9.2012 10:43.
Podľa mňa, katolík by mal nasadiť jeden veľký trend, ktorý je dnes v Cirkvi a to charizmatizmus spojený s mariánskou úctou. Mnohí katolíci by mi povedali, že čo tu trepem, že to nejde dokopy. Pravda je tá, že v Márii má Duch Svätý najväčšie zaľúbenie, preto je aj Rozdávateľkou milostí, pretože z Ducha idú všetky milosti. Duch Svätý naplnil Pannu Máriu. Ona je Jeho Nevestou. V to my katolíci veríme a mali by vetiť aj bratia protestanti. My katolíci by sme mali byť charizmatickí s hlbokou mariánskou úctou. To sa nenájde u každého, lebo žiaľ, mariánsky ctitelia často idú proti charizmatikom a charizmatici proti mariánskym ctiteľom. Ale takto to nejde. Veď taký páter Elias Vella, ktorého tiež mnohí katolíci a na Slovensku obzvlášť majú radi a v úcte, je charizmatik a mariánsky ctiteľ. V Čechách napríklad Vojtech Kodet, alebo zo Španielska Rainiero Cantalamesa, dúfam som to dobre napísal. Páter Vella má rád Slovensko natoľko, že sa vyjadril, že ho berie ako svoj druhý domov až. Jednota je potrebná. Teraz som v mnohom zaťažený, ale verím, že takto to má byť. Ducha Svätého nemôžete oddeľovať od Panny Márie a tú zas od Eucharistie a Syna.
Odoslané 23.9.2012 11:00 ako reakcia na Veronika Florkova.
"...Nie nahodou su charizmaticke skupiny, pestujuce tichu ale hlboku uctu k Marii, najmenej nachylne k fundamentalizmu. Ja aj ostatni moji priatelia sme sa s tymto javom stretavali velmi casto, no nevedeli sme mu prist na klb..." (Richard Rohr - Nahy Boh)
Odoslané 23.9.2012 11:09.
hovoril dokonca o odprosovani Boha za hriechy druhych. Mozeme ho odprosovat za hriechy svoje a potom svojich rodicov, surodencov, kolegov v praci...velmi to v tej prednaske prizvukoval ze je to dolezite robit.
Odoslané 23.9.2012 12:33 ako reakcia na Veronika Florkova.
Martin Švikruha
Jarka, nerozoznavanie Kristovho diela je presne to, o co tu ide. Jarka, straz si svoje srdce. Nevystavuj sa zbytocnym utokom. Si nadherna.
Odoslané 23.9.2012 13:13 ako reakcia na Jarmila Semanová.
Nechcela som tym co som napisala utocit na Jarku. Len vysvetlit ze je dobre sa obetovat za druhych ludi. Ak ju ale aj tak nieco z toho co som napisala ranilo, tak sa jej ospravedlnujem.
Odoslané 23.9.2012 13:23 ako reakcia na Martin Švikruha.
Martin Švikruha
Veronika, ja osobne som si necital tvoj komentar. Neboj sa. Niet sa za co ospravedlnovat.
Odoslané 23.9.2012 13:29 ako reakcia na Veronika Florkova.
Ukazujem 1 - 20 z 23 výsledkov.
z 2