Blog

« Späť

PRO vokačný

PRO vokačný

Povolanie sa po anglicky povie "vocation." Aktivity, ktoré podporujú život, sú "PRO LIFE". Dnes podporím povolania, preto to bude pro-vocation blog.

Keď som si chystala workshop o povolaní na Festival Radosti do Vysokej nad Uhom (2011), rozdelila som si slovo povolanie na 2 slová: po + volanie.

 

Volanie je jasne zo strany niekoho iného. Ani na mobil nezvykneme volať sami sebe. Volá nám a volá nás vždy niekto, kto nám chce niečo povedať, alebo nás chce vypočuť. Alebo oboje. U Boha to nebude inak. Zavolá/Povolá. Nasleduje aktivita PO. Zdvihnem alebo nezdvihnem (lebo som nepočula zvoniť... zabudla som si vypnúť tichý režim... moje číslo už neplatí... nie som v dosahu... alebo volajúceho z rôznych dôvodov odignorujem) Tretiu možnosť nevidím. Buď-alebo.

Stretla som sa s ľuďmi, ktorí Božie volanie počuli. Jasne či tlmene, ale počuli. Boh ich povolal do manželstva alebo do panenstva pre Božie kráľovstvo (kňazstvo, zasvätený život). Obľúbená odpoveď PO VOLANÍ je, že sú v tretej kategórii: nezaradení.

Keď rozmýšľam, čo je najťažšie (manželstvo, kňazstvo, zasvätený život, slobodní pre Pána), vychádza mi z toho, že najťažšie je byť tam, kde ma Boh nechcel mať. A byť "nikde", keď ma Boh jasne vedie na miesto, kde mi pripravil šťastie. Toto je najťažšie. Nebyť tam, kde byť mám. Robiť, čo odo mňa nechce.

Samozrejme že existuje skupinka "nezaradených", ktorá čaká. V tvorivom čakaní, kedy sa tvorí ich miesto v Božom pláne, ich plne podporujem. Pro-vokujem vás, ktorí máte milión dôvodov a strachov Bohu nezdvihnúť. Netrápte sami seba ani tých okolo. Zdvihnite, keď volá.

„Nebojte sa Krista! Nič vám nevezme a dá vám všetko. Kto sa jemu dá, dostane naspäť stokrát viac. Áno, otvorte, otvorte dokorán dvere Kristovi a nájdete pravý život.“ Benedikt XVI.

(upravený blog zverejnený na christ-net.sk 27. júla 2011)

 

Nezabudnite, že je práve týždeň modlitieb za duchovné povolania:

http://www.kbs.sk/?cid=1333007518

http://www.vyveska.sk/tyzden-modlitieb-za-duchovne-povolanie.html

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Odoslané 23.4.2012 16:33.
Keby som tak bola vedela, že existuje aj niečo iné ako manželstvo, som si v duchu hovorila, keď , ako huby po daždi rozkvitli rehoľné rúcha po nežnej na verejnosti.
Aj nejaký kňaz mi povedal, že si ma vie predstaviť v nejakej reholi... ( poriadne ma nepoznal)
Chvíľku som so zavretými očami aj uvažovala, čo by bolo keby bolo...
Na otázku, keby si žila ešte raz... čo by si v živote urobila inak? som dosť dlho nemohla odpovedať slovom NIČ.
Chvála Bohu som k tomu dospela časom.
Boh ma povolal do manželstva, a dať život ( zatiaľ) 7 deťom, čo nie je maličkosť. Na tie dve deti, čo sa nám nestihli riadne narodiť a sú už vo večnosti sa nesmierne teším. Viem, že sú už na poriadku. Občas si poviem, že máme už dve zaopatrené deti. Tých sa hriech nikdy nedotkol a ani nedotkne. Chvála ti , Pane.

Dnes už viem jasne odpovedať, že na svojom živote by som nič zásadné nemenila.Ubrala by som tvrdohlavosti, panovačnosti, presadzovania si svojho názoru ..tak zhruba pred 20 rokmi a viac sa utiahla do úzadia, aby manžel mohol mať lepšie podmienky pre vedenie rodiny. S Božou pomocou a vedením sa to postupne aj deje posledných 12 rokov,teda viac než polovicu nášho manželského života.
Teraz by som nemenila už vôbec nič.
Dennodenne Boha prosím o väčšiu lásku a o schopnosť prijímania a plnenia Božej vôle.
Zistila som totiž, že mojím životným povolaním je láska.
A určite nielen mojím.
Odoslané 24.4.2012 18:37.
Frederich Buechner napisal, že povolanie je "to miesto, kde Tvoje hlboké potešenie uspokojuje hlbokú potrebu sveta".
Odoslané 25.4.2012 8:12.
Juj...veru ma vyprovokoval, aby som sa opatovne zamyslela...a az natolko som sa zamyslela, ze som zistila, ze som nejako zabudla aktivne hovorit "áno" Bohu a namiesto toho sa len tak vyhovaram a vykrucam...juuuuj! a dalej...no toto by bolo asi na dlhsie, asi to napisem ako blog...ale fakt diky za pro-vokaciu, Františka emoticon
Odoslané 26.4.2012 19:40.
A už je tam emoticon : http://mojakomunita.sk/web/zuzianka/blog/-/blogs/vy-pro-vokovana?_33_redirect=%2­Fweb%2Fzuzianka%2Fblog
Odoslané 26.4.2012 20:47.
Otílka, tak pekne, jednoducho a múdro si vyjadrila svoju vďačnosť Pánovi za svoje povolanie, že sa nedalo nezareagovať. Ďakujem emoticon
Odoslané 21.5.2012 8:21 ako reakcia na Otília Ferenčíková.
Vdaka za pekne svedectvo o Po Volani! Vdaka Bohu za to! Svet vasim povolanim matky ziskal zopar Bozich deti, ktore budu milovat svoju vieru a mozno budu tiez Po volane...mozno aj do Panovej vinice;0)
Odoslané 6.6.2012 22:34 ako reakcia na Otília Ferenčíková.